Web Analytics

Prefectul Emanuel Soare: „Vaccinul e foarte sigur, fiindcă tocmai medicii se vaccinează primii”

de | 6.01.2021 13:38 | Actualitate

Campania de vaccinare anti-Covid a început în Argeș în ultima zi a anului 2020, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piteşti şi la Spitalul Municipal Câmpulung Muscel, după ce pe 30 decembrie au fost primite 100 doze de vaccin la sediul DSP Argeș. Primele doze au fost utilizate pentru imunizarea a câte 50 de cadre medicale de la cele două unităţi sanitare. Primele persoane vaccinate au fost dr. Cristina Neculcea, de la SJU Pitești, și medicul Mădălin Iordache, managerul Spitalului Câmpulung. Potrivit prefectului Emanuel Soare, nu a fost niciun efect advers până acum. Pe 4 ianuarie a continuat procesul de vaccinare a personalului medical în centrele de vaccinare de la Spitalul Judetean, Spitalul Municipal Câmpulung, Spitalul Curtea de Arges și Spitalul Costești. Vaccinarea anti-Covid-19 este gratuită și voluntară. În primă etapă sunt vaccinați lucrătorii din domeniile sănătății și social, din sistem public și din cel privat. În etapa a doua vor fi vaccinaţi populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, iar în etapa a treia – populația generală. Prefectul Emanuel Soare a oferit răspunsuri la câteva întrebări despre vaccinarea împotriva COVID-19 din județ, dar și despre potențialele schimbări de la nivelul Prefecturii Argeș.
# V-ați vaccinat împotriva COVID-19?
– Nu. Deocamdată, am avut primele 100 de doze pentru medici, pe 31. Pe 4 ianuarie am primit aproape 1000 de doze pentru medici, dar ele deja se vor consuma în perioada următoare și va trebui tot timpul să comandăm. Practic, deocamdată lăsăm personalul medical să se vaccineze, acum ne pregătim să-i vaccinăm pe cei din centrele rezidențiale, apoi pe 10-12-15 ianuarie, cel târziu, pregătim centrele pentru vaccinarea persoanelor peste 65 de ani, ei sunt prioritatea noastră zero. Abia atunci, în funcție de ritm, de aprovizionare, să intrăm și noi în vaccinare. Acum, când se pune problema prioritizării vaccinării, eu mai pot să aștept, pentru că nu avem în acest moment doze în exces, pentru toată lumea, astfel încât să nu mai fie nevoie să prioritizăm. România primește, înțeleg, săptămânal 140.000 de doze. În perioada următoare, ar trebui să se operaționalizeze vreo 900 de centre la nivel național și centrele acestea vor consuma rapid aceste doze. Dacă nu se vor alimenta cu mai mult de atât, nu vom fi în situația în care să stăm cu dozele și să n-aibă cine să le folosească, ca să putem vaccina pe oricine.

„Noi, în Argeș, la DSP, avem mașină frigorifică, care a fost luată prin ordin de ministru și dusă la Brașov”

# Care este media vaccinărilor pe zi în Argeș?
– Astăzi (4 ianuarie) avem programate 400 de persoane, mâine avem 450 de persoane programate, dar se fac permanent. Probabil că vom fi în această primă săptămână undeva la 300-400 de persoane pe zi. Vedem cum se mobilizează medicii după sărbători. Astăzi este prima zi plină în care se fac vaccinările și mai depinde și de modul în care reușim să obținem dozele de vaccin, pentru că noi aparținem de „Cantacuzino” și astăzi, de exemplu, ne-au sosit mai târziu dozele de vaccin. Sunt vreo 6 mașini frigorifice ale DSP-urilor la nivel național, dintre care una e în Argeș. Noi, în Argeș, la DSP, avem mașină frigorifică, care a fost luată prin ordin de ministru și dusă la Brașov. Toate mașinile acestea care au fost disponibile la DSP-uri, prin ordin de ministru au fost direcționate către alte județe, probabil mai îndepărtate, ca să ajute la distribuirea vaccinului, iar noi am rămas fără mașină frigorifică și, atunci, transportul este pus la dispoziție, în această primă etapă, de către „Cantacuzino”. De asemenea, s-au făcut niște achiziții la nivel național și încă nu s-au operaționalizat, astăzi trebuia să fie disponibile cutii frigorifice, prin care să se facă distribuția în județe. Dacă au aceste cutii frigorifice cu logger (înregistrator, n. red.) de temperatură, se poate face transportul cu orice fel de mașină, dar aceste cutii nu au venit încă, nu sunt disponibile la „Cantacuzino”. Probabil că nici noi nu ve vom putea alimenta cu atât de multe doze în aceste zile cât am avea nevoie. E o chestiune de organizare la nivel național.
# Când ar trebui să mai sosească următoarele doze de vaccin de la Institutul „Cantacuzino”?
– Teoretic, noi avem 975 de doze comandate, 450 se vor folosi astăzi (luni), mâine (marți) se vor termina. Probabil că mâine după-amiază (5 ianuarie) vom da comanda pentru următoarele zile. Noi anticipăm de câte avem nevoie, în funcție de programările din platforma națională și cam cu o zi înainte dăm comanda necesară, în funcție de programări.

„Deja se discută ca la mijlocul lunii ianuarie să începem vaccinarea persoanelor cu vârsta peste 65 de ani”

# Când estimați că se va încheia prima etapă de vaccinare în Argeș?
– Este dificil de spus, dar lucrurile se grăbesc cumva la nivel național, în sensul în care era programată vaccinarea medicilor până la sfârșitul lunii ianuarie, acum deja se discută ca la mijlocul lunii ianuarie să începem vaccinarea persoanelor cu vârsta peste 65 de ani. În egală măsură, s-a stabilit ca și centrele care acum sunt deschise în spitale să rămână în continuare deschise, să se poată vaccina și acolo. Și anticipez cumva că pe la sfârșitul lunii februarie ar trebui să începem vaccinarea populației generale. Pe de altă parte, depinde și de vaccinurile care vor veni în țară. Dacă rămânem doar cu Pfizer sau dacă vor veni, în paralel, doze și de la Moderna și, bineînțeles, dacă vor veni, în paralel, doze de la Oxford-AstraZeneca. Dacă vom avea acces la toate la nivel național, atunci putem să generalizăm vaccinarea la nivelul întregii populații și putem termina 60-70% undeva la sfârșitul lunii iunie. Dacă toți acești factori s-ar corela. Dacă nu se corelează, lucrurile vor dura mult mai mult. Cred că, dacă vrem să scăpăm într-adevăr de această pandemie, la sfârșitul lunii iunie ar trebuie să terminăm 60-70% din vaccinarea populației la modul general.
# Ați sesizat teamă în rândul unor medici? Se zvonește că unii dintre ei nu au vrut să se vaccineze. Care ar fi explicația?
– Nu avem în acest moment un procentaj al medicilor care nu ar dori să se vaccineze, pentru că vaccinarea abia a început și se fac permanent liste. Deocamdată, având în vedere că în prima zi au fost puține doze și acum au venit cam pentru 2-3 zile, există și sentimentul acesta că, dacă vrei să te vaccinezi, trebuie să te grăbești, să te înscrii pe listă. Avem suficiente doze pentru toți, deci ne permitem să mai așteptăm. Cred că la sfârșitul acestei săptămâni, când, teoretic, ar trebui să avem majoritatea personalului medical vaccinat, atunci am putea să ne dăm seama care este procentul celor care nu s-au vaccinat. Având în vedere că de la o zi la alta crește numărul de programări, înseamnă că oamenii totuși încep să capete încredere și se vor vaccina. Cu excepția polițiștilor, la nivel național, care au avut cel mai mare număr de infectări, urmează medicii. Au fost foarte multe persoane infectate sau care sunt în infecție acum și care nu trebuie să se vaccineze; și pentru persoanele care au trecut prin boală trebuie să fi trecut cel puțin o lună de zile ca să se recomande vaccinarea. Sunt și astfel de persoane care au trecut prin boală de curând sau care sunt bolnave și care nu se vaccinează. Presupun că procentul personalului medical care chiar nu dorește să se vaccineze este destul de mic, pentru că medicii sunt primii care înțeleg cel mai bine importanța acestui vaccin, mă refer la medicii care sunt implicați în lupta anti-COVID și care știu ce înseamnă lucrul acesta.

Citește și Medicul argeșean Valeriu Gheorghiță: „Redeschiderea școlilor nu este condiționată de vaccinare”

Citește și La Mioveni a început vaccinarea anti-COVID

Citește și Dr. Gabriel Copciag, director medical Spitalul Judeţean Argeş: „Pentru vaccinarea anti-Covid, avem planificate peste 50 de cadre medicale zilnic”

„Dacă am fi avut vreo suspiciune legată de eficienţa vaccinului, nu am vaccina medicii, pentru că fără medici niciunul dintre noi nu poate exista”

# Ce le transmiteți argeșenilor care nu au încredere în acest vaccin?
– Să studieze, în primul rând, informațiile din sursele oficiale și să încerce să capete încredere și să se gândească la un singur lucru, că vaccinul acesta este foarte sigur, pentru că tocmai medicii sunt cei care se vaccinează primii. Dacă am fi avut vreo suspiciune legată de eficiența vaccinului, nu am fi vaccinat medicii, pentru că fără medici niciunul dintre noi nu poate exista. Ar trebui să aibă mare încredere în acest vaccin, pentru că medicii sunt cei care se vaccinează primii. Cred că încet-încet, prin exemplul pe care medicii îl vor da, vor înțelege că nu au de ce să aibă teamă, mai ales că și noi vom publica tot timpul numărul persoanelor care s-au vaccinat, numărul persoanelor care au avut reacții adverse. Până acum, la câteva mii de persoane vaccinate la nivel național, nu există niciun fel de lucru care ar trebui să ne facă să nu avem încredere în vaccin, din contră.

„Nu cred că la nivelul Prefecturii Argeş vor fi schimbări, cel puţin la nivelul prefectului”

# Există riscul ca dvs., subprefectul sau altcineva din Prefectură să fie schimbat din funcție?
– E o nouă coaliție de guvernare, nu mai guvernează doar Partidul Național Liberal și e clar că, într-un fel sau altul, așa cum s-au împărțit ministerele între partidele din coaliție, mai mult ca sigur că asta se va întâmpla și în teritoriu și probabil că în toate instituțiile. Lucrul acesta este cert, pentru că guvernarea se va împărți între mai multe partide politice. Dacă ar fi să extrapolăm la nivelul județului Argeș, deocamdată sunt tot felul de zvonuri nefondate, legate de potențiale schimbări. Eu nu cred că se vor face schimbări la nivelul Prefecturii Argeș. În acest moment, noi avem, conform legii, două posturi de subprefect, dintre care unul este vacant în acest moment. Așteptăm întâi să se clarifice la nivel național aceste lucruri și toate aceste potențiale schimbări, dacă e cazul, se vor agrea în structurile de conducere ale partidelor din coaliție. Eu nu sunt genul de persoană care să asculte bârfele sau care să dea crezare zvonurilor, dar nu cred că la nivelul Prefecturii Argeș vor fi schimbări, cel puțin la nivelul prefectului, pentru că eu cred că toată această perioadă, în care ne-am confruntat cu cea mai mare criză de sănătate, Argeșul a stat foarte bine la nivel național, în fața celorlalte județe, devenind de multe ori model de bune practici în gestionarea pandemiei, care au fost preluate și de alte județe și nu cred că există motive de competență sau de gestionarea pandemiei care să stea la baza unei schimbări. Altfel, dacă e vorba doar de calcule politice, fără să se țină cont de persoanele care ocupă funcțiile, sigur că nimeni nu este veșnic pe funcție, iar eu, personal, nu țin de funcții. Eu am intrat în administrație publică să fac treabă și voi face treabă atât cât voi avea oportunitatea.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii