Web Analytics

Ping-pong politic pe proiectul Pădurii Trivale de arie protejată

de | 19.12.2019 14:46 | Dezvăluiri

# Vicele Sorin Apostoliceanu: „ După Anul Nou o să merg la minister, să vedem cum putem să urgentăm acest lucru, ca Pădurea Trivale să fie declarată arie protejată de interes național” # Doctorul Tiberiu Irimia: ,,Ni s-a furat proiectul și au pus sacii în căruță la PSD” # Direcția Silvică a trimis răspunsuri incomplete referitoare la suprafața de pădure privată

Continuă controversele pe tema declarării Pădurii Trivale arie protejată. Viceprimarul PSD Sorin Apostoliceanu și alți consilieri au inițiat două proiecte, unul vizează suprafețele din Pădurea Trivale care aparțin statului, iar celălalt se referă la suprafețele private din pădure. Ele susțin ideea ca Guvernul, prin ministerul de specialitate, să declare Pădurea Trivale (atât cea privată, cât și cea de stat) arie protejată. Primul proiect a fost deja votat, al doilea este în procedură de fundamentare, însă nu poate fi finalizat deoarece Primăria a primit un răspuns incomplet de la Direcția Silvică Argeș referitor la suprafața de pădure privată din Trivale.
De cealaltă parte, proiectul liberalilor (inițiat de dr. Tiberiu Irimia și consilierul Narcis Sofianu) de declarare a pădurii arie protejată de interes local și pădure-parc, inițiat încă din octombrie, a strâns 5.000 de semnături până acum, din cele 7.500 necesare pentru ca proiectul să fie introdus pe ordinea de zi a Consiliului Local Pitești. În cazul acestui ultim proiect, el poate fi realizat direct cu votul consilierilor locali, fără a mai fi nevoie să se stea la mâna Bucureștiului. Există însă și un impediment, cel puțin asta susțin vicele Apostoliceanu și grupul de consilieri PSD și Alde: banii, fiindcă pădurea aflată în proprietate privată trebuie expropriată și proprietarii despăgubiți.

La sfârșitul lunii octombrie, consilierii PSD și ALDE au inițiat un proiect de hotărâre prin care Pădurea Trivale ar putea să devină arie naturală protejată de interes național, însă numai dacă la nivel guvernamental s-ar decide acest lucru. Demersul care viza aproximativ 375 ha din cadrul Pădurii Trivale, suprafață a statului, a fost votat în unanimitate de consilieri la finalul lunii octombrie. L-am contactat pe viceprimarul Sorin Apostoliceanu, unul dintre inițiatori, pentru a afla care este stadiul acestui proiect.
„Acel proiect a fost pentru pădurea care este a statului efectiv, care încă nu e dată Primăriei. A plecat către Ministerul Mediului, iar după sărbători, după Anul Nou, o să merg la minister, să vedem cum putem să urgentăm acest lucru, pentru că ei trebuie să facă, fiind arie protejată de interes național. Fiind și în proprietatea statului, n-ar trebui să fie nicio problemă, ar trebui ca totul să meargă mai repede”, a declarat viceprimarul.
De curând, 18 consilieri de la PSD, ALDE, PMP, cărora li s-a alăturat și Dănuț Dinu, au inițiat alt proiect de hotărâre, prin care propun ca restul pădurii, proprietate privată, să devină tot arie protejată de interes național. Conform spuselor viceprimarului, inițiator și al acestui proiect, liberalii s-au opus, momentan.

“Până nu aflăm, nu ne lăsăm”

O piedică temporară este și răspunsul primit de la Direcția Silvică, al cărei director este PSD-istul Armand Chiriloiu, coleg cu viceprimarul Apostoliceanu. Primăria a solicitat întreaga suprafață de pădure privată din Trivale, în afară de cea a statului, deja trecută în primul proiect. Au primit un răspuns incomplet în primă fază, o suprafață de 50 de ha, așa că Primăria a trimis din nou o adresă.
„Ne-au răspuns între anumiți picheți, 1-20, dar noi n-am cerut între niciun pichet. Noi am cerut Pădurea Trivale care este pe teritoriul Piteștiului, să ne spună exact care este suprafața”, a spus Apostoliceanu.
Un alt aspect controversat al problemei este că prima solicitare a Primăriei a fost făcută pe 5 noiembrie, potrivit viceprimarului Apostoliceanu, iar răspunsul a fost primit abia după 20 de zile, în contextul în care ședința de consiliu local a fost pe 28 noiembrie.
Ulterior, în cadrul ședinței din 12 decembrie, viceprimarul a spus că cei de la Direcția Silvică nu au înțeles ce li s-a solicitat în prima adresă. Și în al doilea răspuns al Direcției Silvice, iarăși, s-a omis a se spune că suprafețele trimise sunt din Pădurea Trivale. „Deocamdată, nu am reușit să obținem suprafața pădurilor private care sunt în Pădurea Trivale ca să putem să facem acest proiect de hotărâre. De aceea nu l-am pus pe ordinea de zi. Eu sper ca până în ședința din ianuarie să găsim toate datele”, a declarat Sorin Apostoliceanu în cadrul ședinței din 12 decembrie.
Contactat telefonic, viceprimarul a mai declarat că la Primărie nu sunt toate datele suprafețelor private din Trivale, întrucât s-au mai făcut retrocedări de-a lungul timpului. În schimb, au făcut adrese către Prefectură și OCPI pentru a afla informațiile necesare.
„Până nu aflăm, nu ne lăsăm. Sigur până în ședința din ianuarie aflăm. Acum ne-au dat cifrele care ar trebui, 500 și ceva, numai că ei spun acolo că nu este suma finală, că s-ar putea să fie erori, s-ar putea să mai fi scos din pădure cetățenii, știți că au voie să scoată 10%, și nu ne-au dat nici punctele, desenele. La minister, pentru propunerea asta trebuie să avem schițele, absolut tot. Ei zic că nu le au. Am fost acolo, am vorbit cu domnul Chiriloiu. Ei au zis că au înțeles greșit ce aveam nevoie prima oară, doar de la pichetul 1- 20 ne-au dat cele 50 ha. Acum ne-au dat sumele cum ar trebui, 563, nu mai știu exact cât, dar au zis că nu le au detaliate și nu le au foarte sigur și nouă ne trebuie destul de sigur ca să putem să le propunem pe toate. Cu siguranță, împreună cu Direcția Silvică și cu Prefectura și cu OCPI-ul găsim, până la ședința din ianuarie, clar suprafețele, să le putem pune și să facem proiectul”, ne-a mai spus Sorin Apostoliceanu.

Vicele Apostoliceanu: „Căile pe care le-am ales noi sunt cele mai simple, rapide”

Întrebat care sunt avantajele proiectelor inițiate de el în raport cu cele ale liberalilor, viceprimarul a spus: „Eu zic că se poate rezolva destul de rapid. Sunt convins că și cei de la PNL, noi și toți ceilalți vrem același lucru. Căile pe care le-am ales noi sunt cele mai simple, rapide și care au putere de reușită, pentru că nu avem bani să cumpărăm de la toată lumea”.
Viceprimarul a mai explicat faptul că, pentru a institui arie protejată de interes local, Primăria ar trebui să aibă în proprietatea sa acele terenuri, situație inexistentă în acest moment, iar exproprierile de pământ necesită bani și timp.
„Vă dați seama ce ar însemna ca pentru cele 530 de ha să discutăm cu fiecare proprietar, să mai așteptăm și după procesele care mai sunt? Ar dura la nesfârșit și cred că era un proiect deja irealizabil (cel inițiat de liberali, n. red.). Ca să faci arie de interes local trebuie să fii proprietar pe pădure; asta ar fi însemnat ca din bugetul Primăriei Pitești să cumpărăm pădurea de acolo. Oamenii nu voiau să vândă la preț mic și vă dați seama că ne-ar fi pus niște prețuri astronomice ca să cumpărăm. În primul rând, nu dispunem de acei bani. În al doilea rând, i-am putea folosi la altceva, avem de făcut străzi, de exemplu strada Brătianu și Depozitelor trebuie făcute și necesită sume foarte mari și nu cred că ne permiteam acum să dăm banii pe pădure. Dacă ar fi fost de interes local, era iarăși sub egida Primăriei, a CL, oameni fără experiență și tot așa. Lăsând-o să fie la interes național, statul cumpără aceste pământuri, statul poate să exproprieze, are deja experiență în așa ceva. Chiar de curând, domnul Iohannis a dat la promulgare o lege prin care toate aceste arii protejate naționale nu mai au un custode anume și trec la o anumită agenție națională. E clar că în agenția aceea sunt oameni specialiști, care știu ce au de făcut. Iarăși, tot în această ordonanță se spune foarte clar: chiar dacă este arie de interes național, poți, inclusiv să construiești ceva acolo, în beneficiul populației, cu studii și cu aprobarea Ministerului Mediului, piste de biciclete, zone de relaxare, dacă te duci la minister și aprobă acest lucru”, a explicat Sorin Apostoliceanu.

Doctorul Tiberiu Irimia: „Lumea a înțeles că s-a votat arie protejată și de aceea nu a mai venit la semnături”

În luna octombrie, consilierul PNL Narcis Sofianu și doctorul Tiberiu Irimia au inițiat o campanie de strângere de semnături pentru ca Pădurea Trivale să fie declarată arie protejată de interes local (700 ha), dar și pentru extinderea Parcului Trivale prin amenajarea de alei și piste pentru biciclete, un proiect de tip pădure-parc (230 ha). Cele două proiecte au vizat interzicerea realizării de construcții în zonele propuse, exproprierea terenurilor private și preluarea acestora în domeniul public al municipiului Pitești. În acest sens, a fost amenajat un cort, în spatele Teatrului ,,Alexandru Davila”, unde s-a realizat strângerea de semnături. Startul campaniei a fost dat pe 20 octombrie. Pentru ca proiectul să intre pe ordinea de zi a Consiliului Local Pitești sunt necesare minimum 7.500 de semnături. Am discutat cu doctorul Irimia despre acest subiect. Până acum s-au strâns 5.000 de semnături, iar acesta consideră că strângerea de semnături a fost frânată de proiectele ulterioare ale celorlalte partide, în frunte cu PSD. Tiberiu Irimia a mai spus că intenționează să reia campania de strângere a semnăturilor.
„Din punctul meu de vedere, este un proiect furat, fără nicio grijă față de Pădurea Trivale, este un proiect 100% preluat din considerente politice (proiectele inițiate de PSD și celelalte partide, n. red.). Mi se pare că au vrut neapărat să înăbușe inițiativa cetățenească în care peste 5.000 de piteșteni au semnat pentru protejarea pădurii și pentru extinderea parcului. Din punctul meu de vedere, demersul lor a dus acest proiect direct în sertarele primăriei și ale ministerului. A fost în Consiliul Local un vot doar de intenție, nu de declarare reală a pădurii drept monument. Pădurea are o importanță extraordinară pentru cetățenii orașului și, din acest motiv, nu am vrut să implicăm în niciun fel politic inițiativa cetățenească prin care am început strângerea de semnături, chiar dacă ne-ar fi ajutat foarte mult să facem această inițiativă sub sigla PNL Argeș, care sunt de părere și ei că pădurea va trebui protejată de orice intervenții legate de defrișări și emiteri de autorizații de construire. Lumea a înțeles că s-a votat deja arie protejată și de aceea nu a mai venit la semnături. Consilierii au votat doar intenția să dea drumul la documentație la minister pentru arie protejată. Practic, nu s-a votat nimic, ni s-a furat proiectul și au pus sacii în căruță la PSD. Să ne explice de ce în ultimii 10 ani nu s-a făcut nimic legat de Pădurea Trivale, niciun fel de reabilitare a zonei de parc, niciun fel de protecție și au început să apară zeci de construcții la marginea și în interiorul pădurii. De ce această grijă mare a anumitor consilieri locali, conduși de consilierii PSD, a venit abia la o lună după ce am început demersurile de strângere de semnături? Este o greșeală că a fost înăbușită această inițiativă și pentru că oamenii, pe viitor, nu vor mai avea încredere în inițiativele acestea. E nevoie de sprijinul oamenilor în acțiuni de importanță cum este Pădurea Trivale. Primăria Pitești trebuie să înțeleagă că locuitorii orașului sunt pe primul loc și grija autorităților față de cetățenii orașului trebuie să fie pe măsură”, a declarat Tiberiu Irimia pentru “Jurnalul de Argeș”.

 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Domnule doctor Tiberiu Irimia, sunteti proaspat liberal dar cititi arhivele presei locale incluzand aici jurnalul de arges si aflati cum distinsii dvs colegi liberali au fost groparii Padurii Trivale. Iani Popa fost prefect si Valerian Jinga fost director la directia silvica au distrus padurea Trivale prin actiunile lor cu iz de mare coruptie. Asa ca domnule doctor mai usor cu pianul pe scari. Vreti previziunea mea ? O sa se aleaga praful de ambele proiecte privind padurea trivale, si al dvs si al psd-ilor pentru ca sunt facute din calcule politicianiste nu din dragoste pentru padurea trivale !

  2. Dragi PNL-isti si PSD-isti, declararea padurii Trivale arie naturala protejata se poate face doar prin lege sau hotarare de guvern cu, repet, avizul Academiei Romane. Avizul Academiei Romane se obtine in urma unui studiu de fundamentare stiintifica. Nu poti declara o padure arie protejata ca asa vor muschii tai. Trebuie acest studiu de fundametare stiintifica elaborat de oameni de stiinta ! Aveti acest studiu ? Nu-l aveti si nici nu-l veti face caci nu este usor de facut iar intentiile voastre sunt de termen scurt, doar de a obtine capital politic in virtutea alegerilor locale de la anul, nicidecum de a proteja Padurea Trivale ! Ia sa vedem daca pana la anul la alegeri reusiti minunea sa protejati padurea prin lege sau hotarare de guvern. Eu pun pariu ca nu, sunteti doar niste gargaragii..