După şase ani de judecată, prima instanţă a dat verdictul în procesul prin care Prefectura a cerut constatarea nulităţii actului prin care Păunicăi Rozas i-a fost atribuită suprafaţa de 170,3 hectare de teren în Berevoeşti. Pe 19 decembrie, Judecătoria Piteşti a respins solicitarea Instituţiei Prefectului Argeş, astfel că rămân valabile titlurile de proprietate emise în anii 2008-2009 în baza unor procese verbale întocmite de către Comisia Locală de Fond Funciar Berevoeşti. Hotărârea poate fi atacată cu recurs.
Procesul a început în urma constatărilor cuprinse în Raportul de control al Romsilva din anul 2009, din care reieşea faptul că sunt suspiciuni legate de modul în care au fost atribuite 1.491,54 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră prin intermediul autorităţilor din Berevoeşti şi al Ocolului Silvic Aninoasa. Declanşat în 2010, litigiul a adus în faţa instanţei nu numai Prefectura şi pe Păunica Rozas, dar şi comisiile de fond funciar judeţeană şi locală, plus Romsilva, prin Direcţia Judeţeană, şi Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice. Prefectura a cerut să se constate că actele de proprietate sunt nule din cauza faptului că suprafeţele acordate sunt mai mari decât cele dovedite şi că s-a atentat la proprietatea statului prin efectuarea împroprietăririi. Numai că soluţia nu a fost conformă celor cuprinse în raport, iar acum Prefectura este nevoită să continue procesul în urma declanşării unei căi de atac.
Nu este singurul proces legat de restituirile dubioase din Berevoeştiul condus la acea vreme de Gigi Fănel Proca (foto). Primul litigiu a fost declanşat în februarie 2010, în cauză apărând nu mai puţin de 36 de pârâţi. Prefectura a cerut instanţei anularea actelor de proprietate de care au beneficiat moştenitorii Langeşti pentru 1.254,74 de hectare de teren în comuna Berevoeşti. Cauza nu a fost finalizată nici în primă instanţă.
Un al treilea proces a început în 2011, atunci când s-a cerut anularea titlului de proprietate emis în favoarea Alinei Hubert, pentru suprafaţa de 66,50 hectare de teren. Litigiul a fost pierdut de Prefectură şi în primă fază, şi la rejudecare.
Pe de altă parte, Păunica Rozas a cerut acum doi ani ca instanţa să-i susţină solicitările de a obţine încă 136 de hectare (pădure şi păşune) în Berevoeşti, însă nu a avut parte de acest lucru, astfel că acum procesul a ajuns în faza recursului.
Cătălin Ion Butoiu
Moştenitoarele imperiului de mobilă Slava, fiică şi mamă, se luptă în instanţă
Nori negri pe cerul imperiului omului de afaceri de origine moldoveană Viaceslav Pînzari, cel...
0 Comentarii