Web Analytics

Piața imobiliară în 2021: unde vor fi construite ansambluri rezidențiale noi

de | 27.01.2021 09:01 | Actualitate, Economie

Sectorul de construcții imobile s-a menținut pe parcursul anului 2020 la un nivel asemănător cu cel precedent, 2019.
Pandemia de coronavirus a dat planurile multora peste cap, însă cu toate acestea în cursul anului 2020 au fost finalizate mai multe imobile decât în anul precedent. Anul 2021 se anunță unul de tranziție, în care economia va încerca să-și revină după lovitura primită de pandemia covid-19. Cu toate acestea, în anul 2021 se așteaptă ca peste 220 de ansambluri rezidențiale noi să fie date în folosință în România. Aproape jumătate dintre acestea sunt construite în București și în zonele limitrofe, această zonă fiind în continuare un magnet pentru dezvoltatorii imobiliari. Următoarea zonă ca și număr de ansambluri noi în 2021, unde încă mai sunt apartamente disponibile, este Constanța. Podiumul este încheiat de Iași.
Deși are cea mai mare medie a prețurilor/mp din țară, Cluj-Napoca ocupă doar poziția a cincea, după Brașov. În Cluj pot fi achiziționate apartamente în 20 de ansambluri rezidențiale noi, care vor fi date în folosință în acest an. De remarcat că în orașul de pe Someș mai sunt apartamente de vânzare și în cel mai înalt bloc de locuințe din România, West City Tower.
Pe site-ul Korter.ro sunt listate toate imobiliarele noi ce pot fi cumpărate direct de la constructor.

Preț apartamente noi în 2021

Chiar dacă încă nu au fost finalizate lucrările, toți dezvoltatorii au demarat deja procesul de vânzare locuințe. În noile ansambluri rezidențiale pot fi găsite garsoniere, studiouri, apartamente cu 2 sau 3 camere, dar și apartamente mai mari cu 4 camere sau penthouse-uri care pot ajunge la suprafețe de peste 200 mp.

Trecerea dintre ani a produs mici oscilații a prețurilor pe piața imobiliară din România. Comparativ cu luna decembrie, cea mai considerabilă modificare se înregistrează la prețul apartamentelor din Cluj-Napoca. Apartamentele noi au scăzut cu 122 euro/mp, ajungând astfel la o medie de 1.269/mp. În același timp, prețul la apartamente în blocuri vechi s-a diminuat cu 110 euro/mp, ajungând la 1.325 euro/mp, arată datele site-ului de imobiliare Korter.ro.
Site-ul Korter este dedicat locuințelor situate în ansambluri rezidențiale noi. Aici vei găsi detalii de la toate ansamblurile rezidențiale noi care încă mai locuințe de vânzare în principalele orașe din țară, dar și în orașe mai mici precum Bârlad, Slatina sau Târgu Mureș.

Potrivit datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică, în anul 2020 s-a înregistrat o ușoară scădere a numărului de autorizații de construire pentru clădiri rezidenţiale. Comparativ cu anul 2019, au fost emise cu circa 4% mai puține autorizații.

În schimb, o creștere de peste 15% se înregistrează la volumul lucrărilor de construcții. Potrivit statisticilor INS, „volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu aproximativ 16%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+50,0%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+29,9%) şi la construcţiile noi (+8,4%). Pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri astfel: clădirile rezidenţiale (+18,8%), lucrările de construcţii inginereşti (+18,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (+12,9%)”.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii