Web Analytics

Prefectul a cerut MapN ca Spitalul Militar Piteşti să devină spital suport COVID

de | 18.11.2020 13:25 | Actualitate, Dezvăluiri

În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de luni, 16 noiembrie, s-a hotărât înaintarea unei solicitări către Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) și MApN pentru ca Spitalul Militar Pitești să devină spital suport COVID, în contextul în care cu greu se găsesc locuri pentru pacienții COVID din Argeș.
„Am făcut deja solicitările oficiale către MApN și către CNCCI în această dimineață (marți, 17 noiembrie) și sperăm ca demersul nostru să fie încununat cu succes, să primim rapid răspunsul și ca acesta să fie pozitiv”, a spus prefectul Emanuel Soare, care a confimat și faptul că această solicitare referitoare la Spitalul Militar nu este prima. „Noi, în funcție de nevoile pe care le-am avut în Argeș, prima dată am făcut o solicitare acum câteva luni, să ni se detașeze personalul medical de la Spitalul Militar pentru anumite specializări de care aveam nevoie, ATI, infecționiști, epidemiologi. Am făcut astfel de solicitări. Am mai făcut solicitări mai demult ca Spitalul Militar să devină spital COVID sau să ne sprijine, dar, din păcate, demersurile acestea nu au fost încununate de succes. Acum avem un argument suplimentar, având în vedere că în acest moment am ocupat locurile din spitale, nu mai avem unde să mai internăm pacienții (COVID, n. red.) și ar fi un moment important pentru Spitalul Militar să se alăture acestui demers.”

„Nu mai avem locuri în Argeș”

„Problema este că avem pacienți Covid pentru Secția ATI, unde oricum nu mai sunt locuri și foarte greu se eliberează câte unul, dar noi vorbim de câteva zile de necesitatea identificării de locuri noi și pentru restul de pacienți COVID, pentru că nu mai avem locuri în Argeș. Am avut o ședință CJSU și am mai identificat ultimele locuri la Spitalul PNF Câmpulung, un pavilion nou, cu 27 de locuri COVID, și un alt pavilion, cu 8 locuri pentru suspecți. Sunt singurele posibilități pe care le mai avem în județul Argeș de a mai extinde capacitatea de spitalizare. Sperăm ca, în acest context, Ministerul Apărării Naționale să fie de acord cu implicarea Spitalului Militar” – a precizat Emanuel Soare.
Întrebat dacă s-a consultat cu conducerea Spitalului Militar înainte de a fi luată decizia solicitării acestuia să fie unitate suport COVID, prefectul a spus: „Da, am vorbit chiar ieri (luni, 16 noiembrie), înainte de CJSU, cu domnul comandant și era la curent cu intențiile noastre. De altfel, și Ministerul Apărării Naționale i-a cerut o situație exactă a numărului de locuri, paturi, personal ș.a.m.d. Am discutat cu dumnealui să îl pun în temă cu ideea că vom face această solicitare, dar să aflăm și care sunt facilitățile pe care le au dumnealor. La nivel național, mai sunt 3 spitale militare care nu au intrat încă în lupta COVID, dar ei au personalul lor militar care vine, au flux de pacienți acolo. Aici este problema, să vedem în ce măsură dumnealor își pot păstra pentru ai dumnealor circuite și în ce măsură pot păstra la dispoziția județului alte locuri pentru pacienții COVID. Rămâne de văzut, să se facă o analiză la nivelul ministerului și va conta și acest lucru în decizia pe care o vor lua”.

Citește și Nouă persoane de la Spitalul Militar Pitești, diagnosticate cu COVID- 19

Citește și ”Iubiriţa lui Pendiuc” a dat în judecată Spitalul Militar. Carmen Lis cere să-i fie plătit sporul de doctorat

Prefectul: „Nu cred că un eveniment ca cel de la Piatra-Neamț se poate întâmpla în Argeș, dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche și ne uităm doar în hârtii”

În urma tragediei de la Secția ATI a Spitalului Județean din Piatra-Neamț de la sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile au demarat o serie de verificări la spitalele de stat din țară. Astfel de controale au loc și în Argeș. „Toate secțiile ATI din Argeș au autorizație ISU și DSP. Am verificat lucrul acesta chiar duminică, înainte de a se stabili controalele care se vor realiza, în urma unei videoconferințe la care am participat, la ora 15. Noi deja solicitasem dimineața tuturor spitalelor să facă verificările și să trimită și un raport care să vizeze inclusiv existența autorizării ISU, existența autorizării DSP, existența programelor de pregătire a personalului contra incendiilor și când a fost instruit ultima dată. Am primit și de la ISU un raport pe toate spitalele și toate îndeplineau toate condițiile. Sunt detalii tehnice, clădirile de dinainte de 1992 nu aveau nevoie de niciun fel de autorizație, erau incluse. Acum, cum sunt regulile, numai clădirile noi trebuie să îndeplinească niște criterii specifice, în rest, pentru clădirile vechi pe care le avem, din păcate, în spitale, cumva autorizația ISU este implicită. De aceea zic: existența unei autorizații ISU nu este atât de relevantă. Una era situația când a fost creată clădirea, s-au mai făcut modificări și s-au luat alte autorizații și alta este situația în secția respectivă. Pe noi nu ne interesează neapărat ce scrie în hârtii, ne-a interesat să se ducă pe teren echipa fiecărui spital – și au făcut asta duminică dimineața – și să facă un raport. Noi am primit aceste rapoarte. Apoi, duminică după-amiază s-a stabilit la nivel național ca echipele mixte DSP, ISU să facă aceste evaluări la fața locului. Ele sunt deja pe teren. Este o evaluare mult mai complexă, dar, din datele pe care le am în acest moment la nivelul Prefecturii, nu sunt motive de îngrijorare, nu cred că un eveniment ca cel de la Piatra-Neamț se poate întâmpla în județul Argeș, dar asta nu înseamnă că ne culcăm pe o ureche și ne uităm doar în hârtii. E o preocupare serioasă la nivelul spitalelor, pentru că se înțelege gravitatea unui asemenea eveniment” – a declarat prefectul.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii