Web Analytics

„Porţiunea gazoductului BRUA care trece prin Argeş este o prioritate pentru mine”

de | 18.04.2019 13:41 | Economie

# Interviu cu Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei

# Care e proiectul profesional, cel de la minister, în care sunteți implicat cel mai puternic în acest an?
– Anul trecut am coordonat Președinția Română a Cartei Energiei și am intrat în contact direct cu oficiali din întreaga lume. Participările la aceste evenimente, la cel mai înalt nivel, mi-au oferit oportunitatea de a învăța, de a înțelege multe în acest domeniu strategic pentru orice țară sau regiune. Dacă ar fi să revenim la o zonă mai concretă, aș putea spune că sunt două, ambele cu impact major. În primul rând este vorba despre modificarea legislației privind legea gazelor, astfel încât autoritățile locale să poată extinde mai ușor rețeaua de alimentare cu gaze naturale în comunități. Au fost mai multe reglementări legislative. Eu am reprezentat de multe ori Ministerul Energiei în cadrul Guvernului și, de asemenea, am reprezentat Guvernul și ministerul în relația cu Parlamentul. Pot să spun că în această cauză s-au implicat colegii din coaliția ALDE-PSD din Parlament și din structurile guvernamentale. A fost un exemplu că această coaliție este funcțională la nivel județean și că fiecare dintre noi ne-am făcut treaba așa cum trebuia. Recent, și ultimul pas a fost făcut, adică a fost emisă Hotărârea de Guvern cu normele de reglementare.
Un alt proiect în care am fost implicat și pe care l-am urmărit constant a fost proiectul BRUA. Primii pași concreți în acest proiect au fost făcuți de Andrei Gerea, în perioada în care era ministru al Energiei. Pe atunci eram consilier, am înțeles importanța gazoductului. După ce guvernul Cioloș a plecat, am reluat proiectul, pentru că fusese lăsat de izbeliște. Noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km și o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria și 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria.
BRUA va străbate teritoriul României pe o distanţă de 528 de kilometri, de la sud, din judeţul Giurgiu, spre vest, traversând judeţele Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş şi Arad. În Argeș, va străbate comunele Bârla, Căldăraru, Izvoru, Râca şi Popeşti, pe o lungime de 35 de km. Știți că deja au început lucrările în județul nostru, sunt muncitori argeșeni. Deja aduce un plus în județ.
În plus, sunt într-un parteneriat deosebit în Caravana Smart City. Am fost în mai multe județe, vom veni și în Argeș, sigur la Pitești, pentru a prezenta soluții inovatoare pentru a îmbunătăți activitatea administrației, serviciile publice, pentru a avea un oraș mai curat sau pentru a facilita traficul în oraș.

„Luptăm pentru acordarea unor stimulente pentru nou-născuții familiilor din Pitești și pentru reamenajarea cu prioritate a locurilor de joacă nesigure”

# Dar proiectul politic cel mai important care e?
– În plan politic, marea miză a fost să creștem organizația ALDE Pitești, chiar dacă activitatea de la minister este una foarte solicitantă. Am încredere în colegii mei. Acum suntem la debutul a doi ani grei de campanii electorale. Vrem ca ALDE Pitești să fie cea mai performantă organizație din ALDE Argeș, vrem să avem per ansamblu un rezultat foarte bun la nivel județean și să fim fruntași la nivel național. În același timp, avem campaniile noastre. Luptăm pentru acordarea unor stimulente pentru nou-născuții familiilor din Pitești, pentru reamenajarea cu prioritate a locurilor de joacă nesigure. Sigur, mai sunt unii care spun că sunt chestiuni de campanie, dar nu putem sta numai în campanie doi ani de zile. Sunt unii care stau de 4 ani, dar asta este problema lor. Noi de trei ani suntem în mijlocul piteștenilor prin campania „Consilierul de pe strada ta”, le colectăm problemele și încercăm să le rezolvăm într-un număr cât mai mare. Acum sunt și candidat la europarlamentare, alături de Andrei Gerea. Chiar dacă nu ocup un loc eligibil, simplul fapt că sunt nominalizat pentru a reprezenta partidul este onorant pentru mine. Sper ca europarlamentarele să reprezinte un start bun pentru toate celelalte alegeri, deși acest scrutin este atipic prin natura sa și mai avem și un referendum care… să mă scuzați, sunt avocat, dar este o mare încercare de manipulare.

„Vreau să rămân în Argeș. Am petrecut mult timp în București…”

# Ce are ministerul dumneavoastră în pregătire strict pentru Argeș sau pentru una din comunitățile sale? Ne puteți nominaliza un proiect sau o inițiativă de care vă veți lega numele și care va influența semnificativ viața județului?
– Am menționat deja două proiecte. Modificările legilor gazelor sunt la nivel național, dar este vorba și de un impact direct. Prin Ministerul Energiei, Guvern și Parlament, de exemplu, sperăm să evităm situații precum cea de la Clucereasa. Nu poți aștepta un deceniu ca să bagi o țeavă prin care să treacă gaze. Pentru comunități, existența apei, canalizării, gazelor înseamnă șansa la un trai decent. Șansa la un trai cât de cât european. Porțiunea gazoductului BRUA care trece prin Argeș este, de asemenea, o prioritate pentru mine. O altă prioritate, și știu că au început să se deblocheze și aici procedurile, este licitația pentru retehnologizarea centralei de la Vidraru. Prima de când s-a dat în folosință. Este un alt proiect care a început din vremea lui Andrei Gerea, dar care s-a tot blocat din diverse motive. Țin legătura permanent cu președintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, și sper ca până la finele anului contractul să fie atribuit.
# Pentru viitor, veți rămâne în continuare în Argeș, aveţi vreun proiect politic sau personal legat de județul nostru, având in vedere ca sunteți secretar de stat de o bună perioadă de timp şi mirajul Bucureştiului e foarte mare?
– Vreau să rămân în Argeș. Am petrecut mult timp în București, am petrecut destul timp prin lume la conferințele la care am reprezentat România, dar cel mai bine este acasă. Aici am familie, părinți, prieteni. Și vreau să fac ce pot ca să dezvoltăm județul.
Marian Staicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii