Web Analytics

Petre Ţuţea a rămas legionar până la moarte

de | 29.04.2021 13:15 | Cultură, Actualitate

După 1990, la rugămintea unor tineri care îl vizitau, Petre Țuțea s-a autoproclamat a fi membru PNL, fără a primi o legitimație oficială în acest sens. În schimb, Marcel Petrișor, memorialist, fost deținut politic, la curent cu asemenea discuții, a ținut să precizeze (la o aniversare la Boteni a gânditorului Petre Țuțea):
„Sunt unul dintre cei care am trăit mult timp alături de Petre Ţuţea şi unul dintre cei care am participat aici la înmormântarea lui, în decembrie 1991. Îmi amintesc ce dificultăţi am întâmpinat aici când l-am înmormântat. Nu găseam car, nu găseam boi. Oamenii se temeau, veniseră legionarii peste ei! Prea sfinţii preoţi de atunci au făcut o slujbă scurtă şi au fugit. Cum poate astăzi Ticu Dumitrescu să spună că Ţuţea, pe care nu l-a cunoscut, n-a fost legionar?! Nea Petrache spunea mereu că e legionar. Nici în închisoare nu a spus altfel şi chiar la Aiud făcea mare caz de legionarismul său, fără să se teamă. Apropo de liberalismul său. Spunea: «Am început cu stânga, pentru că mi-era milă de oamenii care mâncau maţe de la abator, dar apoi, după 30 de ani, mi-am dat seama ce înseamnă să fii român adevărat». I-am şi zis ce se vorbea, că e la liberali. Mi-a zis: «Dimineaţa sunt la ţărănişti, după-masă la liberali, dar noaptea rămân legionar». Nea Petrache a fost legionar. Unul din vârfurile ce au suferit pentru ideile lor. Le spunea securiştilor: «Bă, să vă văd şi pe voi când veţi suferi pentru ideile voastre!»“.

Tocmai pornind de la asemenea declarații, sunt unii lideri ai evreimii care cer demolarea bustului (jalnic, oricum) al lui Petre Țuțea din fața școlii din Boteni. Și atunci, dacă Marcel Petrișor are dreptate, ce ne facem? Fascismul/legionarismul sunt interzise în România prin lege încă de prin 1992. Îi demolăm bustul lui Țuțea, schimbăm denumirea școlii, ori ne lăudăm cu marele gânditor din Boteni?
I.D.

Citește și Nepotul lui Petre Ţuţea, prezent la un eveniment la Biblioteca Judeţeană Argeş

Citește și Complex „Petre Ţuţea” la Boteni

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii