Web Analytics

Pompierii care salvează vieţi şi în timpul liber: „E ceva de nedescris când, la sfârşitul unei intervenţii, primeşti un sincer «Mulţumesc!». Nu mai ai nevoie de nimic altceva”

de | 14.03.2019 13:00 | Actualitate

Jurnalul de Argeș a stat de vorbă cu cei doi pompieri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș care au intervenit săptămâna trecută la misiuni foarte dificile, chiar dacă erau în timpul liber. Gesturile lor impresionante au făcut ocolul țării. Cristian Stoica și Daniel Safta au vorbit despre emoțiile în fața dramelor omenești, dar și despre ce îi motivează să continue.

Pompierul motociclist: „Pregătirea unui pompier durează toată viața”

Cristian Stoica are 35 de ani și este pompier la Detașamentul Mioveni. „Pot să spun că meseria m-a ales pe mine. Îmi place să ajut oamenii care sunt în dificultate. Încă de când eram mic am vrut să am o meserie care să sprijine comunitatea”, ne spune Cristian, care participă la intervenții de descarcerare și stingere a incendiilor, dar este și paramedic. Joi, 7 martie, un incendiu a izbucnit în cartierul Colibași din Mioveni. Pentru lichidarea incendiului au acționat patru autospeciale cu apă și spumă, dar plutonierul major Cristian Stoica nu a putut trece nepăsător – deși era în concediu de odihnă – și a sărit în sprijinul colegilor săi. „Eram cu niște prieteni, voiam să vizionăm un film. Ieșeam din parcare cu mașina, am auzit semnalele acustice, după care am reperat autospecialele. Mi-am dat seama că este vorba de un incendiu serios și am luat hotărârea să îi urmez pe colegi. Când am ajuns, incendiul se manifesta cu violență la cele trei clădiri, cu pericol de extindre și la casele învecinate. Am luat toate măsurile de limitare și lichidare a incendiului. Am salvat casele învecinate”, povestește pompierul.
Cristian Stoica spune că pentru a fi un bun pompier „îți trebuie mult curaj, devotament, sacrificiu și o familie înțelegătoare. Îți sacrifici foarte mult timp”.

„A fi pompier nu înseamnă doar a stinge incendii”

Pregătirea unui pompier nu durează doar doi ani în școală, ci toată viața, ne mai precizează Cristian. „Sunt și zile mai liniștite, în care ne pregătim fizic, studiem și întreținem autospecialele. Facem pregătire fizică, de specialitate, antrenamente specifice pompierilor. A fi pompier nu înseamnă doar a stinge incendii. Un pompier, în 2019, trebuie să știe să și înoate, să se cațere, să cunoască tehnici de prim ajutor, tehnici de descarcerare”, adaugă Cristian.
Cristian călătorește mult și este pasionat de motociclism, căruia îi acordă o bună parte din timpul său liber.

„Când pleci, nu știi ce arde, nu știi unde ajungi și ce este acolo”

La finalul acestei săptămâni, un alt pompier al ISU Argeș s-a remarcat prin gestul său uman. Plutonierul Daniel Safta de la Secția de Pompieri Costești tocmai ieșise din tura de serviciu și intenționa să-și viziteze părinții în Stolnici, când a aflat de la fratele său, tot pompier și el, că un grav accident rutier a avut loc în Lunca Corbului. S-a întors din drum și a ajuns la locul evenimentului înaintea echipajelor de intervenție. Până la sosirea colegilor pompieri, Daniel Safta a vorbit cu victimele, care se aflau între un morman de fiare contorsionate, și le-a asigurat că totul va fi bine.
„Ieșisem din tura de serviciu. Fratele meu a auzit că pe raza comunei Lunca Corbului este un accident grav, știa ca pe acolo ajung acasă. M-a sunat să vadă dacă sunt bine, și-a făcut griji. M-am deplasat spre locul accidentului, m-am abatut de la drumul inițial vreo 2-3 km. Am găsit 3 victime încarcerate, fără posibilitatea de a fi extrase fără echipamente speciale. Mașina era destul de avariată. Am încercat să calmez pe toată lumea. Le-am spus că lucrez la pompieri și să încerce să mă asculte. Nu trebuie să extragem victimele până nu vin colegii de la descarcerare, ca să nu agravăm situația, și le-am dat indicații să nu tragă de victime, să le țină capul și să le țină de vorbă. Victimele erau conștiente, colaborau. Când au ajuns colegii, le-am dat primele informații, le-am spus ca sunt 3 victime încarcerate, că sunt scurgeri de lichide combustibile. Colegii nu știau decât de o victimă și au mai cerut 2 ambulanțe în sprijin. În acel moment s-a început descarcerarea, m-am echipat cu ținuta de intervenție și am mai ajutat colegii”. 

Daniel Safta mai are un frate pompier

Daniel Safta împlinește 30 de ani pe 20 martie și este pompier din decembrie 2013. „Mi s-a părut că este singura meserie prin care poți să ajuți oamenii. Fiecare intervenție are gradul ei de risc. Ne-am ales să facem asta, o facem cu plăcere. Toți colegii mei fac asta cu plăcere. Nu pot să spun că a fost o misiune mai riscantă ca alta. Când pleci, nu știi ce arde, nu știi unde ajungi și ce este acolo, la fața locului. E ceva de nedescris când, la sfârșitul unei intervenții, primești un sincer «Mulțumesc!». Nu mai ai nevoie de nimic altceva. Este alegerea mea. Sunt mulțumit de ceea ce fac”. Daniel mai are un frate mai mare cu doi ani, care este pompier de 11 ani.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole