# Plutonierul major rănit în Afganistan este medaliat cu aur și argint la Jocurile Invictus, organizate pentru militarii răniți din întreaga lume, și chiar în aceste zile se pregătește pentru un mare concurs din Cehia # Ionuț a fost grav rănit în 2008; și-a fracturat coloana în urma unui atentat cu bombă, a stat 8 zile în comă, dar a supraviețuit
Pe 10 iunie, de Ziua Eroilor, Marcel Ciolacu, președintele PSD, și Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean și al PSD Argeș, au fost acasă la un adevărat erou, membrul de onoare al AMVVD, eroul nostru muscelean – plutonierul major Ionuţ Butoi, cunoscut pentru performanțele sale la Jocurile Invictus și povestea de viață care impresionează pe oricine. Militarul a ajuns în scaunul cu rotile după ce a fost victima unui atentat cu bombă în Afganistan, în 2008. Ionuț Butoi a primit un arc “Hoyt Invicta” din partea lui Marcel Ciolacu, cu care speră să se califice la următoarele competiții, despre care el însuși ne-a vorbit în rândurile de mai jos.
Ionuț și-a cumpărat casă în Leordeni și se antrenează în propria curte
Întâlnirea lui Ionuț Butoi cu Marcel Ciolacu și Ion Mînzînă a durat în jur de 30-45 de minute. Cu această ocazie, eroul muscelean l-a cunoscut pe Marcel Ciolacu pentru prima dată, însă pe Ion Mînzînă îl cunoștea din 2018, când a primit trofeul „Omul de Fier” în cadrul Galei 10 pentru Argeș, organizată de Consiliul Județean.
„A fost o întâlnire amiabilă. Nu am discutat prea multe. M-au întrebat cum mă simt, cum reușesc să merg îniante cu dizabilitatea pe care o am. Au fost discuții constructive. S-a discutat cum ar putea să mă ajute în continuare și a rămas să fiu ajutat de Consiliul Județean Argeș pentru restul echipamentelor. Deja s-au făcut demersurile, trebuie să voteze Consiliul.” Accesoriile arcului costă aproximativ 14.000 de lei și ar putea fi cumpărate de Consiliul Județean Argeș. Arcul a costat 8.500 lei, iar Ionuț Butoi a început deja să se antreneze cu el. „Deja am pus un echipament de la arcul vechi și m-am apucat să trag cu el. Trebuie să mă obișnuiesc.”
Întâlnirea a avut loc în comuna Leordeni, la casa pe care a cumpărat-o Ionuț Butoi. „M-am născut la Câmpulung, trebuia să mă antrenez, era destul de greu cu pandemia și atunci am decis să fac un efort şi să achiziționez o casă. Mă antrenez la mine în curte. Mi-am făcut alee de 50 de metri, merg singur la țintă, îmi iau singur săgețile, mă antrenez singur, nu trebuie să stea cineva după mine, nu mai este nevoie să merg în poligon, să stau doar trei ore. La tine acasă mai faci pauză, este altceva, faci antrenament așa cum trebuie”, spune Ionuț Butoi.
Ionuț Butoi participă între 3-11 iulie la un concurs internațional de tir cu arcul în Cehia. Fiind născut pe 28 august, cel mai frumos cadou ar fi dacă s-ar califica la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, spune acesta, care se desfășoară între 27 august-3 septembrie a.c.
„Păcat că nu se face Centrul de la Târgoviște, pentru că, într-adevăr, militarii chiar au nevoie. N-ai unde să te duci la recuperare”
Ionuț Butoi are 42 de ani, trei copii și este recăsătorit. Și-a pierdut ambii părinți, tatăl la trei ani de la incidentul din Afganistan și mama de curând. Mergând pe firul cronologic, Ionuț Butoi a intrat în armată la 25 de ani. A fost o singură dată în Afganistan, în misiuni de patrulare, în 2008. Tot atunci a rămas paralizat de la brâu în jos, în urma unui atac al talibanilor, care a răpit viața camaradului de lângă el, Dragoș Traian Alexandrescu.
Ionuț a fost grav rănit, a stat 8 zile în comă, dar a supraviețuit.
„Ne întorceam din misiune. Un dispozitiv explozibil sub șosea. Nu era timp să reacționezi. Șansa mea a fost că m-a aruncat, dar în momentul căzăturii mi-am fracturat coloana. După aceea am fost stabilizat, trimis în Germania. Recuperarea a fost destul de grea, pentru că am venit în țară și nu ai unde să te recuperezi, decât la spitalele civile, pe banii tăi, în acea perioadă. Nici cărucior nu aveam. Mi-am cumpărat primul cărucior acum 4 ani. Adică în 2017 am avut primul cărucior cumpărat prin Direcția Medicală a Ministerului Apărării. Asociația «Camarazii», înființată pentru a sprijini militarii răniți, chiar m-a sprijinit, altfel nu aveam cu ce. Asociația mi-a cumpărat cărucior nou, 9.000 de lei era la acea vreme, acum s-a mai scumpit. Ei au fost singurii. Recuperarea mi-am făcut-o pe banii mei, din banii de asigurare mi-am făcut recuperarea. Imaginați-vă, 4.000 de lei la fiecare 2 săptămâni. Asta este, destul de greu. Păcat că nu se face Centrul de la Târgoviște, pentru că, într-adevăr, militarii chiar au nevoie. N-ai unde să te duci la recuperare. La recuperare mă pot duce doar la Bălțătești, în Moldova”, ne-a declarat Ionuț Butoi. În 2016 s-a întors în Afganistan ca să-i îmbărbăteze pe militarii români. „Nu mai am această posibilitate, dar, sincer, m-aș mai întoarce, pentru că erau condiții destul de ok și pentru persoanele cu dizabilități”, ne-a povestit Ionuț Butoi.
Înainte de accident, musceleanul a fost arbitru de fotbal în divizia județeană, în liga 4, și își dorea să avanseze. După accident a început să facă înot. „A fost primul sport pe care mi-am dat seama că pot să îl fac. După aceea am trecut la tir cu arcul, era destul de greu să faci performanță la acel sport (înotul, n. red.). Nu aveam bazine adaptate pentru noi. Sper ca bazinul de la Pitești să fie făcut așa cum trebuie.”
Ionuţ lucrează ca dactilograf la unitatea militară din Câmpulung
Ionuț Butoi a rămas în armată, este încadrat ca dactilograf la unitatea militară din Câmpulung și are gradul de plutonier major. Își reprezintă țara în competiții sportive. Cea mai mare performanță a obținut-o la Jocurile Invictus, pentru militarii răniți din întreaga lume. În 2017, la Toronto, a câștigat medalie de argint la proba individuală și medalie de aur cu echipa, pe care le-a dedicat memoriei tatălui său și camarazilor care și-au dat viața pentru țară. În 2018 a câștigat, la Sydney, medalie de aur cu echipa. „Eu am concurat, am trei medalii câștigate. Acum sunt alături de colegii mei, îi susțin cu sfaturi, cu tot ce pot, pentru a concura și ei. Trebuie să ne rotim, ca toți militarii să ajungă acolo. M-am autodepășit, mi-am demonstrat că pot, mai mult de atât… Trebuie să îi lăsăm și pe alții”, a mai spus Ionuț Butoi.
Citește și Ionuţ Butoi şi echipa României, argint la Cupa Europei „Para Archery”
Citește și Eroul muscelean Ionuţ Butoi s-a reîntâlnit cu ministrul Apărării
Citește și Văduvele militarilor morţi la Valea Urdii i-au plâns pe cei dragi în a doua zi de Paşte
0 Comentarii