Web Analytics
scris luni, 30.01.2023

Peste 1000 de copii și de tineri au beneficiat de proiectele „Împreună pentru o viață mai bună în Castelu” & „Împreună pentru un viitor mai bun în Coroieni”

Asociația Reality Check a transmis rezultatele celor două proiecte sociale derulate în două comunități defavorizate din țară, Castelu (Constanța) și Coroieni (Maramureș).

Peste 1000 de copii și de tineri au beneficiat de proiectele „Împreună pentru o viață mai bună în Castelu” & „Împreună pentru un viitor mai bun în Coroieni”

„Timp de doi ani am implementat două proiecte mari de servicii sociale integrate începute în februarie 2021 în două dintre cele mai sărace comunități din România. Acum ne uităm cu bucurie la rezultate, la toți copiii care au început și frecventează școala cu ajutorul nostru, care au rezultate mai bune la școală și care și-au depășit limitele în taberele de la Viața și la Ștafeta pentru Educație. Suntem mândri că am reușit să creăm echipe de lucru eficiente, care s-au întâlnit regulat pentru a rezolva problemele comunității și care vor continua să o facă și de acum înainte. 

Le mulțumim partenerilor, tuturor susținătorilor noștri și, nu în ultimul rând, copiilor și familiilor cu care am lucrat pentru încrederea acordată. Am parcurs un drum lung, am avut și o pandemie de înfruntat, și am reușit împreună să aducem multe schimbări în bine în viața celor două comunități. În plus, Reality Check a transmis factorilor de decizie lecțiile învățate la firul ierbii și va depune eforturi să le transforme în politici publice care să producă o schimbare în toate comunitățile dezavantajate.

Prezența noastră la Castelu și Coroieni – Ponorâta va continua și, acum că o finanțare importantă s-a încheiat, vom avea nevoie mai mult ca oricând nevoie de sprijinul vostru. 

Prin direcționarea a 3,5% din impozitul pe venit ne puteți susține fără să vă coste nimic. Sperăm să ne fiți alături!

Citește și Polițiștii locali au fost la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” din Pitești

Câteva rezultate la finalul celor două proiecte:

EDUCAȚIE

 • 400 de copii (200 din Castelu și 200 din Coroieni) au participat la afterschool, la sesiuni de alfabetizare rapidă și de dezvoltare personală, la cluburi sportive, au mers în tabără
 • 61 de tineri (27 din Castelu și 34 din Coroieni) s-au implicat în Clubul tinerilor 
 • 11 tineri din Coroieni-Ponorâta au frecventat cursurile de alfabetizare; la Ponorâta am continuat să oferim burse copiilor care merg la liceu
 • 320 părinți (95 din Castelu și 225 din Coroieni) au participat la întâlniri și discuții individuale

SĂNĂTATE

 • 346 de fete și femei (175 în Castelu și 171 în Coroieni) au participat la cursuri de igienă feminină, consiliere pentru alăptare și îngrijire copii
 • la Castelu am continuat intervențiile pe sănătate și am făcut posibil accesul copiilor săraci și al mamelor acestora la medici specialiști sau i-am ajutat să-și cumpere tratament

DEZVOLTARE COMUNITARĂ

 • 33 locuitori (18 din Castelu și 15 din Coroieni) s-au implicat în Grupuri de Inițiativă Locală. 3 persoane sărace din comunitate (una din Castelu și 2 din Ponorâta) au fost angajate în proiect
 • 10 evenimente comunitare în care s-au implicat 1690 de locuitori din cele două comune (890  în Castelu și 800 în Coroieni, unii au venit la mai multe evenimente):
 • 4 Ștafete pentru educație 
 • 2 evenimente cu tema multiculturalitate
 • 3 caravane medicale
 • 1 acțiune de ecologizare la Ponorâta-Coroieni 

De remarcat mai este că la Ponorâta:

 • la propunerea Grupului de Inițiativă Locală (constituit în cadrul proiectului), localnicii au organizat fără sprijin din partea Reality Check, dar în colaborare cu primăria, o a doua acțiune de ecologizare
 • sătenii și-au cultivat grădini cu legume cu semințe oferite de Reality Check
 • am continuat tradiția și, cu sprijinul partenerilor, am oferit în două rânduri alimente de bază pentru sărbători pentru toate familiile aflate în situații de vulnerabilitate, ai căror copii au avut prezență la școală de cel puțin 70%

SERVICII SOCIALE

Am încurajat un mod de lucru structurat al echipei locale integrate de la primărie și școală. Împreună cu echipele locale am identificat 60 de familii vulnerabile (câte 30 în fiecare comunitate) și am început să le facilităm accesul la servicii (acte de identitate, sănătate, educație etc.). Vom continua să avem întâlniri regulate cu echipele integrate și după finalizarea proiectelor, pentru a rezolva cât mai eficient cazurile dificile. Vom solicita sprijinul autorităților județene și naționale de fiecare dată când este necesar.

ADVOCACY

Am documentat provocările din teren și ne-am consultat cu autoritățile cu privire la modalitățile de sprijin pentru rezolvarea problemelor. Am organizat o serie de întâlniri cu autoritățile județene din Constanța și Maramureș și două mese rotunde cu reprezentanți ai Guvernului și ale altor instituții relevante.   

Analizăm rezultatele obținute și lecțiile învățate. Continuăm să lucrăm la firul ierbii și să colaborăm cu autoritățile locale, județene și naționale pentru rezolvarea problemelor sistemice (servicii sociale, educație, sănătate, dezvoltare comunitară), astfel încât copiii și adulții vulnerabili să aibă acces la educație și servicii socio-medicale. Totodată, continuăm demersurile ca recomandările de îmbunătățire a politicilor publice naționale să devină realitate”, a transmis Nadia Gavrilă, Președintă Reality Check.

Un film despre copiii susținuți de Reality Check, în care rolul principal îl are educația: https://www.youtube.com/watch?v=eG_Ba4UNglc.

Împreună pentru o viață mai bună în Castelu https://impreunapentrucastelu.realitycheck.ro/

Proiect derulat de Asociația Reality Check, în parteneriat cu Primăria Comunei Castelu, Fundația Noi Orizonturi și Asociația Pe Stop, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org .

Împreună pentru un viitor mai bun în Coroieni https://impreunapentrucoroieni.realitycheck.ro/

Proiect derulat de Asociația Reality Check, în parteneriat cu Primăria Coroieni, Fundația Noi Orizonturi și Asociația Pe Stop, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org .

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Săgeţile statului subteran SORIN ROŞCA STĂNESC

Săgeţile statului subteran

SORIN ROŞCA STĂNESCUPolitică / 12 iulie Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au şantajat oameni...

Din ediția tipărită