Web Analytics

Prefectul Mihai Oprescu: „Mi-ar fi plăcut să cunosc judeţul la zile de comune, nu la inundaţii”

de | 13.08.2014 19:05 | Politica si Administratie

Prefectul județului Argeș, Mihai Oprescu, a împlinit în urmă cu doar câteva zile vârsta de 35 de ani, fiind unul dintre cei mai tineri prefecți din țară. Motiv pentru care l-am provocat la un interviu. Ce a ieșit, aflați în continuare.

# De câte ori ați ajuns la conducerea unei instituții, ați avut parte de evenimente neprevăzute. Fie că s-au numit coduri galbene, roșii, valuri de concedieri sau calamități naturale.
– Da, este adevărat. Atunci când  am fost numit la conducerea Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă îmi aduc aminte că a apărut acea problemă a unui angajator din Argeș, firma Pic, care a făcut să crească brusc numărul de șomeri cu 4000. Apoi a început criza economică, împreună cu tot ceea ce a presupus ea, închideri de firme, foarte mulți șomeri, scăderea numărului de locuri de muncă. Practic, tot ce însemna managementul forței de muncă și-a schimbat, în șase-opt luni, întreaga configurație raportat la ceea ce știam înainte și primisem, ca și coordonate, de la vechile conduceri… Tot la fel și la Inspectoratul de Muncă…
# Acolo, din câte îmi amintesc, cea mai gravă problemă a fost explozia depozitului de deșeuri periculoase de la Câmpulung, un alt eveniment pe care a trebuit să îl gestionați.
– Da, și asta, dar și prevederile acordului FMI, încă în vigoare, cu mărirea plafonului de controale,  care iarăși pune  problema de logistică, problema deplasării în teritoriu a persoanelor  în condiția în care noi aveam un personal diminuat față de vechile conduceri. Vă dau un singur exemplu. În 2002, când  m-am angajat eu, erau aproximativ 115 persoane în Inspectorat iar acum mai sunt în jur de 67 de persoane.
# Iar în prezent, în timpul mandatului de la Prefectură,  inundațiile.
– Știți și dumneavoastră, am avut, încă din prima mea lună de prefect, de organizat alegeri importante, diferite de alegerile care s-au desfășurat în țară prin faptul că a fost și scrutinul pentru Consiliul Județean. A fost un număr record de secții de vot, 1036, cu tot ce presupune asta, logistică, pază, asigurarea sediilor, pregătirea prealabilă a reprezentanților din secțiile de vot, președinți, vicepreședinți, o muncă destul de dificilă. Și peste aceasta s-a adăugat un val, asta pot eu să afirm, fără precedent de calamități naturale. Inundații, apoi alunecările de teren, care au urmat după inundații, toate pe fondul unor dificultăți bugetare evidente la nivel național. În cele din urmă, sunt mulțumit că efectele muncii noastre au fost vizibile și cel mai important este că intru în contact cu cetățenii.
# De altfel, ați fost tot timpul în teren zilele acestea, la birou nu prea puteați fi găsit.
– Glumeam zilele trecute cu domnul colonel Popa de la ISU, în timpul verificărilor în teren din timpul inundațiilor, aşa, o glumă amară, și îmi spunea  „ați cunoscut toate localitățile din județul Argeș”. Deși nu mi-aș fi dorit să le cunosc așa… Poate că mi-ar fi plăcut și mie, cum s-a întâmplat în cazul foștilor prefecți, să le cunosc la festivitățile de  zile ale comunelor, și nu în astfel de situații. Au fost lucruri incredibile. Am cunoscut punctele vulnerabile ale localităților, ale infrastructurii, sunt lucruri care, pentru mine, ca și experiență de viață și de acumulare de informații pe această zonă de infrastructură, au fost extrem de importante. Sperăm să și găsim soluții pentru că este lucrul la care mă gândesc permanent.

„De zece ani, Argeșul a fost tăiat de la  toate investițiile importante”

# Este vorba de bani, în cele din urmă. Dacă vorbim de vulnerabilități la nivel de administrație locală ne gândim automat la buget. Adevărat?
– Vreau să vă spun că aceste probleme de infrastructură  sunt cauzate și de niște fenomene extreme, dar și de faptul că, de zece ani, Argeșul a fost tăiat de la  toate investițiile importante.
# Mi-ați luat vorba din gură. De ce?
– Politica fostelor guvernări  nu a considerat că județul nostru este de interes în ceea ce privește alocările guvernamentale. Se pot spune multe, de la faptul ca atât Consiliul Județean, primăria de municipiu, cât și majoritatea celorlalte primării, erau de altă coloratură politică. Cert este că județul nostru a fost ocolit de la alocarea de fonduri, și uitați-vă doar la raportul pe care l-a făcut acum secția națională  de Drumuri Naționale Argeș. Comparativ cu ceilalți ani, în anii de când primul ministru este domnul Ponta și guvernul condus de domnia sa, o să vedeți că Argeșul a beneficiat de cele mai mari investiții, comparativ cu ultimii zece ani, în infrastructură națională la nivel de județ. Apoi, fiind foarte loviți de fenomenele meteorologice,  am fost prinși în aceste ajutoare de urgență pe care Guvernul le-a alocat, aproximativ 120 de miliarde. De asemenea, ne-a bucurat foarte mult faptul că la Poiana Lacului s-a reacționat foarte rapid pentru refacerea podului, lucru care era extrem de important. Așteptăm încă soluțiile în ceea ce privește programul de investiții al ABAV Argeș-Vedea, care este un punct vulnerabil. De aceea am tot solicitat ministerului de resort și Agenției Naționale Apele Române să intervină pentru că sunt câteva puncte nevralgice.
# Păi, Administrația Bazinală Argeș Vedea ar putea să fie ștearsă de pe harta județului, să se mute la Giurgiu, la fel cum se întâmplă cu alte instituții din Argeș. Despre ce vorbim, de fapt?
– Nu cred că această problemă se poate pune acum și așa, pe tapet. Deși, trebuie să recunosc, există niște proiecte de regionalizare a instituției, dintre care unele sunt în Parlament, altele sunt la nivel de ministere. Însă, din punctul meu de vedere și al informațiilor pe care le am, nu sunt de actualitate.
# Ca să încheiem într-o notă mai optimistă, pentru că tot am vorbit despre aceste provocări cărora trebuie să le faceți față, de la catastrofe naturale până la calamități administrative. Credeți că sunteți urmărit de ghinion?
– Eu cred foarte mult în destin și mai cred că, așa cum spuneau bunicii mei, la țară, un om are o stea a lui, norocoasă sau mai puțin norocoasă, pentru că, ați văzut, stelele de pe cer nu seamănă unele cu altele. Eu cred că tot ce mi-am propus am și obținut, chiar dacă n-a fost ușor.  Și aș fi ipocrit să spun că mi-a lipsit norocul. E adevărat că am muncit pentru asta și că m-am pregătit pentru asta. Însă, dacă nu aș fi avut și doza aceea de noroc, cu siguranță lucrurile nu ar fi sta așa. Vă spun asta în preajma zilei mele (interviul a fost făcut cu trei zile înainte, pe 7 iulie, n.n), că important în viață e să-ți dorești să realizezi ceva. Mai devreme sau mai târziu, lucrurile care îți sunt destinate, vor fi ale tale.
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii