Web Analytics

„Prefectul nu ar trebui să emită ordinul de încetare a mandatului, pentru că nu are temei legal!”

de | 31.01.2019 14:02 | Politica si Administratie

# Primarul Ionică, reacţie rapidă la „ultimatumul” dat pe grupul de WhatsApp creat de Instituţia Prefectului
Pentru o mai bună comunicare cu ziariștii, Instituția Prefectului a înființat, de câteva zile, un grup pe aplicaţia Whatsapp. O inițiativă lăudabilă, de altfel, în absența cronică a conferințelor de presă și care îi are în postura de comunicatori doar pe purtătoarea de cuvânt Elena Diaconescu și pe subprefectul Adrian Bughiu, prefectul Dragnea fiind în continuare absent și în spațiul virtual.

Subprefectul Bughiu zice că, „în principiu”, pe la jumătatea lui martie ar trebui suspendat Ionică

13 BughiuUna dintre întrebările adresate de jurnaliști Instituției Prefectului a fost, inevitabil, referitoare la situația primarului Cornel Ionică. Având în vedere faptul că acesta a pierdut procesul cu ANI, întrebarea care s-a pus a fost aceea dacă și când își va pierde edilul Piteștiului mandatul. Răspunsul oferit de subprefectul Adrian Bughiu, pe grupul de Whatsapp, a fost: „În virtutea ultimelor decizii luate de instanțele judecătorești din Argeș în spețe similare cu a d-lui primar Cornel Ionică, se reanalizează procedurile legale. În funcție de răspunsurile la punctele de vedere solicitate de noi organelor de specialitate, Instituția Prefectului Județul Argeș va dispune! Vom respecta întocmai prevederile legale, inclusiv termenele menționate în fiecare dintre cazuri în parte”. Făcând trimitere la Legea 176/2010, subprefectul a mai menționat că termenul de emitere a ordinului de încetare a mandatului s-ar împlini, „în principiu”, pe la jumătatea lunii martie. Întrebat în legătură cu „ultimatumul” vehiculat pe respectivul grup, primarul Ionică și-a etalat atuurile într-o declarație în exclusivitate pentru „Jurnalul de Argeș”.

Cornel Ionică: „Dacă prefectul emite ordinul, eu voi contesta imediat raportul”

„Nu știu nimic și nu depinde de mine. Prefectul face ce consideră. Eu am niște atuuri, dacă pot să le zic așa, pentru că eu sunt pe conflict de interese fără prejudiciu, pentru care, în mod normal, legea nu presupune pierderea mandatului. Este specificat în lege că numai în condiții de incompatibilitate. Deocamdată, până la momentul acesta, nu a sosit motivarea sentinței de la Înalta Curte de Casație și Justiție, fără care nu s-ar putea întocmi un raport. Acum, dacă domnul prefect va întocmi raportul sau nu, după părerea specialiștilor nici nu ar trebui să îl facă în ceea ce mă privește… Pentru că, atenție mare, sunt pe conflict de interese și legea spune foarte clar că primarul nu își pierde mandatul în cazul conflictului de interese și fără prejudiciu. Deci, nu a fost disjuns un alt dosar că s-a creat prejudiciu, că atunci era un alt proces și era mai complicat. În caz de incompatibilitate, mandatul încetează în cazul în care instanța nu se pronunță favorabil. În cazul în care instanța s-a pronunțat să rămână în funcție, este și mai bine pentru primar. Dar în caz de conflict de interese în care nu este niciun prejudiciu… Am ridicat mâna, asta e! Trebuia să îmi văd de treaba mea, dar e problema mea. În situația asta, prefectul nu ar trebui, că nu are temeiul legal. Înalta Curte de Casație și Justiție nu spune acolo să îi iei mandatul. Numai constată că sunt în situația asta. Da, domne, am făcut treaba asta! Există și legislație care stabilește precis când pierde primarul mandatul. Când schimbă domiciliul, la deces, dacă își dă demisia din partid… și în caz de incompatibilitate. Conflictul de interes nu este prevăzut ca situație concretă în care își pierde mandatul. Mai mult decât atât, la mine este vorba și despre o posibilă casație, care ar veni de la sine. Pentru că e vorba de un termen foarte lung, e vorba de 2009. Termenul de prescripție este îndeplinit. Rămâne să vedem; dacă prefectul emite ordinul, eu voi contesta imediat raportul. În mod normal, prefectul nu ar trebui să îmi facă raport”.
 
 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii