În vară, odată cu schimbarea doctorului Gheorghe Frătoiaca din fruntea Spitalului Judeţean, toată lumea a răsuflat uşurată. Se încheia una dintre cele mai negre pagini din istoria acestei instituţii. Speranţele erau cu atât mai mari, cu cât noua echipă managerială, formată din doctorii Dan Manu şi Mihai Popescu (proaspăt demisionari, de o săptămână) promitea că plata medicamentelor, şi nu a facturilor către clientela constructorilor care dă cu var prin spital, va trona în capul listei lor de priorităţi. Adică bolnavii, şi nu zidurile, vor avea întâietate, invers decât s-a procedat sub „guvernarea” Frătoaica. Numai că, odată văzuţi în fruntea bugetului, doctorii Manu şi Popescu au procedat la fel ca şi mult hulitul Gheorghe Frătoaica.
Şapte miliarde pentru constructorul preferat al Spitalului Judeţean
Practic, printre primele firme cărora cuplul Manu – Popescu s-a grăbit să le achite facturile restante, de 7 miliarde de lei vechi, a fost SC Partener Construct a celebrului afacerist Neculai Ciobanu din Dârmăneşti. Asta în contextul în care firma SC Partener Construct a câştigat contractul de reparaţii cu Spitalul Judeţean (ultimul tun marca Frătoaica), în valoare de 18 miliarde de lei, tocmai pentru că a acceptat, ca termen limită de plată a lucrărilor, anul 2014. Acest termen foarte larg de încasare al banilor, de peste patru ani de la semnarea contractului, a fost şi argumentul decisiv cu care firma lui Neculai Ciobanu a câştigat fluierând licitaţia cu pricina. Chiar şi graba cu care Dan Manu şi Mihai Popescu s-au zbătut să-i achite firmei SC Partener Construct facturile ar mai fi fost înţeleasă, dacă banii din care s-a făcut plata nu aveau o destinaţie precisă dată de Ministerul Sănătăţii: trebuiau folosiţi strict pentru medicamente şi materiale sanitare. Practic, din sumele aprobate de minister pentru plata arieratelor, Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean, condus de prea cinstiţii Manu şi Popescu, a virat ca din puşcă, în contul firmei Partener Construct, contravaloarea a două facturi: nr. 178/15.04.2010, în valoare de 136.030 lei şi nr. 179/4.05.2010, în valoare de 546.266 lei, în total 7, 2 miliarde lei vechi. Dar pentru că nu ar fi dat „masa” de la Spitalul Judeţean, cu casa de la Ministerul Sănătăţii, pe ultima listă cuprinzând plata arieratelor, trimisă recent la Bucureşti, doctorii Manu şi Popescu au încercat să acopere grosolan şi cele 7 miliarde de lei plătite, peste rând şi fără niciun drept, firmei clientelare Partener Construct. Mai exact, s-a ticluit un proces verbal în care s-au trecut, atenţie, „facturi regăsite” prin contabilitate pentru medicamente şi furnizori de servicii medicale. Iar asta, doar ca să se poată justifica deturnarea celor 7 miliarde de lei în conturile patronului Neculai Ciobanu de la Partener Construct.
Şefa DSP, doctoriţa Anca Alexandrescu: ”Aşa este, au schimbat destinaţia banilor pentru medicamente”
Ce n-a ştiut, însă, conducerea Spitalului Judeţean a fost un ordin al Ministerului Sănătăţii – nr. 136 din 26.10.2010 – prin care se cerea ca Direcţiile de Sănătate Publică din toată ţara să verifice listele, tocmai pentru ca pe ele să nu se strecoare alte facturi la plată, decât cele pentru medicamente. Aşa s-a aflat despre ingineria prin care banii pentru medicamentele bolnavilor de la Spitalul Judeţean au ajuns în buzunarele clientelei care dă cu var. Şefa DSP Argeş, doctoriţa Anca Alexandrescu, a confirmat şi ea neregulile de la spital: „Într-adevăr, au existat foarte multe nereguli la listele de plată a arieratelor. N-aş putea spune de ce. La această întrebare vor trebui să răspundă cei care au întocmit listele, adică cei din conducerea Spitalului Judeţean, care, surprinzător, au direcţionat bani daţi de Ministerul Sănătăţii pentru plata medicamentelor, spre alte destinaţii. Un exemplu în acest sens este firma de construcţii Partener Construct, care nici măcar nu se afla pe lista ministerului, nici nu avea cum de altfel, şi căreia i-a fost achitată, totuşi, din banii de medicamente, suma de 7 miliarde de lei reprezentând reparaţii curente. Tot pe listele trimise la minister, spre a centraliza arieratele de la Spitalul Judeţean, am mai descoperit că au fost băgate la plată facturi de sute de milioane de lei şi care mai fuseseră achitate încă o dată. Nu mai vorbesc de faptul că, tot pe lista arieratelor, cei de la Spitalul Judeţean au trecut la plată şi alte programe medicale, care nu au nicio legătură cu plata medicamentelor pentru care Ministerul Sănătăţii a deblocat fondurile. Chiar nu înţeleg de ce au făcut asta, cei din conducerea Spitalului Judeţean. Mai multe nu pot să vă spun, cel puţin deocamdată. Noi am informat ministerul şi acum aşteptăm să vedem ce se va decide fiindcă situaţia e gravă”. (Ionuţ STANCIU)
0 Comentarii