Revenim la subiectul restituirilor de terenuri în comuna Berevoeşti – adevărate constituiri de drepturi de proprietate, conform celor de la Romsilva – și trebuie să precizăm faptul că în cauză nu se află doar fiica scriitorului Mihai Moşandrei, Păunica Rozas, ci şi alte persoane care au beneficiat de cadourile făcute prin intermediul Ocolului Silvic Aninoasa, al Comisiei Locale de Fond Funciar Berevoeşti şi al celebrului primar Gigi Fănel Proca (foto). Prefectura Argeş a declanşat în anii 2010-2011 trei procese prin care a solicitat anularea titlurilor de proprietate emise pentru nu mai puţin de 1.491,54 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră. Două dintre acestea încă nu s-au finalizat.
Firma primarului rădea pădurile retrocedate
Primul litigiu a fost declanşat în februarie 2010, în cauză apărând nu mai puţin de 36 de pârâţi. Prefectura a cerut instanţei anularea actelor de proprietate de care au beneficiat moştenitorii Langeşti pentru 1.254,74 de hectare de teren în comuna Berevoeşti. În marea lor majoritate, titlurile au fost emise în anul 2008, unele fiind întocmite la doar câteva zile de la validarea punerii în posesie. De cele mai multe ori, imediat după retrocedare, erau solicitate şi obţinute acte de punere în valoare prin tăiere în baza cărora au fost rase hectare întregi de pădure fără a se constitui fond de conservare. Potrivit raportului Romsilva, au existat cazuri în care exploatarea masei lemnoase s-a făcut de către firma primarului Gigi Fănel Proca (beneficiar Pavel Sachelarie). Procesul în care a intervenit şi statul român prin Ministerul de Finanţe încă nu a fost soluţionat pe fond.
Păunica se judecă şi la Piteşti, şi la Câmpulung
Despre cazul retrocedării în favoarea Păunicăi Rozas am făcut deja referire în ediţiile anterioare şi vom reveni după ce vom obţine acces la unele dosare instrumentate de Judecătoria Câmpulung. Procesul de la Piteşti a început în 2010 şi recent a fost amânat pentru două luni din cauză că expertul cauzei are probleme de sănătate. Pe de altă parte, Păunica Rozas a înaintat acţiune la instanţa câmpulungeană, acolo unde poate fi reprezentată inclusiv de actualul primar al Berevoeştiului, Florin Bogdan Proca, fiu al fostului primar al comunei.
Un caz pierdut
Un al treilea proces a început în 2011, atunci când s-a cerut anularea titlului de proprietate emis în favoarea Alinei Hubert, pentru suprafaţa de 66,50 hectare de teren. Instrumentată de Judecătoria Câmpulung, cauza a avut un parcurs sinusoidal. În doar câteva luni s-a dat sentinţa, cererea Instituţiei Prefectului fiind respinsă. A urmat recursul la Tribunal, acolo unde instanţa a decis trimiterea spre rejudecare la aceeaşi instanţă. La mijlocul anului 2013, Prefectura a pierdut din nou şi a revenit cu calea de atac a recursului. La Tribunal s-a menţinut hotărârea primei instanţe, astfel că Alina Hubert a câştigat procesul.
Interesant este faptul că, iniţial, Alina Hubert a cerut 46 de hectare pe raza comunei Vlădeşti. Cererea i-a fost respinsă, astfel că, în anul 2006 s-a adresat instanţei şi a primit dreptul la 66,50 hectare teren vegetaţie forestieră pe vechiul amplasament. Potrivit raportului întocmit de Romsilva, Hubert a refuzat locaţia destinată reconstituirii dreptului de proprietate şi a solicitat teren în comuna Berevoeşti, acolo unde nu a întâmpinat nicio problemă.
Cătălin Ion Butoiu
0 Comentarii