Web Analytics

Petale de Univers, înflorite vers cu vers, la Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş

de | 27.06.2018 21:16 | Cultură

9 petale 1250„Copilăria mea – O grădină de flori
Cu zumzet, zbor și visări
Cu blânde adieri de vânt
Cu șoapte spuse în descânt.
Nu-mi luați copilăria!
Oameni mari
Lăsați-mi visele
Lăsați-mi lumea în care
Pășesc zglobiu în visare
Cu mâinile mă țin de întinsele
Zări cristaline”

Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș a găzduit miercuri, 20 iunie, în cadrul calendarului Proiectului „Pași în lumea culturii și a creației”,  activitatea  „Petale de Univers, înflorite vers cu vers” – oră de lectură și discuții interactive, moment poetic din propriile creații ale elevilor. Proiectul este derulat de Biblioteca Județeană Argeș și de Școala Gimnazială Petre Țutea din Boteni.  Elevii participă la manifestări cultural-educative, dezbateri, expoziții de mărțișoare, felicitări, obiecte lucrate cu îndemânare și talent de ei înșiși,  îmbogățindu-și astfel universul cunoașterii, pătrunzând în tainele lecturii și ale bibliotecii. Prin versuri și compuneri proprii, copiii și-au exprimat atât de frumos gândurile și emoțiile, sensibilitatea, talentul și creativitatea, fiecare transmițând   propriul mesaj și nevoia nemărginită a omului de poezie,  căci ea, poezia, ne oferă o perspectivă diferită asupra vieții, ajutându-ne să ne dezvoltăm propriile capacități și să stabilim noi orizonturi de meditație și de reflecție.

La sfârșitul claselor primare, un elev i-a dedicat doamnei lui învățătoare o compunere înduioșătoare: „Doamna mea învățătoare este o persoană calmă și blândă, precum o mamă iubitoare… Toți colegii mei din clasă o iubesc pe doamna învățătoare Iulia Popescu. Multe generații i-au trecut pragul, generații peste care sigur și-a lăsat amprenta și care îi vor acorda toată dragostea și respectul cuvenit unei persoane care ne-a ghidat primii pași. Îmi îndrept acum gândul spre dumneaei și îi doresc din suflet tot binele din lume și o asigur că nu o voi uita niciodată. Voi încerca să o fac să fie mândră de mine. Îi mulțumesc pentru sfaturile înțelepte și dragostea cu care ne-a îmbrățișat, o iubesc și îi voi fi totdeauna recunoscător ”.

„Creația este un atribut divin”

Iată ce frumoase cugetări propune, în compunerea „Prețuiește-ți timpul”, o  elevă de clasa a VIII-a: „…Nisipul din clepsidra vieții se scurge repede, până se epuizează brusc și s-ar putea să nu mai existe un mâine. Exact! Am decis să abordez tema timpului. Timpul este singurul lucru care, odată pierdut, nu se mai întoarce. Timpul trece fără voia noastră, însă felul în care alegem să îl petrecem depinde doar de noi, cu fiecare clipă care trece avem mai puțin timp de petrecut… Totul în viață are un timp și un rost. Ceea ce nu trăim la timp nu mai trăim niciodată. De aceea, trebuie să facem tot ceea ce avem de făcut la timp. Toate la timpul lor! ” În cadrul acestei întruniri, invitatul special, domnul George Badea, profesor de filosofie la Liceul Teoretic “Ion Mihalache“ din Topoloveni,  a afirmat că orice ființă este supusă timpului, clipa ce trece nimeni nu ți-o aduce înapoi, dar  distincția este dată de consistența și densitatea pe care o dă fiecare dintre noi clipei. Și, făcând legătura cu Petre Țuțea (patronul spiritual al Școlii Gimnaziale din Boteni): „Creația este un atribut divin”, adică noi suntem creație, iar în afara lui Dumnezeu nu putem fi în echilibru. Se pare că doar creația îl face pe om nemuritor și cu adevărat liber. Cum spunea Petre Țuțea: „Fără nemurire și mântuire, libertatea e de neconceput. Omul, dacă nu are în substanța lui ideea nemuririi și mântuirii, nu e liber. Libertatea omului e partea divină din el”.
Domnul profesor a propus o lecție despre ceea ce înseamnă această preocupare aleasă a lecturii și a creației, în strânsă legătură cu  filosofia, realizând un dialog firesc cu elevii – urmași ai marelui filosof Petre Țuțea, fără să neglijeze patriotismul lui de netăgăduit. Într-un mod original, face un paralelism deloc forțat între Socrate (în centrul filosofiei căruia a fost Omul) și Petre Țuțea românul ce și-a iubit nespus de mult semenii, marcând cele trei puncte definitorii ale personalității acestuia: patriotul, filosoful și, nu în ultimul rând, Omul. În Petre Țuțea, au lucrat în chip dumnezeiesc cele patru virtuți clasice ale Antichității, și anume: înțelepciunea, curajul, cumpătarea și echitatea, mai presus decât orice dorindu-și să fie Om.
La final, îndemnul către elevi este  acela de a fi mereu mândri că sunt urmașii marelui filosof Petre Țuțea, că nevoia de cultură, de poezie, de creație este nevoia spirituală care  îți justifică existența,  aceasta căpătând astfel densitate și eternitate.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii