Piteșteanul Laurențiu Sima, solist în concertul simfonic de la Filarmonica Pitești

de | 25.01.2021 10:15 | Actualitate, Cultura, Home

 Filarmonica Pitești organizează joi, 28 ianuarie, de la ora 19.00, la sediul de la Centrul Multifuncțional, un nou concert simfonic cu spectatori, având acces doar 30% din public, conform ratei de incidență a COVID-19 la nivel de Pitești. Aceștia vor purta măști de protecție și se vor așeza pe locurile disponibile din sală. Evenimentul poate fi urmărit și on-line, pe pagina de facebook a Filarmonicii Pitești:

 https://www.facebook.com/pitestifilarmonica.

Alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești, dirijată de Bogdan Postolache, participă, ca solist, tubistul piteștean Laurențiu Sima. Cei doi invitați sunt în premieră la Filarmonica Pitești.  În program: Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 15 în Sol major și Simfonia nr. 40 în sol minor, Tomaso Giovanni Albinoni – Concertul nr 2 îre minor pentru oboi și orchestră de coarde (transcriptie pentru tubă de Walter Hilgers).

Dirijorul Bogdan Postolache a absolvit Liceul de Muzică „George Enescu” din București și Academia de Muzică București, la clasa de violoncel a profesorului Marin Cazacu. A urmat cursurile Konzertdiplom la „Hochschule fur Musik und Theater”, cu distincția Excelent și masterclassuri cu profesori de renume. În 2012, finalizează, tot la Universitatea de Muzică din București, și cursurile de master (Stilistică Dirijorală), la clasa maestrului Horia Andreescu. A concertat, ca solist sau în orchestră, cu Filarmonica Sibiu, Filarmonica Națională Chișinău, Cyprus Shymphonie Orchestra. Din 2000, este solist instrumentist al Orchestrei Naționale Radio, iar, din 2002, invitat permanent al Orchestrei Thunerseespiele (Elveția). Ca dirijor, a susținut concerte cu Symfactory Orchestra în București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Craiova, a dirijat o gală de operă la Sibiu (soliști, tenorul George Vârban și soprana Mădălina Barbu), un concert în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” (solistă, violonista Simina Croitoru), filarmonicile din Sibiu și Ploiești. De asemenea, a condus orchestra la concertele desfășurate la invitația ICR cu ocazia Zilei Turciei, atât la București, cât și la Istanbul.

După absolvirea Școlii de Muzică „Dinu Lipatti” din orașul natal, piteșteanul Laurențiu Sima a urmat cursurile Liceului Militar de Muzică „Iacob Mureșianu” din București și ale Universității Naționale de Muzică București. Angajat al Filarmonicii „George Enescu” din București, șef partidă tubă, a susținut concerte atât în țară, cât și în străinătate: Germania, Austria, Spania, Italia, Grecia, Japonia. Este membru al formațiilor camerale Athenaeum Brass Quintet și Romanian Brass și membru fondator al Orchestrei Uniunii Europene. A fost angajat al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești și a colaborat cu filarmonicile din Râmnicu-Vâlcea, Craiova, Giurgiu. Dintre concertele susținute, menționăm Concertul pentru orchestră și tubă, susținut, în 2016, la Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești, și  dirijat de Walter Hilgers, fost tubist la filarmonica din Viena și membru fondator al formației de cameră German Brass. Pentru activitatea sa, a fost distins, în 2004, de către președintele României, cu medalia Meritul Cultural Clasa a II-a.

Biletele pot fi procurate de la casa de bilete a Filarmonicii Pitești, prețul unui bilet fiind 30 de lei. Elevii, studenții și pensionari beneficiază de  reducerile aferente fiecărei categorii.

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Ultimele articole

Hologramă cu operele lui Brâncuşi la Teatrul „Davila”
Hologramă cu operele lui Brâncuşi la Teatrul „Davila”

Duminică, 28 noiembrie, la Teatrul „Alexandru Davila” au avut loc mai multe evenimente. A fost deschiderea Festivalului Internațional al Teatrului de Studio InterFest 2021, ediția a XXV-a, premiera spectacolului „Brâncuși, mon amour” (în care managerul teatrului,...

Un mariaj de coşmar, cu mult sânge şi muştar
Un mariaj de coşmar, cu mult sânge şi muştar

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe certificatul de stare civilă emis de Statul Paralel, că mariajul la guvernare dintre PNL și PSD dă semne de schizofrenie. Sunt zone în țară unde liberalii vor în continuare în pat cu USR, de teamă că, odată rămași fără cârjă, se...

Unicat în România. Monument al eroilor romi din Lereşti
Unicat în România. Monument al eroilor romi din Lereşti

Printre puținele monumente ridicate în țară în amintirea celor căzuți în Al Doilea Război Mondial se regăsește de acum înainte și unul amplasat în satul Pojorâta al comunei Lerești. A fost realizat de un meșter pietrar la inițiativa filialei locale a ”Cultului...