Web Analytics
scris marți, 28.09.2021

Plăţile către păgubiţii City Insurance pot fi făcute în 60 de zile, începând de ieri

 

Plăţile către păgubiţii City Insurance pot fi făcute în 60 de zile, începând de ieri

Ghidul ASF pentru clientii City şi Monitorul Oficial Partea I nr. 921
apasă aici pentru a descărca.

Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de a retrage autorizaţia de funcţionare a City Insurance a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel încât, în termen de 60 de zile, Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) poate începe plăţile pentru sumele cuvenite creditorilor de asigurări ai City Insurance, în limita a 500.000 de euro de dosar, conform Ordonanţei aprobate recent de Guvern.

Acum, orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului, poate adresa o cerere de plată pentru acordarea despăgubirilor/indemnizaţiilor de la Fond, sau o cerere de restituire de primă, după denunţarea poliţei de asigurare la asigurător. Fondul va prelua prelua evidenţele complete ale dosarelor de daună, precum şi evidenţele tehnico-operative şi contabile aferente acestora, în termen de 30 de zile şi, conform legislaţiei, poate iniţia plata creanţelor de asigurare ale creditorilor de asigurare ai City Insurance într-un termen de 60 de zile, începând de ieri, conform unui comunicat al FGA.

Citește și: DNA a clasat dosarul de fraudă cu fonduri europene al lui Dan Barna

În Decizia Autorităţii, prin care companiei City Insurance i-a fost retrasă autorizaţia de funcţionare, a fost constatată starea de insolvenţă şi promovată cererea privind deschiderea procedurii falimentului, sunt enumerate neregulile găsite la asigurător, în urma controlului periodic realizat în perioada 1 iulie 2020 – 31 martie 2021.

• City nu a constituit rezerve tehnice suficiente pentru a acoperi toate obligaţiile care îi revin faţă de contractanţi şi de beneficiarii contractelor, conform ASF

Conform documentului citat, prima faptă contravenţională reţinută în sarcina City este că, la finele lunii martie, societatea nu a constituit rezerve tehnice suficiente pentru a acoperi toate obligaţiile care îi revin faţă de contractanţi şi de beneficiarii contractelor, iar în proiecţia fluxurilor de trezorerie utilizată la calcularea celei mai bune estimări nu a ţinut cont de toate fluxurile de intrare şi de ieşire necesare acoperirii obligaţiilor pe toată durata de viaţă a acestora, astfel calcularea celei mai bune estimări nu s-a realizat pe baza unor informaţii de actualitate şi pe baza unor ipoteze realiste.

Potrivit ASF, cea mai bună estimare a rezervei de daună aferentă întregului portofoliu al companiei de la data de 31 martie ar fi trebuit majorată cu cel puţin 66 milioane de lei.

Cea de-a doua faptă contravenţională reţinută în sarcina City este că societatea nu deţine o politică privind acordarea de împrumuturi, nu dispune de o metodologie internă care să îi permită evaluarea riscului de credit al expunerilor şi nici nu a făcut dovada existenţei unor analize privind bonitatea debitorilor, înainte de luarea deciziilor de acordare a creditelor.

• La evaluarea elementului de activ, constând în împrumuturi şi ipoteci, societatea nu a respectat prevederile legale, menţionează Autoritatea

A treia faptă contravenţională se referă la faptul că, la evaluarea elementului de activ, constând în împrumuturi şi ipoteci, societatea nu a respectat prevederile legale. În perioada 1 iulie 2020 – 31 martie 2021, City Insurance a raportat Autorităţii în bilanţul de Solvabilitate II active de constând în împrumuturi şi ipoteci de 57 milioane de lei, notează hotnews.ro.

Citește și: Calinic vrea să salveze Arhiepiscopia de facturile mărite la curent şi grăbeşte finalizarea microhidrocentralei ”Călugăriţa”

Cea de-a patra faptă contravenţională constă în faptul că City a înregistrat în bilanţul Solvabilitate sume recuperabile din reasigurare în afara condiţiilor din contractele de reasigurare, încălcând prevederile legale.

ASF susţine că din datele puse la dispoziţie de City Insurance, „societatea înregistrează creanţe/datorii şi parte cedată din rezervele tehnice faţă de reasigurătorii Active Capital, Barents RE, Best Meridian Insurance Company (BMI), Gic, Swiss Re şi Santam Re ce decurg din contracte de cedare în reasigurare care acoperă în principal activitatea RCA, asigurările de garanţii şi asigurările de răspundere civilă generală (malpraxis)”, după cum menţionează publicaţia amintită.

A cincea faptă contravenţională săvârşită de City este că, la data controlului, societatea nu deţine contracte cu corespondenţii Carte verde şi nu avea reprezentanţi de despăgubiri pe teritoriul celorlalte state membre şi al altor state faţă de care România are această obligaţie, conform sursei amintite, conform Hotnews.ro.

Cea de-a şasea faptă contravenţională este că, finele lunii martie 2021, societatea nu a constituit şi nu a menţinut rezerva de daune avizate în conformitate cu cadrul legal aplicabil. La data de 31 martie, rezerva de daune avizată aferentă dosarelor de daună tip carte Verde şi vătămărilor corporale (RCA intern) este subadecvată cu cel puţin 282 milioane de lei, conform sursei citate.

• City a achitat cu întârziere despăgubirile datorate persoanelor prejudiciate; pentru unele dosare, data plăţii este anterioară datei de înregistrare a cererii, potrivit supraveghetorului pieţei

A şaptea faptă contravenţională ţine de faptul că societatea a achitat cu întârziere despăgubirile datorate presoanelor prejudiciate. Conform ASF, un aspect constatat de echipa de control a Autorităţii este că, pentru unele dosare, data plăţii despăgubirii este anterioară datei de înregistrare a cererii de despăbubire. Potrivit documentului, din cele 132 dosare de daună analizate de echipa de control, pentru 88 de dosare RCA societatea a achitat cu întârziere despăgubirile datorate prejudiciaţilor.

Citește și: Falimentul City Insurance arată noul CARITAS: piața de asigurări RCA din România – adevărată fabrică de bani pentru susținătorii fraudelor

Iar cea de-a opta faptă contravenţională reţinută în sarcina City este că societatea nu a achitat penalităţi de întârziere, încălcând prevederile legale.

City Insurance poate formula contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial.

Săptămâna trecută, procurori şi ofiţeri de la Parchetul General au făcut percheziţii şi au ridicat obiecte şi documente de la sediul City Insurance, într-un dosar penal ce are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de delapidare, bancrută frauduloasă, spălare de bani, fals informatic, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

În luna iunie a acestui an, în urma unor controale care au scos în evidenţă nereguli grave, ASF a obligat compania să vină cu un plan de redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerinţele de capital, iar City a intrat în administrarea specială a Fondului de Garantare a Asiguraţilor. Dar compania nu a venit cu banii necesari şi cu un plan de redresare adecvat. Compania avea circa trei milioane de clienţi.

De menţionat că, ieri, Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat un ghid pentru clienţii City Insurance.

Articol preluat din ziarul bursa.ro

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...