Povestea preotului care „tremură şi ţine slujbe de pe scaun”

de | 20.09.2012 13:58 | Dezvăluiri

# O situaţie ciudată agită spiritele la Berevoieşti # Părintele paroh Valeriu Popa spune că tremuratul său vine dintr-o boală de la coloană # Deranjați că nu poate ține slujbele în picioare, enoriașii cer ca preotul să se pensioneze. Nu degeaba se spune că „încurcate sunt căile Domnului”, mai ales atunci când este vorba de feţe bisericeşti. Însă cu voia ÎPS Calinic, în cadrul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului se întâmplă foarte des minuni, multe dintre ele greu de înţeles de muritorii de rând, dar mai toate cu un interes anume. Una dintre minunile ÎPS Calinic este şi felul în care o parohie din Berevoieşti a dispărut peste noapte din Protoieria Câmpulung Muscel, ajungând în Protoieria Domneşti, care a fost înghiţită recent de Protoieria Mioveni.
De ani de zile în jurul Parohiei Ungureni, din localitatea Berevoieşti, s-a creat un cerc vicios, al unor interese ce-şi au ca unic scop menţinerea lui Popa Valeriu pe postul de preot paroh, un slujitor ajuns la vârsta de 58 de ani, dar care din cauza unei nefericite boli, de abia se mai ţine pe picioare. În urmă cu vreo patru ani, părintele protopop Eugeniu Matei a aflat de boala preotului Popa Valeriu şi i-a cerut acestuia să-şi facă dosarul de pensionare. Însă, ca urmare a refuzului acestuia de a se retrage, soluția găsită a fost foarte sinuoasă, îmbrăcând forma unui dosar prin care s-a mutat parohia respectivă de la Protoieria Câmpulung Muscel la Protoieria Domneşti, protoierie care s-a desfiinţat acum două luni, cu trecerea tuturor parohiilor la Protoieria Mioveniului. Toate aceste permutări fiind posibile cu binecuvântarea arhiepiscopului Calinic. La ora actuală, preotul paroh Popa Valeriu participă la slujbele religioase, însă mai mult ca simplu figurant, dat fiind că boala i s-a transformat nu numai într-un tremur al întregului corp, dar îi cauzează şi probleme de vorbire. Pentru că enoriaşii începuseră să clevetească şi se dusese deja buhul că „părintele Valeriu ţine slujbele stând pe scaun”, anul trecut Arhiepiscopia a fost de acord să-l numească la Biserica Ungureni, ca preot slujitor, pe părintele Bobi Pâslaru. Pentru a afla chiar de la sursă care este cauza ce a dus la mutarea uneia dintre cele trei biserici din Berevoieşti la Protoieria Mioveni, şi dacă boala preotului paroh este reală, am participat la o slujbă religioasă la Biserica Ungureni. Astfel am putut sta de vorbă cu mai mulţi enoriaşi, dar şi cu cei doi preoţi.

Dascălul Ion Mănescu: „Ar fi trebuit să se retragă”

Părintele paroh Popa Valeriu ne-a declarat, tremurând, că între el şi părintele protopop Matei nu a fost nicio neînțelegere. „Nu a fost un conflict. Erau parohii multe la Câmpulung şi nu se putea forma Protoieria Domneşti şi am fost întrebat dacă vreau să trec şi am trecut. Nu a fost nicio discuţie de pensionare. De două luni s-a desfiinţat şi Protoieria Domneşti, pentru că nu a vrut Matei să îi mai dea parohii. Aşa s-a ajuns la Mioveni. Eu am plecat, în 2008, acum patru ani, prin faptul că vroiau să mă pună contabil la Protoieria din Domneşti. Nu am avut nimic cu Matei, nu ne-am certat, nu ne-am jignit. M-a deranjat doar că nu mi-a dat cartea de muncă imediat. M-a ţinut şi cu CEC-ul de garanţie un pic”. În privinţa tremuratului, care este cât se poate de vizibil, părintele Valeriu ne-a menţionat că „Mă doare coloana. Tremuratul este tot de la coloană. Presează pe un nerv!”. Am luat şi puncte de vedere din rândul enoriaşilor, iar concluzia este una singură, în ce-l privește pe preotul Popa Valeriu: „Este bolnav. Nu ştim ce are. Unii spun că ar avea ceva la cap. Nu ştim noi mai multe”.
Cel mai clar răspuns ni l-a dat însă un fost dascăl, Ion Mănescu, acum în vârstă de 87 de ani, şi care nu a dorit să facă multe comentarii, însă ne-a confirmat cele deja ştiute. „Are probleme cu sănătatea, poate uneori e mai bine, uneori e mai rău. Nu pot nici să-l critic, nici să-l laud. Nu mai poate sluji. Spre exemplu, la liturghie, mai face doar două trei ectenii (n. red. rugăciuni). E bolnav. Ar trebui să iasă la pensie. De vreo doi-trei ani ar fi trebuit să se retragă.  Nu ştiu de ce nu o face. Asta e viaţa! Toţi ne naştem, trăim şi murim”, ne-a declarat fostul dascăl.

Preotul Pâslaru: „Ştiu că au fost nişte intrigi cu părintele protopop de la Câmpulung”

Preotul slujitor Bobi Pâslaru nu a dorit să facă prea multe comentarii, ci ne-a spus destul de rezervat: „Sunt venit de numai un an ca părinte slujitor, pentru că părintele paroh este bolnav. Ştiu că au fost nişte intrigi cu părintele protopop de la Câmpulung. Suferă de o boală la coloană. Nu mi-a spus niciodată de ce suferă. Tremuratul nu ştiu de la ce este”. Unii dintre săteni vorbesc că preotul ar suferi de Parkinson, alţii că ar avea Alzheimer – boala uitării. Cert este că a devenit tot mai vizibilă suferinţa preotului paroh, care nici în ruptul capului nu doreşte să-şi recunoască însă vreo boală care să-l determine să se pensioneze. Mulţi dintre enoriaşi sunt deranjaţi de faptul că atunci când s-a luat hotărârea de a se trece la o altă protoierie nu au fost şi ei întrebaţi şi că nu s-a organizat un Consiliu Bisericesc pentru a se lua o hotărâre. Mai mult decât atât, tot de la enoriaşi am putut afla că însuşi ÎPS Calinic a fost la începutul acestei luni la Biserica Ungureni, când a luat hotărârea ca preotesei, adică soţiei preotului Popa Valeriu, să-i fie desfăcut contractul de muncă, în condiţia în care preoteasa era angajată doar formal ca îngrijitor şi dascăl al bisericii, primind deci nişte bani pentru munca altor oameni. Totodată, s-a hotărât ca biserica respectivă, un lăcaş care este în pericol de a se dărâma din cauza alunecărilor de teren din zonă, să fie reconstruită pe un nou teren, undeva spre centrul satului Ungureni.
Ioana ŞTEFAN

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii