Precizare. Legalitatea business-ului dintre Primăria Piteşti şi consilierul local Mariean Neacşu, încă nelămurită

de | 3.11.2016 16:30 | Actualitate

În urmă cu o lună și jumătate, pe 19 septembrie a.c., Curtea de Apel Pitești a respins „ca nefondat” recursul înaintat de Jurnalul de Argeș într-un proces în care solicitam anularea hotărârilor de Consiliu Local prin care a fost avizat un schimb de terenuri între Primăria Pitești și consilierul local Mariean Neacșu. În motivarea deciziei sale, instanța a constatat lipsa calității procesuale a Jurnalului de Argeș,  rezultată din temeiul juridic numit lipsă de interes. Însă instanța, în mod explicit, nu s-a pronunțat asupra legalității schimbului de terenuri. Faptul că Jurnalul de Argeș nu a știut să ceară în mod legal explicații cu privire la legalitatea schimbului de terenuri, nu înseamnă în niciun caz că respectivul schimb a fost legal. Astfel, cităm din sentință: „Curtea reține că admițându-se excepția lipsei de interes în promovarea acțiunii nu se mai impune analiza criticilor de recurs formulate de recurenta-reclamantă SC Jurnal C&G srl, care vizează fondul cauzei…”. 
În acțiunea formulată în instanță, Jurnalul de Argeș a precizat că din cuprinsul Hotărârii de Consiliu Local din 27 februarie 2014 „nu reiese niciun motiv pentru care a fost schimbat regimul juridic al terenului proprietate publică în suprafață de 160 mp în teren proprietate privată, astfel încât s-a produs o lezare a interesului general al comunității, având în vedere și că nu s-a efectuat o evaluare a oportunității schimbului, ci vizându-se numai un interes particular al numitului Neacșu Mariean s-a decis ca variantă unică schimbul, deși terenul dat la schimb era de uz și interes public, fiind folosit ca drum de acces și parcare de către proprietarii imobilelor din zonă”. Pentru că noi considerăm o eroare faptul că angajații Primăriei Pitești sunt preocupați de interesul personal al unui consilier local, după cum rezultă din adresa nr. 7195/17.02.2014, a Direcției Administrație Publică Locală: „comisia apreciază că schimbul care se va realiza este reciproc avantajos atât pentru Neacşu Mariean, cât și pentru municipiul Pitești”. Angajații Primăriei Pitești sunt obligați să vegheze doar la interesul municipiului, însă le este interzis să vegheze la interesul personal al celor cu care face Primăria Pitești afaceri. Și mai grav este faptul că în respectiva adresă, nr. 7195/17.02.2014, a Direcției Administrație Publică Locală, angajații primăriei mint de-a dreptul: „Menționăm că terenul oferit la schimb de municipiul Pitești se află în incinta imobilului deținut de dl Neacșu Mariean…”. Nu e trecut timpul ca organele abilitate ale statului să-și spună punctul de vedere cu privire la businessul dintre consilierul local Mariean Neacșu și Primăria Pitești. Din păcate, pentru că existau și soluții mai inteligente, nu ne pronunțăm asupra legalității, avem convingerea că despre acest subiect va mai curge multă cerneală.
   La scurt timp după decizia Curții de Apel Pitești, consilierul local Mariean Neacșu ne-a trimis mai multe e-mailuri în care solicita un drept la replică vizavi de faptul că a… câștigat procesul cu Jurnalul de Argeș, prefăcându-se că nu înțelege că, de fapt, instanța nu a judecat fondul cauzei. Menționăm că îi facem un serviciu dlui consilier local nepublicând mesajul de amenințare adresat unui ziarist din redacția Jurnalului de Argeș. Dl Mariean Neacșu solicita publicarea dreptului la replică deoarece, măre-Doamne, prin articolele publicate de Jurnalul de Argeș i s-ar fi adus „grave prejudicii de imagine, constând în vătămarea dreptului la reputație și care au fost de natură să formeze, în opinia publicului cititor, o percepție negativă asupra reputației mele”. Toate bune și frumoase, numai că dl Mariean Neacșu, repetăm, a uitat un detaliu esențial: în hotărârea din 19 septembrie a.c., Curtea de Apel Pitești s-a pronunțat doar asupra lipsei calității procesuale a Jurnalului de Argeș vizavi de Hotărârile de Consiliu Local, nu și asupra legalității schimbului de terenuri. De altfel, ca dovadă că există mai multe suspiciuni asupra schimbului de terenuri, la DNA și ANI sunt două dosare pe rol.
În martie 2015, în răspunsul dat la o solicitare a ziarului nostru, prefectul de atunci, Mihai Oprescu, confirma cel puțin o neregulă vizavi de ședința din 27 februarie 2014 prin care s-a avizat schimbul de terenuri: „Am constatat nerespectarea obligației domnului Neacșu Mariean de a anunța la începutul dezbaterilor interesul personal pe care îl are în problema supusă dezbaterii Consiliului Local, încălcându-se astfel prevederile art. 77 alin. (2) din Legea nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali cu modificările și completările ulterioare”.

Mai mult, Prefectura Argeș a sesizat Agenția Națională de Integritate privind acest conflict de interese, iar primul răspuns dat de către A.N.I. este destul de limpede: „Adoptarea Hotărârii de Consiliu Local ce a avut ca obiect avizarea unui schimb de terenuri este de natură să genereze un conflict de interese”.
O altă dovadă că schimbul de terenuri dintre Mariean Neacșu și Primăria Pitești este suspect de nelegalitate este și faptul că unul dintre dosarele disjunse din megadosarul Publitrans îl vizează chiar pe consilierul local Mariean Neacșu. În rechizitoriul DNA prin care a fost trimis în judecată primarul Pendiuc și alți 13 inculpați apar mai multe pagini cu privire la consilierul Mariean Neacșu. Mai mult, scrie negru pe alb în rechizitoriu că DNA verifică „împrejurările și condițiile în care Primăria Pitești, prin proiectul de hotărâre inițiat de inculpatul Tudor Pendiuc, a dat la schimb un teren, aflat în domeniul public, suspectului Neacșu Mariean cu scopul vădit de a obține un vot în Consiliul Local pentru prelungirea, în mod nelegal, a contractului de asociere în participațiune”.
Încă din noiembrie 2014, Jurnalul de Argeș atrăgea atenția legat de un vot „ciudat” al consilierului local Mariean Neacșu. Mai precis, consilierul piteștean a votat pe 27 martie 2014 pentru prelungirea asocierii dintre Publitrans şi CNCD-Girexim, la doar o lună după ce a fost beneficiarul unui schimb avantajos de terenuri cu Primăria Piteşti. Și asta în condițiile în care, încă din 2008, s-a arătat drept unul dintre cei mai îndârjiți contestatari ai asocierii Publitrans-CNCD-Girexim.
În ceea ce privește „afectarea reputației” domnului Mariean Neacșu, ca dovadă că aceasta nu a avut de suferit este și faptul că în iunie a.c. Mariean Neacșu a fost reales consilier local și în plus este și membru în Consiliile de Administrație la Liceul Maria Teiuleanu, Colegiul Zinca Golescu și Școala Nicolae Iorga.
Și încă o precizare: în toate articolele publicate, cu documente justificative, legat de schimbul de terenuri, ziariștii Jurnalului de Argeș i-au solicitat și publicat, de fiecare dată, un punct de vedere consilierului local Mariean Neacșu.
Redacţia
Jurnalul de Argeş

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii