Web Analytics

Piteşteancă stabilită în Madrid: „Se iese în fiecare seară pentru a aplauda şi a mulţumi cadrelor medicale”

de | 2.04.2020 13:30 | Dezvăluiri

# Cine nu respectă regulile primește amendă de 600 euro # „Sunt bătrâni care încă merg la cumpărături, cu toate că s-au oferit alternative de la primărie”

După Italia, Spania a ajuns al doilea mare focar european, cu peste 5.690 de morți și peste 72.000 de cazuri de coronovirus luni, 30 martie, potrivit site-ului oficial ecdc.europa.eu. Aici trăiesc și lucrează zeci de români. Ionela Angela Cimpoeru s-a năcut în Pitești, iar de 9 ani lucrează în Spania. Ea povestește că nu s-a gândit să se refugieze acasă, în țară, de când a început pandemia. „Nu ar avea niciun rost să îmi pun familia în pericol”, crede piteșteanca stabilită în centrul Madridului.
Spania se află în stare de urgență din 14 martie, regulile stricte fiind impuse la nivel național. „În Madrid, situația în acest moment este liniștită. Lumea iese afară doar la cumpărături, farmacie sau cu animalele de companie. Oamenii respectă regulile, adică în magazine se păstrează distanța de 1,5 m, se intră pe rând, câte 5 persoane, depinde de magazin. În multe magazine se cere să plătești cu cardul, pentru a evita folosirea banilor. Cu animalul de companie nu ai voie mai mult de 10 minute și doar prin împrejurimi, nu distanțe lungi. Poliția trece în permanență. Cine nu respectă regulile și se plimbă sau stă pe bancă primește amendă, în jur de 600 euro. Au voie să te opreacă de la cumpărături și să îți ceară ticketul. Nu se poate călători 2 persoane pe motocicletă. În mașini au voie câte 2 persoane, doar în anumite cazuri și nu amândouă pe locurile din față. Foarte multe persoane au încercat să iasă din casă la cumpărături doar pentru a se plimba. În magazine au fost cazuri de persoane care mergeau să cumpere 1 litru de lapte, iar peste o oră 1 pungă de cartofi etc. Pe stradă, când mergi cu câinele, nu ai voie să te întâlnești cu altă persoană care are cățel, trebuie să te oprești pe loc, să aștepți să treacă sau să ocolești. Oamenii au înțeles oarecum gravitatea situației, dar cei ce încalcă regulile, de multe ori, sunt bătrânii. Am văzut bătrâni în grupuri de 2 persoane, foarte rar 3. Sunt bătrâni care încă merg la cumpărături, cu toate că s-au oferit alternative de la primărie, adică să trimită persoane care le pot face cumpărături. Farmaciile le trimit medicamente la domiciliu. Depinde de zonă”, explică piteșteanca.
De când s-a impus starea de urgență, nici Ionela nu mai lucrează. „Eu stau acasă pentru starea de alarmă și pentru că nu mă primesc la serviciu. Se lucrează doar în anumite firme. Și e normal ca lumea să aibă teamă, pentru că nu se știe cine e infectat și cine nu”. Și în Spania produsele de protecție sunt dificil de găsit. „Nu se găsesc măști, mănuși. Eu caut de aproape 3 săptămâni și nu găsesc nici în magazine, nici în farmacii”, povestește Ionela. Coronavirusul îi privează pe oameni de întâlniri, dar nu îi împiedică să socializeze. Spaniolii au adoptat o atitudine similară italienilor, au ieșit pe balcoane pentru a interpreta cântece tradiționale, care să le readucă zâmbetul pe buze în zilele de izolare impuse. „Aici se iese în fiecare seară, la ora 8, pentru a aplauda și a mulțumi cadrelor medicale, poliției, magazinelor și, de multe ori, se pune imnul Spaniei, iar cei care sunt afectați cel mai mult și au decedați ies cu lumânări. Se interacționează între vecini”, ne mai spune Ionela.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole