Web Analytics

Povestea musceleanului care face minuni în vestiarul CFR Cluj

de | 23.05.2019 13:34 | Sport

# A renunțat la Facultatea de zootehnie, pe care o începuse, ca să studieze kinetoterapia la IEFS, ajungând să-l aibă mentor pe Hans Müller Wohlfahrt, medicul echipei Bayern Munchen și al naționalei Germaniei

S-a născut în urmă cu aproape 50 de ani, chiar de 1 Decembrie, iar practicarea sportului pe când era copil, dar şi unele probleme prin spitalele din ţară l-au îndreptat către o carieră mai puţin dorită atunci când eşti tânăr şi visezi să ajungi pe Lună. De fapt, îşi dorea să lucreze în zootehnie, însă viaţa i s-a schimbat atunci când a decis că trebuie să facă altceva. Aşa a ajuns la Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, fosta ANEFS Bucureşti, s-a specializat în domeniul kinetoterapiei şi acum a ajuns „omul care dăruieşte vindecarea”, aşa cum îl caracterizează presa din Ardeal. Din Ardeal fiindcă de peste un deceniu este specialist în diagnosticare, terapie şi recuperare la clubul de fotbal CFR Cluj. Numele celui care asigură în mod nemijlocit performanţa la echipa campioană a României este Viorel Boncoi şi este născut la Câmpulung.

A colaborat cu Atletico Madrid, FC Genoa și AC Milan

Sezonul trecut clujenii au ieşit campioni, la fel și în acest an, iar din 2008 încoace au mai cunoscut succesul de trei ori. De atunci face echipă cu ei şi musceleanul Viorel Boncoi, cel care a renunţat la cariera de inginer zootehnist pe care i-o deschidea diploma de absolvent al facultăţii de profil din Iaşi, pentru a-şi croi un cu totul alt destin, urmând specializarea kinetoterapie din cadrul Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport şi, apoi, un master la Cluj. De aici încolo s-a axat în special pe fotbal, având cursuri de perfecţionare la Munchen, Londra, Porto, Istanbul şi Novara, precum şi colaborări profesionale cu grupări fotbalistice importante din Europa, precum Atletico Madrid, FC Genoa, AC Milan sau Novara Calcio. Este însă şi maseur, şi fizioterapeut, şi chiropractor, se ocupă de vitaminizarea fotbaliştilor, fiind, practic, implicat în toate aspectele medicale de la CFR Cluj. Apelat cu diminutivul Vio, el este omul intervenţiilor de urgenţă. Intră primul în teren, este cel dintâi care masează şi observă despre ce-i vorba la locul accidentării jucătorului. Dă verdicte pe teren şi el decide acolo şi atunci dacă fotbalistul poate continua jocul.

E considerat un adevărat ”RMN uman”

Nu greşeşte niciodată diagnosticele, cei din club afirmând că este un adevărat RMN uman, căci întotdeauna ce spune el la cald, palpând locul loviturii, se confirmă apoi, când vin rezultatele finale. După care, în sălile speciale şi după schemele sale de tratament, urmează recuperarea jucătorului care s-a accidentat în timpul meciului sau la antrenamente. E un adevărat vindecător care îşi scapă semenii de la operaţii, îi repune pe picioare mult mai devreme decât prevăd termenele medicale şi readuce în glorie cariere ce păreau pierdute, musceleanul având o serie remarcabilă de astfel de minuni terapeutice, care i-au adus faima în lumea sportivă şi nu numai.
Înclinaţiile sale pentru recuperarea sportivă şi le-a descoperit în copilărie, pe când practica judo la CS Muscel. Atunci era interesat nu doar de tehnicile acestui sport, ci şi de ameliorarea durerilor apărute după accidentări. Iar în tinereţe, o suferinţă proprie şi nepriceperea unor medici l-au transformat într-un autodidact care a căutat singur sursa durerii şi măsurile de ameliorare. A fost începutul unui adevărat maraton de voinţă şi de cunoaştere, dar şi de vocaţie, care a culminat prin colaborarea cu acela care i-a fost cel mai important mentor, medicul Hans Müller Wohlfahrt, doctorul lui Bayern München şi al naţionalei Germaniei, de la care a învăţat mezoterapia, o metodă terapeutică ce se bazează pe plante.
A rămas însă recunoscător şi judo-ului, acceptând să fie kinetoterapeutul lotului nostru olimpic, care se pregăteşte tot la Cluj. Faptul că echipa campioană a României la fotbal, deşi are un lot subţire din punct de vedere numeric şi ridicat ca medie a vârstei, este în foarte bună condiţie fizică i se datorează în cea mai mare parte.

„Omul acesta e mâna lui Dumnezeu”

„Minunile” făcute de Vio la CFR Cluj l-au împins şi către „civilie”. În afara programului de la lot, îşi tratează prietenii, cunoştinţele şi chiar persoane necunoscute care apelează la el în disperare de cauză, după ce nu au găsit alinare şi soluţie în altă parte. Iar una dintre persoanele pe care le-a tratat, o femeie din comuna clujeană Aghireşu, nu a ezitat să-l numească „mâna lui Dumnezeu”. Pe aproape a fost şi internaţionalul Ciprian Deac, component de bază al CFR Cluj, cel care a declarat presei din Cluj că „la o accidentare după care, de obicei, stai pe margine o săptămână, cu Viorel te vindeci după două sau trei zile. Am avut accidentări foarte serioase în cariera mea. Uneori, doctorii îmi spuneau că-mi voi reveni după şapte sau opt luni. Cu Viorel mă întorceam pe teren după patru luni! Personal, îl văd la echipe precum Real Madrid sau Barcelona”.

O familie de judoka

În ciuda solicitărilor diverse de la club sau din afară, Viorel Boncoi are timp şi să studieze, să se pună la curent cu ultimele noutăţi în domeniul său de activitate. Dar, dincolo de profesie, are timp şi de familie. Tată al unui băiat de 11 ani care este atras de judo, şi-a cunoscut soţia, pe Loredana, tot datorită sportului pe tatami, la un concurs, la Piteşti. S-au revăzut apoi pe litoral, pe când el era salvamar, şi a urmat-o la Cluj, acolo unde îşi conturează cu succes viaţa şi cariera.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii