Web Analytics

Plafonarea prețului la gaze naturale, pe masa statelor UE

de | 18.10.2022 08:43 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Comisia Europeană va prezenta azi o propunere privind un mecanism de plafonare a preţului gazelor naturale, a anunţat luni Jozef Sikela, ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Executivul comunitar va propune „un coridor dinamic temporar” privind preţul gazelor naturale din Uniunea Europeană şi limite obligatorii referitor la nivelul la care preţurile traderilor pot fluctua într-o singură zi.

Citește și: Bani pentru tinerii în grija statului și familiile cu copii în plasament


Chiar dacă mai mult de jumătate dintre cele 27 de ţări membre UE militează pentru o plafonare a preţului la gaze, ele au opinii diferite cu privire la modalitatea în care ar trebui făcută această plafonare. UE vrea să reducă costurile, însă, în acelaşi timp, trebuie să evite provocarea de daune pieţei unice şi o majorare a cererii pentru gaze naturale într-un moment în care blocul comunitar vrea să îşi reducă dependenţa de Rusia şi să îşi asigure suficiente stocuri de gaze pentru următorul sezon rece, apreciază analiştii.
Executivul comunitar a indicat că analizează dacă va propune o legislaţie ce ar conduce la o plafonare temporară a preţului gazelor naturale utilizate în producţia de electricitate. Chiar dacă un astfel de plafon limitat ar putea fi bazat pe măsurile adoptate deja de Spania şi Portugalia, este o variantă contestată de alte state membre.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *