Web Analytics
scris luni, 03.02.2025

Percheziții de amploare în dosarul NORDIS. Ioana Băsescu, vizată de descinderi

Zeci de percheziții au loc luni dimineață, în dosarul Nordis. Potrivit Realitatea Plus, între persoanele vizate de află Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României, precum și Andreea Cosma, fiica fostului președinte al CJ Prahova.

Percheziții de amploare în dosarul NORDIS. Ioana Băsescu, vizată de descinderi

Astăzi, 3 februarie 2025,  procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală  împreună cu ofițeri din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, pun în aplicare 65 de mandate de percheziție domiciliară pe teritoriul României și a Principatului Monaco ( 63  pe raza municipiului București și a județelor Ilfov,  Constanța, Galați, Giurgiu, Bistrița Năsăud și Prahova),   într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală,  înșelăciune cu consecințe deosebit de grave,  stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.

Citește și: Serviciile medicale decontate de CNAS, îngheţate în 2025 la nivelul anului trecut

Printe cei vizați de percheziții se află și Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte al țării. Oamenii legii au descins luni dimineață la cabinetul notarial al acesteia, cu o rezoluție care o obligă să pună la dispoziția anchetatorilor actele solicitate, în legătură cu afacerea NORDIS. Potrivit sursei citate, nu se știe dacă Ioana Băsescu va trebui să ofere și explicații privind documentele încheiate prin intermediul cabinetului ei.

O altă persoană vizată este Andreea Cosma, și ea tot notar, fiica fostului președinte CJ și baron local de Prahova, Mircea Cosma.

Cercetările efectuate până la această dată, vizând un număr de 72 de suspecți ( 40 de persoane fizice și 32 de persoane juridice) au relevat că, începând cu anul 2018, trei dintre suspecți au inițiat și constituit un grup infracțional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care a conceput și pus în aplicare un mecanism infracțional complex, constând în promovarea și dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub acoperirea mai multor societăți comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienți (cumpărători), delapidarea fondurilor societăților, inducerea în eroare a cumpărătorilor cu ocazia executării ante-contractelor și contractelor de vânzare-cumpărare, evidențierea de operațiuni fictive în contabilitatea societăților controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat și stabilirea cu rea-credință a taxelor (T.V.A.), având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat ori compensări datorate bugetului general cauzându-se prejudicii societăților comerciale, clienților cumpărători și bugetului de stat. Fondurile financiare ilicite astfel obținute au fost supuse procesului de spălarea banilor.

Citește și: Mihai Mălaimare: „Nu Georgescu este problema, ci voi, politicienilor!”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită