# Convorbiri neconvenţionale cu inginerul Gheorghe Badea
# Pornit dintr-un sat dâmboviţean, ce vă leagă de Argeş, de Piteşti? Prietenii? Mai proaspete? Mai de demult? Amintiri mai noi, mai vechi? Vreţi să le depănaţi?
– Ce mă leagă de Argeş… o viaţă de om, un destin care începe pe băncile Liceului Nicolae Bălcescu – astăzi Colegiul I.C.Brătianu – alături de oameni de o valoare umană şi profesională inestimabilă. La temelia acestei istorii stă familia mea, copiii mei aici au făcut primii paşi spre viaţă. Într-o ordine pur aleatoare, urmează colegii din industria automobilelor, angajaţii mei, prietenii de-o viaţă, argeşenii în general… Cred că oamenii acestor locuri care i-au dat neamului românesc pe Brătieni şi pe Goleşti au în gena lor nobleţea şi iubirea de ţară, de pământ. Locurile în sine au o distincţie aparte, bogăţii naturale şi spirituale unice. Toate împreună şi fiecare separat m-au ţinut aici o viaţă…
„Scopul declarat al fundaţiei «Ilfoveanu» este acela de a construi un parteneriat de succes în domeniul artei”
# File de istorie, cum arăta oraşul la acea vreme? Străzile, curţile, grădinile, bisericile?
– La momentul în care eu m-am stabilit aici, Piteştiul era în anii săi de glorie: au fost fonduri de investiţii de peste 40 de miliarde de lei care au intrat în economia locală după anul 1966. Aşa au apărut, pe rând, Întreprinderea de Autoturisme, Fabrica de Piese Auto şi Produse Metalice – azi Subansamble Auto, Combinatul Petrochimic, Combinatul de Articole Tehnice din Cauciuc şi multe, multe altele. A fost vremea în care populaţia a migrat masiv înspre mediul urban şi în care au apărut cartierele, pieţele, şcolile de toate gradele, bibliotecile, unităţile de cercetare… Piteştiul a crescut mult sub ochii mei şi e mare păcat că acum ritmul de reînnoire nu mai e acelaşi!
# De ce aţi cumpărat clădirea fostei băi comunale? Să o reabilitaţi, să o modernizaţi, o ofertă snoabă pentru oamenii bogaţi, încă o afacere care să vă aducă bani?
– Într-adevăr, Fundaţia Culturală Ilfoveanu şi Galeriile Ilfoveanu sunt situate într-o clădire cu valoare istorică – fosta Baie Comunală a Piteştiului – care a fost total metamorfozată. Lucările de modernizare au fost coordonate de arhitectul Pompiliu Soare, care, împreună cu specialişti din grupul nostru, a studiat galerii de artă din străinătate şi a adus la Piteşti cele mai noi tendinţe în designul contemporan. Scopul declarat al fundaţiei este acela de a construi un parteneriat de succes în domeniul artei bazat pe experienţa businessului şi pasiunea pentru frumos, în strânsă legătură cu mediul artistic şi societatea civilă. Acesta nu e un proiect care să servească unor dorinţe economice, ci unor cerinţe culturale ale creatorilor şi consumatorilor de artă.
0 Comentarii