Web Analytics

Planul cu măsuri de protejare a zonei Râul Târgului – Argeşel – Râuşor, aproape de finalizare

de | 30.05.2019 13:08 | Actualitate

La începutul acestei săptămâni, Fundaţia „Conservation Carpathia” a prezentat stadiul realizării proiectului de elaborare a Planului de management al Ariei Protejate Râul Târgului – Argeşel – Râuşor, un demers care are ca scop stabilirea de măsuri în vederea creşterii gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii. Practic, prin finalizarea acestui plan vor fi determinate şi menite spre îndeplinire activităţi care să protejeze şi să refacă ecosistemele degradate pe o suprafaţă de 13.213 hectare de zonă forestieră aflată în aria teritorială a şapte localităţi, cu precădere în Rucăr, Valea Mare-Pravăţ, Lereşti şi Albeştii de Muscel şi care constituie Situl Natura 2000 Râul Târgului – Argeşel – Râuşor. Zona a fost desemnată sit Natura 2000 în anul 2014, datorită importanţei valorii naturale a pădurilor de fag, precum şi datorită speciilor rare protejate, de faună şi floră. Aflat în custodia Fundaţiei „Conservation Carpathia”, situl a fost preluat în 2018 de Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate prin adoptarea de către Guvern a unei ordonanţe în legătură cu care a fost sesizată Curtea Constituţională a României.
Proiectul este implementat în continuare de „Conservation Carpathia”, cu acordul şi supravegherea noii agenţii naţionale şi va fi finalizat în noiembrie 2019. Beneficiind de cofinanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională, proiectul va fi trimis spre aprobare Ministerului Mediului, urmând ca Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate să asigure implementarea măsurilor. Iar măsurile incluse în cadrul Planului de management vor conţine inclusiv elemente preluate de la comunităţile locale din aria Sitului Natura 2000 Râul Târgului – Argeşel – Râuşor, de la administraţiile locale, autorităţile silvice, de mediu şi de la Apele Române, dar şi de la Salvamont şi ocoalele silvice, scop în care a fost organizată şi o dezbatere cu reprezentanţii acestor entităţi.
Potrivit managerului de proiect Anca Mercea, până în prezent au fost obţinute rezultate precum întocmirea unui set de date cu informaţii GPS cu privire la localizarea punctelor de evaluare a habitatelor, un plan de management, sesiuni şi caravane de informare în şcoli şi în cadrul comunităţilor locale, întâlniri cu experţi şi rapoarte de audit. Prezentarea acestor elemente, dar şi a scopului final al proiectului au fost prezentate de Anca Mercea împreună cu directorul tehnic din cadrul Fundaţiei „Conservation Carpathia”, Mihai Zotta.
C.I.B.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii