Chimcomplex, noul proprietar al Oltchim, va păstra angajațîi și salariile celor care lucrau până acum la instalațiile de pe platforma din Râmnicu Vâlcea și are în plan să relanseze producția de PVC, material care nu se mai fabrică în România, potrivit declarațiilor președintelui Consiliului de Administrație al Chimcomplex, preluate de Agerpres. Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvență în 2013. Planul de reorganizare a prevăzut vânzarea de active, care au fost împărțite în 9 grupe, iar Chimcomplex a depus o oferta angajantă pe 6 iulie 2017 pentru cinci grupe de active, plus a șasea parțial, printre acestea neregăsindu-se și Petrochimia Arpechim parte a Oltchim sub titulatura de Divizia Petrochimică Bradu Pe 18 decembrie, oferta Chimcomplex a fost aprobată de Adunarea Creditorilor. În momentul de față, Oltchim mai are 2.000 de angajați, din care 1.800 la Vâlcea și 200 la Pitești, pe platforma Bradu, iar la instalațiile preluate de Chimcomplex lucrează în jur de 1.450 de oameni. Ce se va întâmpla cu petrochimia piteșteană și, implicit cu cei 200 de angajați de aici am încercat să aflăm de la cei direct implicați în gestionarea acestei unități industriale.
„Sunt foarte mulţi care ar prefera falimentatul”
Legat de situația actuală a Petrochimiei, dar și de variantele de viitor pentru aceasta, surse din conducerea Oltchim au declarat următoarele pentru Jurnalul de Argeș: „În această perioadă, în acest moment, Oltchim nu este cumpărată. Am putea spune că ne aflăm în perioada unui precontract de cumpărare iar toate procedurile privind acest demers, inclusiv preluarea activelor pot dura până la jumătatea anului. În tot acest timp, activele pentru care nu s-a făcut nicio ofertă, și aici intră și Petrochimia de la Pitești, pot fi scoase din nou la vânzare și, de ce nu, poate de data aceasta apare un cumpărător și pentru acestea. Dacă acest lucru nu se va întâmpla iar în momentul preluării acelor active din Oltchim pentru care s-a făcut deja oferta de cumpărare Pentrochimia rămâne în aer, atunci statul ca acționar majoritar al ei va decide soarta acesteia. Fie se declară falimentul și sunt mulți care doresc și așteaptă falimentul, fie se acordă o sumă creditorilor, inclusiv în perioada falimentului se poate face asta, aceștia dispar din ecuație, și atunci poate decide chiar repunerea ei în funcțiune ca și societate sau companie de stat. Încă nu știm ce va urma, nu știm dacă va fi scoasă din nou la vânzare și pentru ce sumă, nu știm dacă va fi declarat falimentul, nu știm dacă va fi păstrată și repornită de stat. Nu există încă o decizie în acest sens și de aceea nu știm exact ce va urma.”
Marian Dumitru, lider sindical: „E foarte important ce se va întâmpla la PSD şi la Guvern”
Liderul sindical din Divizia Petrochimică Bradu, Marian Dumitru, a declarat, de asemenea, că: „E foarte important ce se întâmplă diseară (n.red. luni, 15 ianuarie) la PSD și la Guvern pentru că Tudose, când era la Ministerul Economiei, a declarat, chiar și public, că va salva acele industrii care mai sunt în picioare, referindu-se atunci și la platforma petrochimică de la Pitești, punct de vedere pe care, din câte știu eu, și l-a menținut și ca premier. Eu am înțeles atunci că Tudose se gândește să administreze aceste active alte statului în sensul punerii lor în funcțiune. Există această variantă ca aceste active să rămână la stat și în funcțiune iar statul poate face asta prin capitalizare și finanțare. Bineînțeles că există și varianta falimentului, a demontării și vânzării instalațiilor, dar și în această situație statul ar trebui să dea niște bani serioși pentru ecologizare și nu știu de unde ia statul banii ăștia. Vom vedea ce se va întâmpla, deocamdată nu am nicio informație certă privind viitorul Petrochimiei.”
Nu vedeti ca aveti n fata voastra un tepar!
Patronul Chimcomplex din Borzesti este un personaj care a avut o ascensiune uluitoare in mediul de afaceri. Ferit de ochii indiscreti ai presei, Vuza a reusit in mai putin de zece ani sa ajunga unul dintre cei mai bogati romani, desi nu are inca nici macar patruzeci de ani. Afacerile sale ridica insa multe semne de intrebare, mai ales din cauza preluarilor spectaculoase a mai multe firme de la AVAS. Ca intotdeauna, afacerile cu statul s-au dovedit a fi cele mai profitabile pentru Vuza. Nu si pentru stat.
Ascensiunea lui Vuza a inceput in anul 1999, sub umbrela Serviciilor Comerciale Romane (SCR), un grup de societati infiintate de omul de afaceri originar din Roman. Pana la acel moment, numele Stefan Vuza era necunoscut opiniei publice si mass mediei. Prima achizitie de marca pentru omul de afaceri stabilit in Cluj Napoca a fost firma buzoiana Contactoare SA Buzau, preluata de la Fondul Proprietatii de Stat (FPS). Tot in acelasi an, Vuza a mai reusit o alta lovitura de piata. Achizitionarea de la acelasi FPS a societatii Sinterom din Cluj. De data aceasta, in schema nu a mai intrat SCR, copilul de suflet a lui Vuza, ci chiar Contactoare Buzau. Firma buzoiana corespundea la acel moment tuturor cerintelor de privatizare ale Fondului Proprietatii de Stat. Valoare tranzactiei a depasit cu putin doua milioane de dolari, o suma care ridica semne de intrebare. In anul 2001, Tehnofrig Cluj Napoca, o firma de traditie pentru industria romaneasca, a intrat si ea sub umbrela Vuza. Pentru aceasta achizitie, omul de afaceri nu s-a mai folosit de Contractoare Buzau, ci de o firma proaspat infiintata: A1 Impex SRL din Cluj Napoca. Interesant este faptul ca la aceasta noua firma, actionar unic este societatea Sinterom. Iar Sinterom are ca asociati, surpriza, sau nu, Contactoare SA Buzau, ca actionar majoritar si SIF Oltenia, ca actionar minoritar. Tavalugul achizitiilor a cuprins si firma Uzuc Ploiesti, care are la acest moment ca actionar majoritar societatea A1 Impex. Privatizarea s-a facut tot cu ajutorul statului, prin Autoritatea pentru Privatizare (APAPS), iar pentru pachetul majoritar de actiuni, A1 Impex a platit aproximativ 350 000 de euro.
Chimcomplex, achizitionata la jumatate de pret
Combinatul din Borzesti a fost achizitionat de catre SCR in anul 2003, pentru suma de aproximativ 25 de milioane de euro. Si in acest caz, toate datoriile combinatului au fost preluate de catre, ghiciti cine, stat. Prin AVAS. La acea vreme, capitalul social al firmei din Borzesti era de aproape 52 de milioane de euro, mai mare chiar si decat capitalul social al Rompetrolului. Tranzactia a fost efectuata, astfel, la un pret mult mai mic decat valoarea actiunilor de pe piata. In acest moment, actionariatul de la Chimcomplex este format din A2 Impex, majoritar, AVAS si SIF Moldova. A 2 Impex este o alta firma in spatele careia se afla Vuza, actionar oficial fiind Uzuc din Ploiesti. Conform datelor oferite de catre Ministerul Finantelro, Chimcomplex are obligatii restante la bugetul de stat in valoare de 1 205 220 RON. Si fiindca parca nu ar fi fost de ajuns ca datoriile fusesera deja preluate de catre stat in momentul privatizarii, acererea de compensare este in curs de solutionare”.
Statul cel darnic
Urmatoarea privatizare de succes pentru conturile lui Vuza si a societatilor controlate din umbra de acesta a fost firma pitesteana Novatex SA, societate din domeniul textilelor. In iunie 2004, Novatex a fost adjudecata la licitatie publica cu unic participant cu suma de 5.802.729,50 dolari. Asta in ciuda faptului ca activele firmei din Pitesti fusesera evaluate de catre o societate de evaluare desemnata prin licitatie publica la suma de aproape zece milioane de euro. Firma prin care s-a desfasurat tranzactia a fost Iasitex din Iasi, societate membra a SCR, si a carei actionar majoritar este A 2 Impex, iar minoritari AVAS si SIF. Un alt semn de intrebare apare in privinta actionariatului A2 Impex. Aici, Uzuc este unul din majoritari. Darnic ca intotdeauna, statul roman a preluat datoriile Novatex, care se ridicau la acea perioada, la aproximativ 15 milioane de dolari. Interesant este faptul ca, desi au fost oferite avantaje de catre stat, Novatex se afla in acest moment in administrarea unei firme de lichidator judiciar, conform datelor Registrului Comertului. Tot din aceste date rezulta ca Iasitex nu se mai afla printre actionari, ci SIF Moldova si Euro Romania Holdings SRL. La fel de interesant este faptul ca ultima firma nu figureaza cu actionariat in Registrul Comertului. SCR s-a implicat si in industria hartiei, prin achizitionarea fabricii Somes Dej, preluata de la o companie austriaca, intreaga afacere perfectandu-se la sediul AVAS.
Imperiul SCR
Prin metoda privatizarilor tip suveica, folosindu-se in actionariate de firmele pe care le-a achizitionat de la stat, Vuza a reusit intr-un timp record sa ajunga in topul celor mai bogati romani. Si niciuna din institutiile abilitate nu a fost interesata sa verifice macar, daca nu sa ancheteze, modul in care Vuza a reusit sa fie aprietenul” statului roman. Grupul de firme Serviciile Comerciale Romane reprezinta in acest moment un adevarat imperiu financiar cladit, dupa cum ati putut observa, mai ales cu ajutorul statului roman, prin privatizari ce ridica multe semne de intrebare, esalonari, reesalonari si stergeri ale datoriilor. Conform datelor de la Registrul Comertului, SCR are ca actionariat pe Stefan Vuza, Ioan Popa, Eduard Vuza, A1 Impex, Uzuc, Somes Dej, Nova Textile Bumbac si Iasitex. Vom reveni cu amanunte. Scris de Ionut Avram