Web Analytics

Penitenciarul groazei. Deţinuţii de la Colibaşi, subiecţii unei teze de doctorat despre TBC şi sifilis

de | 26.03.2014 19:44 | Dezvăluiri

# Rudele deținuților se plâng că frigul crâncen din celule a dus la înmulțirea afecțiunilor de rinchi și plămâni. „Tuberculoza pulmonară, problemă prioritară de sănătate în mediul carceral” este tema aprofundată de Tanţa Cernat, doctorand al Facultăţii de Medicină din oraşul Băniei. Autoarea tezei a dorit să evidenţieze faptul că închisorile sunt medii propice pentru transmisia tuberculozei. Lotul de studiu a inclus 260 de subiecţi internaţi în Spitalul Penitenciar Colibaşi. Din baza de date a celor 260 de pacienţi a rezultat că în 132 de cazuri era vorba despre cazuri noi de îmbolnăviri în perioada de detenţie, 47 au fost identificate în arestul IPJ Argeș, înainte de transferul în închisoare, iar 38 în timpul evaluărilor medicale pe alte secţii din penitenciar.

Printre afecţiunile asociate TBC-ului şi prezente la persoanele private de libertate de la Colibaşi, pe perioada studiului, se numără: anemia, astmul bronşic, diabetul zaharat și cancerul. Afecţiunile psihice, cele cardio-vasculare şi TBC-ul sunt cele mai frecvente la Spitalul Colibaşi se arată şi într-un raport anterior al APADOR, în urma unei vizite la Spitalul Penitenciar Colibaşi. La momentul vizitei, erau în jur de 10 cazuri de scabie (la tineri, mai ales), medicii prezenţi apreciind că „faptul acesta nu constituie o problemă deosebită”. Reprezentanţii asociaţiei au considerat că, dimpotrivă, această situaţie este una cât se poate de serioasă şi că se cere tratată cu maximă atenţie de către serviciul medical. Optimismul medicilor nu a fost împărtăşit nici cu privire la şansele foarte mici ca numărul cazurilor de scabie să crească. În plus, explicaţia că scabia a apărut din cauză că unii deţinuţi „nu vor să se spele” nu a fost acceptată întrucât în asemenea cazuri – în care deţinuţii ar refuza să respecte regulile de igienă individuală şi colectivă, punând astfel în pericol nu doar propria sănătate, ci şi pe aceea a colegilor lor – administraţia penitenciarului şi mai ales serviciul medical au obligaţia să intervină cu fermitate.

Cu ocazia ultimei descinderi a DIICOT au fost confiscate și termoplonjoanele cu care deținuții se încălzeau

Medicii au fost de părere că examenul VDRL ar trebui făcut încă de la arestarea persoanelor, la Poliţie. În acest sens au fost aduse şi aici argumente ţinând de nevoia depistării cât mai timpurii a bolii lues (sifilis) şi de tratarea ei într-un timp cât mai scurt şi cu costuri cât mai mici. Acestea sunt câteva din datele oficiale despre incidența celor mai întâlnite boli la nivelul Penitenciarului de la Colibași, însă rude ale persoanelor private de libertate care își execută pedeapsa în pușcăria de la Mioveni intenționează să trimită din nou acolo o comisie de la o asociație care se ocupă cu apărarea drepturilor omului, motivul fiind condițiile rele de detenție. Astfel, este cunoscut că până și angajații penitenciarului se plâng de frigul crâncen care domnește între zidurile cenușii ale închisorii iar deținuții reclamă faptul că s-au îmbolnăvit de rinichi sau de plămâni din cauza temperaturilor scăzute pe care trebuie să le suporte pe secții. De altfel, în urma ultimelor descinderi ale DIICOT, ocazie cu care au fost depistate droguri și aparatură nepermisă în sistemul penitenciar, au fost confiscate și termoplonjoanele cu care deținuții își încălzeau apa cu ajutorul căreia reușeau să se încălzească seara, la culcare.
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii