Web Analytics

Povestea lui Tibi, pictorul instituţionalizat la Centrul de Integrare Tigveni

de | 26.06.2020 10:24 | Actualitate

Tiberiu Alin Iakab este un pictor de la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională Tigveni, o unitate cu specific de asistenţă socială destinată persoanelor adulte cu handicap. Artistul, în vârstă de 36 de ani, a devenit cunoscut în special după ce DGASPC Argeș a scris un articol despre pasiunea lui pentru pictură. Ulterior, jurnaliștii de la ziarul Libertatea i-au făcut o vizită și au publicat un reportaj. Tibi, așa cum îi spun apropiații, a trăit mai toată viața prin centre sociale din cauza lipsei de bani a părinților și a problemelor sale de sănătate (este încadrat în gradul doi de handicap psihic, având o deficiență funcțională accentuată, după cum se arată în dosarul său). Mai întâi, a fost la un centru de plasament din Prahova. Ulterior, familia s-a mutat în Curtea de Argeș, iar tânărul a fost adus la Centrul rezidențial pentru Adulți Tigveni, unde locuiește de 18 ani. „Am doi frați, unul este deja mare și este așezat la casa lui, iar de altul nu mai știu nimic de ani buni, n-a mai dat un semn de viață”, a povestit Tiberiu Iakab pentru Jurnalul de Argeș.

Tibi nu s-a școlit în domeniu, dar poate să reproducă opere celebre

Tânărul și-a descoperit pasiunea pentru pictură încă din copilărie, când „mâzgălea caietele”, apoi a început să deseneze pe orice material pe care îl avea, în general pe polistiren. „De la vârsta de 6 ani am început să mâzgălesc caietele. Pot să desenez și pe sticlă, pe polistiren, pe pânze, pe lemne, rigips. Ca să iasă frumos, un tablou durează cam vreo 2 zile, cel mai mult ar dura o săptămână.” Tiberiu Iakab nu a făcut cursuri de desen, dar creează peisaje din imaginația sa și chiar poate să reproducă opere celebre, de exemplu: „Fata pădurarului”, de Nicolae Tonitza, „Fetița cu basma roșie”, de Nicolae Grigorescu sau «Gioconda / Monalisa» a lui Leonardo da Vinci. „Pot lua și imagini din minte, pot să iau și din natură, iau imagini după telefon și le transmit pe pânză.” Tiberiu pictează în camera sa din Centrul de Integrare Ocupațională pentru Adulți Tigveni, acolo unde are peste 10 picturi. Alte tablouri sunt expuse, ca într-o galerie de artă, și pe holurile instituției.

Pictorul ascuns vrea să organizeze o expoziție și își vinde tablourile pe Facebook

Artistul a vândut câteva tablouri pentru a-și cumpăra culori și pensule. „Deocamdată, am vândut vreo 4, am avut picturile pe polistiren și nu le-a luat nimeni pentru că nu e materialul necesar. Acum, dacă mi-au venit materiale, pictez numai pe pânză toată ziua. Sincer, depinde și de lucrare, una mai mică poate să ajungă la 100 lei, alta mai mare la 200 lei, alta la 300 lei, depinde de mărimi și picturi.”
Tiberiu își dorește să se perfecționeze în arta picturii. „Aș vrea să fac cât mai multe picturi și să le trimit la muzeu”, a mai spus artistul. El este susținut de personalul centrului de la Tigveni și de către DGASPC Argeș. Iuliana Matei, directorul general adjunct al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului, ne-a declarat că Tibi lucrează permanent la creațiile sale. „Îi mai cumpărăm pânză și vrem să organizăm și o expoziție, dar așteptăm să se dea drumul la accesul public.” „Merită tot efortul, ne-a declarat și Cornelia Mandu, purtătoarea de cuvânt a DGASPC Argeș. Eu am vorbit deja la Biblioteca Județeană pentru că vrem să organizăm o expoziție și să creăm un eveniment frumos, numai că, deocamdată, nu este program cu publicul la bibliotecă și mai așteptăm un pic. Îmi doresc foarte tare să îi organizăm ceva și la București. El reproduce orice operă de artă și creează și din propria imaginație. Este de o modestie fantastică”, ne-a mai spus Cornelia Mandu.

Copiii speciali din centre îşi povestesc sufletul prin pictură

Pictorul Tiberiu Iakab nu este un caz singular la DGASPC Argeș. Mai sunt o fată și un băiat de la centrul din Rucăr. Crăița a terminat clasa a VIII-a și își dorea să ajungă la Liceul „Dinu Lipatti”, iar personalul centrului a ajutat-o să își depună dosarul. Și mai este Adelin, un băiat de 20 de ani, care, în perioada de pandemie, l-a descoperit pe Dumnezeu și s-a reapucat de desen. Crăița și Adelin își exprimă traumele, visele și speranțele prin desen. Găsiți poveștile impresionante ale copiilor speciali care cunosc viața sub protecție socială pe pagina de Facebook a DGASPC Argeș.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii