Web Analytics
scris miercuri, 28.09.2016

Poate nu ştiaţi! Consiliul Judeţean a alocat bani pentru… concursul „Vocea României“. Dar şi pentru excursii, filmări cu drona şi ONG-uri-fantomă

# După bani tocaţi pe drumuri-fantomă, am descoperit sume cheltuite pe proiecte culturale-fantomă # Cei mai mulți bani au fost dați pentru proiecte penibile și ineficiente, în timp ce pentru festivaluri serioase de nivel internațional CJ Argeș a dat doar niște sume infime

Poate nu ştiaţi! Consiliul Judeţean a alocat bani pentru… concursul „Vocea României“. Dar şi pentru excursii, filmări cu drona şi ONG-uri-fantomă

În 2014 și 2015, Consiliul Judeţean a alocat 100.000 de euro (436.995 de lei) pentru activităţi culturale care trebuiau să promoveze Argeșul. Cum l-au promovat și cât de… culturale erau unele dintre activități, puteți vedea în continuare. Și asta fiindcă Jurnalul de Argeş a obţinut lista tuturor asociaţiilor, ONG-urilor şi persoanelor fizice care au solicitat sprijin financiar nerambursabil pentru realizarea diferitelor proiecte culturale. Aşa am aflat că 26 de asociaţii şi persoane fizice au beneficiat de aceşti bani, grosul finanţărilor mergând către excursii banale, competiţii muzicale şi de dans la fel de banale sau direct către ONG-uri-fantomă. Asta în timp ce festivaluri serioase care promovau Argeşul şi cultura argeşeană, unele dintre ele brand-uri culturale, precum „Serile Lipatti“ sau „Nopțile de poezie“ de la Curtea de Argeș, au primit finanţări foarte mici de la bugetul judeţean.

Un „mare” proiect cultural: o asociație a studenţilor de la UPIT a dus elevi de gimnaziu în excursie la Sinaia

În anul 2014, a fost alocată suma de 270.845 de lei pentru proiectele culturale ale diferitelor ONG-uri şi asociaţii, în timp ce anul trecut fondurile au fost de aproape două ori mai mici, respectiv de 166.150 de lei. Totuşi, câteva asociaţii şi persoane fizice au obţinut anual finanţări din partea Consiliului Judeţean. Spre exemplu, Asociaţia Studenţilor Universităţii Piteşti „Carol I“ a obţinut în 2014 suma de 20.000 de lei pentru proiectul „Festivalul cultural 2014“, iar anul trecut 6.000 de lei pentru proiectul „Educaţie prin cultură“. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Studenţilor, Dan Cherven, din finanţările obţinute de la Consiliul Judeţean au fost organizate două excursii la Sinaia, la care au participat elevii şcolilor generale de la Mozăceni şi Cicăneşti. „Am făcut un concurs de pictură pentru elevi şi cei care au câştigat au obţinut această excursie şi i-am dus să viziteze Sinaia, Castelul Peleş, Pelişor, Mănăstirea Sinaia. Au fost vreo 30 de elevi de fiecare dată“, mai spune Dan Cherven.

Carmen Nicolescu, profesoaracare a avizat cărţile scrie de Cornel Penescu în puşcărie, finanţare de 300 milioane lei vechi

Asociaţia „Youth and Future“, al cărei preşedinte şi fondator este lect.univ. Carmen Nicolescu, de la Universitatea de Stat din Piteşti, a primit de la CJ o finanţare de 30.000 de lei pentru proiectul „Educaţie prin aventură“ în anul 2014. Numele lect.univ. Carmen Nicolescu a fost implicat la începutul acestui an în scandalul scriitorilor din puşcărie, după ce a avizat cele patru cărţi de jurnalism scrise de Cornel Penescu în detenţie. Pentru a afla mai multe amănunte am sunat la numărul de contact al ONG-ului. „Am avut o acţiune destul de complexă, în care am pus bazele unor programe şi unui schimb de experienţă româno-francez. O serie de tineri din judeţul nostru a mers în Franţa şi a dobândit experienţa de a lucra altfel, pentru că au învăţat să se securizeze, să dobândească abilităţi de team-building, de colaborare, depăşind limitele lingvistice. Am avut aprecieri foarte bune chiar din partea unor asociaţii franceze care au vechime în aşa ceva“, ne-a declarat Daniel Roşu, membru al Asociaţiei „Youth and Future“.

Consiliul Judeţean a dat bani şi pentru Vocea României

Printre cei care au primit finanţări nerambursabile de la Consiliul Judeţean se numără şi Iulian Nicolae Selea, puştiul care a participat în 2011 la emisiunea TV „Românii au talent”, unde a cântat împreună cu mama sa. În 2014, Iulian Selea a solicitat şi a primit de la CJ un sprijin financiar de 20.000 de lei pentru realizarea proiectului „Turneul Talentelor“. Anul trecut, cu foarte puţin timp înainte de a participa la sezonul 5 al show-ului TV „Vocea României“, Selea a obţinut o finanţare de 6.000 de lei pentru realizarea proiectului „Stele în muzică“. Am încercat să aflăm mai multe amănunte despre cele două proiecte care au primit finanţări nerambursabile de la bugetul judeţean, aşa că l-am contactat telefonic pe Iulian Selea, în prezent membru al unei formaţii în vogă – Maxim. Deşi a răspuns extrem de amabil la telefon, în momentul în care i-am solicitat informaţii despre proiectele finanţate de CJ s-a scuzat că nu poate vorbi şi ne-a cerut să revenim câteva ore mai târziu. Ceea ce am şi făcut, doar că solistul nu ne-a mai răspuns la telefon. Ar mai fi de precizat şi faptul că, pe vremea când a obţinut cele două finanţări, Iulian Selea era prietenul fiicei doctoriţei Claudia Radu, consilierul fostului preşedinte al CJ Argeş, Florin Tecău.

Buget foarte mic pentru festivalurile de poezie şi muzică uşoară

În timp ce tânărul Iulian Selea a obţinut de unul singur 200 de milioane de lei vechi pentru participarea la „Vocea României“, asociaţiile care au organizat festivaluri de poezie, de muzică uşoară sau populară au obţinut finanţări foarte mici de la bugetul judeţean. Fundaţia Academia Internaţională Orient Occident, care organizează anual Festivalul Internaţional „Nopţile de poezie“ de la Curtea de Argeş, a primit un sprijin financiar în valoare de doar 7.000 de lei în 2014, respectiv de 8.000 de lei în 2015. Casa de Cultură „Tudor Muşatescu“ Câmpulung a obţinut pentru Festivalul Naţional Concurs de muzică populară „Sus la munte, la Muscel“ o finanţare de 20.000 de lei în 2014 şi de numai 8.000 de lei în 2015. Şi Casa de Cultură a Sindicatelor Câmpulung a obţinut un sprijin financiar de 10.000 de lei, în 2014, şi de 8.000 de lei, în 2015, pentru Festivalul Internaţional de muzică uşoară pentru copii şi tineri „Stars of Song“. Proiectul „Serile Lipatti“ al Asociaţiei „Art a la Carte“ a fost finanţat de la bugetul judeţean cu circa 294 de milioane de lei vechi, în 2014, sumă ce a inclus şi prestaţia pianistului Andrei Gavrilov – remunerat cu 5.670 de lei – precum şi pianul la care artistul a cântat şi care a fost închiriat la preţul de 3.825 de lei. Anul trecut, Asociaţia „Art a la Carte“ a obţinut pentru Festivalul „Serile Lipatti“ 25.000 de lei. Şi Alianţa Franceză a primit în 2014 o finanţare de 1.350 de lei pentru „Festivalul Internaţional de foarte scurt metraj“. Anul trecut, tot din bugetul judeţean s-a făcut şi premierea celor 10 elevi câştigători ai Carnavalului-Concurs „Minuit a Paris“, fiind pusă la bătaie suma de 2.150 de lei.

Lavinia Năstase, beneficiara unei finanţări de 20.000 lei: „CJ să cumpere Vila Florica, în loc să dea banii pe prostii!“

Printre cei care au primit anual bani de la CJ pentru proiecte culturale se numără şi Asociaţia „Cealaltă Românie“, condusă de Lavinia Năstase. Aceasta a obţinut o finanţare de 10.000 de lei în 2014 pentru realizarea proiectului „Argeşul Frumos“, iar în 2015 a primit aceeaşi sumă pentru proiectul „România de la Argeş la expoziţia universală în timp“. Acest din urmă proiect, susţine Lavinia Năstase, a vizat realizarea unui videoclip pentru participarea Argeşului la expoziţia universală de la Milano şi editarea în Italia a unei reviste în limba română. Celălalt proiect, „Argeşul Frumos“, a constat în organizarea unui concurs de frumuseţe, costum popular şi tradiţii, pentru copii, la Teatrul „Al. Davila“.
„Vă pot spune că banii ăştia, 100 de milioane de lei vechi, reprezintă 25% din suma pe care eu am solicitat-o. Aceste proiecte se adresează doar oamenilor şi asociaţiilor bogate. Mie mi-au dat banii la două-trei luni după ce s-a finalizat proiectul. Alţii n-au făcut nimic şi au primit o sumă foarte mare. Cei de la Handbal Club, pe ce-şi cumpărau ei, whisky şi ouă Kinder, primeau miliarde. De 100 de milioane de lei trebuia să organizez, practic, două evenimente: să premiez 60 de copii şi să fac Gala «Argeşeni în lume». Nu mi-au mai ajuns banii şi pentru dineul de la Hotel Victoria, unde am premiat cei mai importanţi argeşeni. Mi-au rămas şase milioane. Cred că am mai pus de la mine în jur de 100 de milioane. Alţii au luat sume nemeritate şi nu se găseşte Argeşul promovat în proiecte. La mine, Argeşul a fost promovat la nivel internaţional şi judeţean. Anul acesta erau prevăzute în bugetul Consiliului Judeţean trei milioane şi ceva de euro, dar nu s-a făcut sesiunea de proiecte culturale. Voiam să particip pentru monografia comunei Izvoru. Dar dacă tot nu se face, cu banii ăia, trei milioane de euro, măcar să cumpere Vila Florica, decât să dea banii pe prostii!“, mai spune Lavinia Năstase.

32.000 lei pentru filmări cu drona

Consiliul Judeţean a mai alocat bani şi pentru filmarea obiectivelor turistice cu drona. Mihail Oprescu (foto) a primit sprijin financiar pentru proiectul „O călătorie vizuală de sus, pe plaiuri argeşene“, respectiv 26.000 de lei, în 2014, şi 6.000 de lei, în 2015. „Proiectele acelea au fost pentru promovarea valorilor argeşene. Au fost realizate materiale de promovare foto/video cu imagini ale obiectivelor culturale, istorice, sociale, turistice. Target-ul meu este de a arăta/prezenta tuturor frumuseţea locurilor natale într-un mod inedit. Au fost şi fotografii şi filmări aeriene cu drona înmatriculată legal la AACR. Acest lucru îl puteţi observa în toată activitatea mea de aproape 10 ani, în postările de pe reţelele de socializare“, ne-a spus Mihail Oprescu.

Clubul de dans Star Fix, 28.000 lei de la bugetul judeţean. Pe ce anume, rămâne un mister

Tot din bugetul judeţean, Clubul de Dans Sportiv Star Fix a obţinut finanţare pentru două proiecte. În 2014 a primit 20.000 de lei de la Consiliul Judeţean pentru susţinerea unor activităţi de dans sportiv pentru tineret „Cupa Argesis“, iar anul trecut a obţinut o finanţare de 8.000 de lei pentru acelaşi proiect. Am încercat să stăm de vorbă cu preşedintele clubului, Daniel Ionescu (foto), despre cele două proiecte derulate, însă acesta a ezitat să ne ofere amănunte. Ne-a rugat să lăsăm un număr de telefon pentru a ne pune în legătură cu membrii asociaţiei care s-au ocupat efectiv de festivalul de dans, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Au luat 20.000 lei pe spinarea unui ONG din Bucureşti

Asociaţia Internaţională Masterclass a obţinut o finanţare nerambursabilă de 20.000 de lei pentru realizarea proiectului „Culorile toamnei“. Contactată telefonic de noi, preşedinta Asociaţiei Masterclass, Nadejda Mitescu, ne-a informat că nu a solicitat Consiliului Judeţean Argeş nicio finanţare. „Cred că ne confundaţi. Noi nu am avut nicio finanţare niciodată. Mai există o asociaţie, tot Internaţională, tot Masterclass, dar cu alt CUI şi altă adresă, care e din Piteşti, dar noi nu avem nicio colaborare cu ei. În spatele acestei asociaţii sunt doi băieţi care se dau un soi de filială a noastră. M-am trezit cu contract făcut la Cosmote, pe numele nostru, cu sume fabuloase datorie. Mi-au folosit numele, numărul de telefon şi adresa, numai CUI-ul era de la ei. Noi suntem originala Asociaţie Masterclass şi ne-am făcut marcă înregistrată tocmai ca să îi eliminăm de pe piaţă. Următorul pas va fi să îi dăm în judecată pentru că fac tot felul de escrocherii în numele nostru şi după-aia toată lumea ne sună pe noi. Credeţi-mă, cât m-am zbătut să am finanţare, să fac chestii de calitate şi nu am reuşit să obţin. Cum au reuşit ei, nu ştiu“, ne-a mai declarat Nadejda Mitescu.

ONG-uri de negăsit

Pentru proiectul „Minulescu Forever“, Asociaţia Română de Tineret Muntenia a primit anul trecut o finanţare de 5.000 de lei de la Consiliul Judeţean. Am sunat la numărul de telefon mobil al asociaţiei în cauză, însă, surpriză! Ne-a răspuns o voce de bărbat care ne-a infirmat faptul că ar fi numărul de telefon al Asociaţiei „Muntenia“. „Aţi greşit numărul! Dar au mai sunat şi alţii şi m-au întrebat de această asociaţie“, ne-a spus domnul respectiv. La fel s-a întâmplat şi când am încercat să contactăm telefonic Asociaţia Culturală de Tineret Vatra, care a obţinut anul trecut un sprijin financiar de 10.000 de lei pentru proiectul „Muntenia Fashion Days“. Ne-a răspuns robotul şi ne-a informat că numărul de telefon este nealocat.
Material realizat de Iustina Harco-Burcea

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită