# Zeci de enoriaşi din Argeş s-au trezit în postura de donatori a 2% din impozitul pe salarii sau pensii unor parohii de care n-au auzit # Este şi cazul doamnei Eugenia Petrescu (foto) din Piteşti, care s-a trezit cu o notificare din partea Finanţelor Publice Argeş că ar fi donat 2% din impozitul anual pe venitul din pensie Parohiei Davideşti # Direcţia de Finanţe confirmă că a trimis aproximativ 75.000 de astfel de notificări pentru a aduce la cunoştinţa contribuabililor destinaţia sumelor aferente procentului de 2% ce urmează a fi virate # Până în prezent, cel puţin 50 de contribuabili au răspuns Fiscului că nu au donat nimănui nimic # Direcţia de Finanţe răspunde solicitării Jurnalului de Argeş că ia în calcul „posibile situaţii de fraudă” şi continuă verificările
Aproximativ 70.000 de argeșeni au primit o notificare din partea ANAF prin care sunt informați că au optat pentru virarea unei sume reprezentând 2% din impozitul anual pe veniturile realizate în anul 2017 pentru susținerea unor entități non-profit. Până aici nimic anormal, este vorba despre formularul 230, prin care persoanele fizice aleg să doneze impozitul din veniturile realizate într-un an, fie că sunt provenite din salarii sau din pensii, unei asociații non-profit, fundații sau unei… parohii. ANAF a venit cu o noutate, în acest an, în sensul că le-a acordat și entităților care colectează sumele dreptul de a depune declarațiile în numele donatorilor, nu doar persoanelor fizice. Vine însă partea interesantă din toată povestea, pentru că Jurnalul de Argeș a intrat în posesia unei astfel de notificări, trimise unei pensionare din Pitești, Eugenia Petrescu, prin care aceasta era înștiințată că și-a donat 2% din pensie Parohiei Davidești. Însă femeia nu are absolut nicio legătură cu vreo biserică din respectiva localitate argeșeană. O altă entitate de cult denunțată public de bloggerița piteșteană Raluca Nicula (fost ziarist la Adevărul), pe Facebook, este Parohia Miercani din comuna Uda. Cele două situații nu sunt singulare, pentru că mai mulți cetățeni au sesizat ceea ce pare cel puțin un abuz în folosirea datelor personale, dacă nu chiar fapte incriminate de Codul Penal ca fiind fals și uz de fals. Ca atare, ne-am adresat cu o solicitare Administrației Județene a Finanțelor Publice Argeș.
Direcția de Finanțe confirmă verificările și ia în calcul posibile „situații de fraudă”
„Întrucât și în anul 2018 s-a acceptat ca depunerea formularului la organele fiscale să se realizeze atât de contribuabil persoană fizică, dar și centralizat de entitățile beneficiare, în baza unei declarații scrise ca măsură de siguranță, A.N.A.F a dispus notificarea tuturor contribuabililor ale căror formulare 230 au fost depuse prin intermediul entităților non-profit. Urmare acestor măsuri, la nivelul AJFP Argeș au fost transmise aproximativ 75.000 de notificări, pentru a aduce la cunoștința contribuabililor destinația sumelor ce urmează a fi virate. În situația în care aceștia nu recunosc entitățile cărora urmează a se vira suma din impozitul pe venit, contribuabilii au posibilitatea, în termen de 30 de zile de la data primirii notificării, de a înștiința organul fiscal de domiciliu pentru a nu efectua viramentul sumei. Față de cele menționate facem precizarea că, urmare a procesării formularelor 230, s-au constatat situații în care pe numele unui contribuabil au fost depuse două sau mai multe formulare, caz în care contribuabilul a fost notificat, sumele fiind blocate la plată până la clarificarea situației. Aproximativ 13% din totalul formularelor prelucrate de organele fiscale reprezintă cereri multiple depuse pentru două sau mai multe entități, caz în care se află și două entități de cult din județul Argeș. Având în vedere că până în prezent 50 de contribuabili au răspuns notificării prin care ne comunică nedepunerea formularelor pentru cele două entități, până la clarificarea situației, AJFP Argeș suspendă efectuarea eventualelor viramente în conturile indicate. La data prezentei, organele fiscale centralizează datele pentru a stabili toate situațiile în care au fost identificate posibile erori/fraudă, așteptând totodată și returnarea notificărilor de la contribuabili cu privire la formularele depuse de aceștia.
La finalul acțiunii, în funcție de rezultatele analizei efectuate, urmează a fi sesizate organele competente, în vederea analizei, clarificării și dispunerii pe cale de consecință a măsurilor legale în vigoare”, ni se precizează într-un răspuns al AJFP Argeș.
Peste 40 miliarde lei vechi adunați până acum din cei 2%
În prezent, Finanțele Publice Argeș se află în plină centralizare a datelor primite de la cetățeni și, din informațiile noastre, cei susceptibili de escrocherie s-au prezentat deja pentru a oferi justificări, după ce oamenii s-au trezit că au dat bani și nu doar unei organizații non-profit, ci chiar mai multora, ceea ce le-a bătut la ochi celor de la ANAF. Oricum, situația de față s-ar putea lăsa cu niște plângeri penale la adresa entităților de cult prinse în flagrant ca urmare a notificărilor trimise contribuabililor. Din ceea ce știm, suma colectată din impozitul de 2% este de peste 40 miliarde lei vechi, până la această dată. Bani care chiar ar putea fi utili unor scopuri în care cei care i-au acordat cred. Dar dacă nu e așa?
N. red. Am solicitat un punct de vedere pe această temă și Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, însă aceasta nu ne-a răspuns până la ora închiderii ediției.
Alina Crângeanu
0 Comentarii