Web Analytics

Prefectul Emanuel Soare: „Facem toate eforturile să ţinem pandemia sub control”

de | 23.07.2020 15:01 | Politica si Administratie

# Cum explicați explozia de cazuri pozitive din județ?
– Facem toate eforturile pentru a ține pandemia sub control. Cetățenii se mișcă liberi, au reînceput activitățile economice, se călătorește mult către locurile de muncă prin intermediul navetei cu autobuze sau maxi-taxi. Naveta este un factor de risc. În plus, în Argeș testăm mult. Aproximativ 20-25% dintre cazurile noi raportate zilnic în Argeș reprezintă persoane care nu locuiesc în județ, dar au domiciliul aici și lucrează în alte județe sau sunt internate acolo. În ultima săptămână, aproximativ 20-30% din cazurile raportate sunt ceva mai vechi, nu sunt cazuri noi apărute în ultimele 24 de ore, ci sunt buletine pozitive care nu au putut fi incluse în raportările oficiale din diferite motive tehnice precum supraaglomerarea activității Direcției de Sănătate Publică, lipsa unor date de identificare de tip telefon, adresă, CNP etc. Constatăm însă că o parte dintre cetățeni nu conștientizează importanța purtării măștilor de protecție sau a păstrării distanței fizice dintre persoane. În acest context, creșterea numărului cazurilor pozitive este de așteptat să se mențină și în perioada următoare.

„În Argeș testăm mult față de alte județe”

# Câte teste s-au făcut până acum în Argeș?
– În Argeș testăm mult față de alte județe. Avem trei laboratoare de testare de stat și alte 5 laboratoare private. În medie, în laboratoarele de stat se efectuează aproximativ 350 de teste zilnic. Au fost efectuate, de la începutul pandemiei, peste 17.000 de teste, fiind testate aproximativ 10.000 de persoane. Testăm conform metodologiei Ministerului Sănătății, dar testăm și în comunitate. Testarea conform metodologiei se realizează țintit, în spitale, în centrele de îngrijire, în centrele de dializă. Majoritatea județelor testează doar în acest mod. Noi testăm foarte mult în comunitate, motiv pentru care identificăm mult mai multe cazuri pozitive decât o fac alte județe, care testează doar în spitale sau care nu au laboratoare de testare în județ.
# Sunt controalele o soluție pentru gestionarea pandemiei?
– Nu ne face plăcere să controlăm, să dăm amenzi. Trebuie să înțelegem însă că această pandemie, dată de o boală infecțioasă, nu poate fi gestionată doar prin eforturile instituțiilor publice, prin activități de verificare și control, ci și prin cooperarea cetățenilor. Argeșenii trebuie să înțeleagă că prevenirea răspândirii unei boli infecțioase se face prin purtarea corectă a măștii de protecție, prin păstrarea distanței fizice față de alte persoane, prin o mai bună igienă a mâinilor și prin evitarea aglomerațiilor. Nicio altă măsură de creștere a limitărilor și restricțiilor nu va putea compensa necesitatea și urgența dobândirii, de către fiecare dintre noi, a acestor noi comportamente preventive.
# Cum încercați să rezolvați problema locurilor disponibile în spitalele COVID din județ?
– Suntem într-o perioadă de răspândire comunitară accentuată. Spitalele sunt aproape pline în acest moment. Încă de la începutul pandemiei, în Argeș am încercat să pregătim toate spitalele, știind că, mai devreme sau mai târziu, toate vor fi implicate în lupta anti COVID. Am avut locuri special destinate persoanelor suspecte, pe care acum le-am transformat în locuri pentru pozitivi. În fiecare minut căutăm să eliberăm noi paturi, să găsim alte locuri – prin extinderea zonelor tampon din spitale sau prin identificarea unor locații separate pentru asimptomatici. Avem un hotel al Primăriei Pitești care a devenit secție externă a Spitalului Județean de Urgență, care a fost folosit pentru asimptomatici. Cu noua lege a izolării și carantinei, vom folosi această locație și pentru cei care vor trebui să stea 48 de ore în spital, pentru a putea fi diagnosticați. Se fac eforturi continue pentru a mări capacitatea de spitalizare, suntem într-o comunicare continuă cu Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției.
# Care este situația la ATI? Mai sunt locuri disponibile în Argeș?
– La Terapie Intensivă nu avem nicio persoană intubată, s-au folosit în județ corturile de oxigen, evitându-se ventilarea mecanică. Dacă va fi presiune mare pe ATI și nu vom mai putea face față, vom încerca să aducem în județ o unitate mobilă de terapie intensivă, practic un tir cu 12 paturi de ATI. Rămâne însă problema numărului mic de medici cu specializarea ATI, boli infecțioase sau epidemiologi.

„Sunt aproximativ 60 de cazuri confirmate în uzina Dacia, răspândite peste tot în secții”

# Care este situația la uzina Dacia? Câți angajați pozitivi au fost depistați?
– Săptămâna trecută am fost la Dacia și am discutat cu cei din conducerea companiei. Sunt aproximativ 60 de cazuri confirmate în uzina Dacia, răspândite peste tot în secții. Sunt doar trei secții cu câte trei cazuri, în rest numai câte unul. Uzina are propriul medic și în perioada imediat următoare va mai veni unul, de la Renault, care va contribui la analizarea situației epidemiologice. Dacia a implementat încă de la începutul pandemiei, cu profesionalism, măsurile de prevenire a răspândirii acestui virus. Uzina Dacia este un exemplu de bune practici în domeniul identificării de măsuri eficiente de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 și poate fi un model de urmat pentru alți agenți economici și instituții din țară. Măsurile de prevenire sunt impecabile, se verifică permanent respectarea lor, se analizează situațiile apărute și sunt căutate permanent soluții noi. Cel mai probabil, infectările nu s-au produs în uzină, pentru că sunt foarte riguroși. Am căzut de acord să analizăm și ce se întâmplă în afara uzinei, dacă se poartă măștile, dacă se păstrează distanța în autobuze. Angajații trebuie să se poarte mai atent și în afara serviciului.
# Ce focare COVID mai există în județ?
– Cazurile pozitive sunt răspândite în tot județul. Din păcate, în centrele DGASPC Argeș au existat mai multe cazuri în ultima perioadă. Astfel, luni, la Complexul de Servicii pentru Persoane cu Dizabilităţi Vultureşti, unde sunt instituționalizați 54 de beneficiari, au fost confirmați pozitiv cu virusul SARS-COV-2 29 de beneficiari și 11 angajați, din totalul celor 57. În urmă cu două săptămâni, la Complexul de Locuințe Protejate Buzoești și Centrul de Copii ”Sf. Andrei” din Pitești au fost confirmați pozitiv cu virusul SARS-COV-2 un număr de 10 angajați și un număr de 16 beneficiari. În aceste centre au fost luate o serie de măsuri urgente, în conformitate cu recomandările din partea DSP Argeș. Din păcate, în ciuda faptului că în aceste centre ale DGASPC se fac testări periodice, cu ajutorul DSP Argeș, se produc infectări în continuare, din cauza neatenției unora dintre angajați, care se infectează în comunitate și transmit virusul către beneficiari.
# Ce le-ați transmis directorilor de deconcentrate la ședința Colegiului prefectural, de săptămâna trecută?
– La ședința Colegiului prefectural le-am spus directorilor de instituții deconcentrate să nu mai permită crearea de cozi sau aglomerare la ghișee. Au sprijinul Poliției și Jandarmeriei, care au primit dispoziție să se implice în gestionarea unor astfel de situații. În același timp, am insistat pe respectarea la sânge a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului în instituțiile publice. Le-am recomandat directorilor să urmărească comportamentul angajaților și în afara instituției. Nu este în regulă să apară cazuri pozitive în instituțiile publice, chiar unde sunt semnale că nu se respectă regulile. Angajații ar trebui să aibă un anumit comportament și în afara instituției. Le-am spus că eu, de exemplu, mi-am tăiat de pe listă ieșirile, concediile, nu mă duc nicăieri unde nu e nevoie. Stau cu familia, nu mergem la chefuri, la distracții.
# Ce mesaj le transmiteți argeșenilor?
– Nu putem controla pandemia fără colaborarea cetățenilor. Toate eforturile instituționale sunt în zadar dacă cetățenii nu înțeleg să respecte câteva reguli simple: să poarte masca de protecție, să păstreze distanța, să se spele des pe mâini.
Marian Staicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii