Web Analytics

Prefectul Emilian Dragnea: „Doar 250 de copii s-au înscris în anul I de școală profesională”

de | 24.08.2018 13:37 | Actualitate

În cadrul ședinței de astăzi a Colegiului Prefectural Argeș, s-a vorbit, printre alte subiecte, despre numărul redus de tineri care se înscriu la școlile profesionale din Argeș, dar și despre dezinteresul multor firme în ceea ce privește învățământul profesional- dual, adică o pregătire practică organizată de operatorul economic, corelată cu o pregătire organizată în cadrul unei unități de învățământ. La nivelul județului Argeș sunt circa 82- 83 000 de elevi și sunt 8900 de cadre didactice. Este un cadru didactic la 10 elevi. Avem circa 4500 de elevi în primul an de liceu, la nivel de școală profesională- doar 250. Știți de ce? Pentru că nu sunt îndreptați copiii de către familii către învățământul profesional. Întotdeauna, la întâlnirile cu Asociația Oamenilor de Afaceri cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură din județul Argeș se pune în discuție lipsa personalului calificat. Nivelul de implicare al agenților economici nu este cel așteptat. Singurul agent economic care a încheiat contract cu învățământul dual este Dacia Renault. Cunoaștem foarte mulți reprezentanți ai agenților economici privați care neagă lipsa, dar atunci când solicităm să încheie contracte pe învățământ dual, nu participă la astfel de întâlniri.”, a spus prefectul Emilian Dragnea.

Apel la primari și părinți

Am următoarea rugămintea: includerea copiilor în învățământul profesional. Cunosc agenți economici care scot în evidență lipsa unor calificări necesare, dar ei nu fac nimic pentru a avea acești oameni calificați. Sunt mulți absolvenți de liceu care au doar un certificat de absolvire cu medii de promovare și pe care îi punem pe piața muncii total necalificați și fără nici o perspectivă. Trebuie să stimulăm această îndreptare către învățământul profesional. Liceele tehnologice din Argeș sunt gata pentru a oferi o astfel de pregătire”, a mai spus prefectul Emilian Dragnea.

Ce spun primarii..

Pentru a-i îndemna pe copii să meargă la școlile profesionale, trebuie ridicată ștacheta de intrare în liceu, pentru că dacă e la fel peste tot, mai degrabă merg la liceu. Atunci, eu zic că de aici trebuie plecat: să fie ridicată ștacheta mult mai sus pentru cei care au posibilități intelectuale de a merge la facultate. Altfel, mulți vor termina liceul și vor rămâne șomeri”, a spus Ion Gârleanu, primarul comunei Bogați.

Dumitru Voicu, primar comuna Micești: „Sugerez să se realizeze o întâlnire între directorul Camerei de Comerț și Industrie și reprezentanții agenților economici care mai există și să se formeze o clasă în sistem dual de învățământ profesional.”

Sursă Foto: arhivă

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii