Web Analytics

Precizări de la ANAF

de | 28.07.2022 14:52 | Actualitate, Home

Referitor la articolul apărut în publicaţia on-line www.ziarulargesul.ro în data de 26.07.2022, cu titlul “O femeie din Pitești acuză Finanțele că a lăsat-o fără pensie”, preluat apoi și de alte publicații, ANAF se vede obligată să precizeze următoarele:

Pentru neachitarea în termenul legal a sumelor datorate de către contribuabili la bugetul de stat, Agenția Națională de Administrare Fiscală demarează procedurile de executare silită, conform legii, primul pas fiind transmiterea somațiilor cu titlurile executorii aferente și titluri de poprire, așa cum a fost și în cazul prezentat în articolele de presă.

Citește și: Dosar penal pentru ciocanul de marcat găsit în birou la directorul Armand Chiriloiu


În același timp, în cazul prezentat în presă, sumele pentru care s-a instituit poprire reprezintă obligații fiscale transmise, cu titlu executoriu, de către alte instituții ale statului – reprezentând cheltuieli judiciare stabilite de instanțele de judecată din București și Argeș în dosare penale.
Sumele au fost poprite conform legislației în vigoare, iar contribuabilul a fost notificat în legătură cu sumele pe care le datorează către bugetul de stat încă din luna mai, prin adresă scrisă, cu confirmare de primire.
Totodată, profităm de acest prilej pentru a menționa că ANAF oferă contribuabililor lămuriri pentru clarificarea tuturor aspectelor cu privire la situația fiscală proprie, oferind pe de-o parte asistență în domeniul fiscal, dar și acces direct la facilitățile fiscale, adaptat fiecărui caz în parte, conform cadrului legal aplicabil.
Astfel, reamintim contribuabililor persoane fizice că, în prezent, există posibilitatea acordării uneia dintre facilitățile fiscale în vigoare, respectiv:
– eșalonarea la plată în formă clasică, reglementată de art. 184 – art. 209 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare,
– eșalonarea la plată în formă simplificată, reglementată de art. 2091– art. 20914 dinLegea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

Citește și: Primarul Liviu Năstase: „Îmi asum ce spun. (…) Poliţia nu are curaj”


ANAF rămâne deschis pentru orice solicitări de informații și clarificări ale unor situații de interes pentru mass media, în limita prevederilor legale privind secretul fiscal. Față de cele prezentate, solicităm a se face precizările corecte și complete în sensul informării opiniei publice asupra situaţiei reale şi publicarea prezentului material ca drept la replică.

Serviciul comunicare, relații publice și mass media 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *