Web Analytics

Pedepse triple pentru lotul II al stăpânilor de sclavi din Berevoeşti

de | 1.02.2018 12:25 | Dezvăluiri

4 01# De data asta, judecătorii au tăiat în carne vie # Motivele pentru care clanurile Grancea, Furdui și Onică au luat  pedepse de 13 ani, 10 ani, 7 ani, respectiv 4 ani de pușcărie

Săptămâna trecută, pe 25 ianuarie, alţi şapte stăpâni de sclavi din Berevoeşti au primit pedepse cu închisoarea. De data aceasta, instanţa de fond a pronunţat pedepse mult mai mari, unele  chiar triple, comparativ cu precedentul lot. Ca să vă faceți o idee, doi dintre șefii clanurilor Grancea și Furdui au primit  pedepse de câte 13 ani cu executare. Vă prezentăm în continuare și câteva dintre ororile pentru care au fost  condamnați stăpânii de sclavi din acest al doilea lot.

Cea mai mare dintre pedepse a fost pronunţată în cazul lui Grancea Petre – 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare. Grancea Maria a fost condamnată la 7 ani şi 4 luni închisoare cu executare, Grancea Laurenţiu – 13 ani închisoare cu executare, Grancea Alin – 7 ani şi 4 luni închisoare, Onică Cerasela – 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare; Furdui Ilie-Valentin – 13 ani închisoare cu executare în regim de detenţie, Grancea Vasilică – 7 ani şi 4 luni închisoare cu executare. Dacă sentinţele vor fi menţinute şi la apel, pe lângă puşcărie, stăpânii de sclavi condamnaţi trebuie să plătească şi câte 20.000 de euro daune morale către trei dintre victime: Bratu Ion Cristinel, Arsene Daniel, Bădescu Ioan şi Stan Marcel. Cum le-au schingiuit şi umilit aceşti îndivizi pe victimele lor e greu de imaginat.
Bratu Ion Cristinel, zis Furculiță, una dintre victime, care ar trebui acum despăgubit cu 20.000 de euro, a fost recrutat de Furdui Ilie Valentin la sfârșitul lunii septembrie 2015 „în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci și îndeplinirea de servicii în mod forțat, prin procedee care au adus victima în stare de aservire și de lipsire de libertate și prin obligarea la practicarea cerşetoriei”, după cum se arată în referatul de arestare a inculpaților amintiţi.
Încă de la început, lui Bratu Ion Cristinel i-au fost reținute actele de identitate și permisul de conducere de către Furdui Ilie Valentin. Omul a fost supravegheat permanent, ținut nemâncat sau hrănit, din când în când, cu câte un colț uscat de pâine, deși era forțat să muncească zilnic. De banii care i s-au promis, nici vorbă.
„Astfel, deși, inițial, vitimei i s-a propus de către Furdui Ilie Valentin să lucreze ca șofer pe o autoutilitară cu care se transporta material lemnos, în schimbul sumei de 100 lei, cazare și mâncare zilnică, pentru fiecare cursă ce urma a fi efectuată, în realitate, în perioada cuprinsă între sfârșitul lunii septembrie 2015 – sfârșitul lunii octombrie 2015 victima a fost constrânsă de Furdui Ilie Valentin, Grancea Vasilică, Grancea Laurențiu și Grancea Petre să efectueze zilnic, în mod forțat, diverse munci și activități în gospodăria acestora (să aibe grijă de animale, să facă curățenie, să măture, să încarce, descarce și să spargă leme)”, se mai arătă în referatul de arestare a inculpaților amintiţi.
Furdui Ilie Valentin, Grancea Vasilică, Grancea Laurențiu și Grancea Petre îl forțau pe bărbat să presteze muncile respective prin amenințări repetate și regulate dar şi silindu-l să privească bătăile aplicate altor sclavi.

Bătut cu biciul, pumnii și picioarele

Daniel Arsene, o altă victimă a lotului amintit, are o poveste asemănătoare. A fost recrutat în anul 2011, tot prin inducere în eroare și constrângere, de către Grancea Laurențiu, „în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci și îndeplinirea de servicii în mod forțat, prin procedee care au adus victima în stare de aservire și de lipsire de libertate și prin obligarea la practicarea cerșetoriei. Astfel, deși, inițial, vitimei i s-a propus de către Grancea Laurențiu să lucreze ca șofer pe o autoutilitară cu care se transporta material lemnos, în schimbul sumei de 200 lei, cazare și mâncare zilnică, pentru fiecare cursă ce urma a fi efectuată, în realitate, în perioada 2011 – 2012 victima a fost constransă de Grancea Laurențiu să efectueze zilnic, în mod forțat, diverse munci și activități în gospodăria acestuia (să aibe grijă de animale, să facă curățenie, să mature, să încarce, descarce și să spargă leme) și a fost folosit și ca șofer. Modalitățile de constrângere exercitate de către Grancea Laurențiu, constau în în amenințări repetate și lovituri aplicate victimei în mod repetat cu palmele, pumnii, picioarele, biciul și diverse obiecte contondente, persoana vătămată fiind adusă în stare de aservire și lipsire de libertate: obligat să doarmă într-o cameră neîncălzită și încuiată și nu a fost remunerată pentru munca prestată”, după cum se mai arătă în referatul cauzei.

Transferat de la un stăpân la altul

Începând cu anul 2013, „stăpânul” Grancea Laurențiu i-a transmis victimei (Daniel Arsene) că din acel moment va munci pentru Furdui Ilie Valentin și Grancea Vasilică. Aşa că între 2013 şi 2015, bărbatul a fost constrâns de Furdui Ilie Valentin și Grancea Vasilică să efectueze zilnic, în mod forțat, diverse munci și activități în gospodăria lui Furdui (curățenie, încărcat, descărcat și spart leme, spălat vase și rufe), fiind folosit inclusiv ca șofer.
„Modalitățile de constrângere exercitate de către Furdui Ilie Valentin și Grancea Vasilică, metode prin care victima (n.r. Daniel Arsene) era forțată să presteze muncile respective, constau în amenințări repetate și lovituri aplicate victimei cu palmele, pumnii, biciul și cu obiecte contondente din gospodărie precum și prin afișarea de către Furdui Ilie Valentin și Grancea Vasilică a unui comportament violent (amenințări și loviri repetate) față de alte persoane recrutate și exploatate prin muncă de către membri familiei antementionaţi, persoana vătămată fiind adusă în stare de aservire și lipsire de libertate”, după cum se mai arată în referat.

Din 2015 Daniel Arsene a fost trimis și la cerșit

Ca și în primul caz, victima a fost supravegheată permanent de cei patru romi. Alimentația zilnică era una precară sau lipsea cu desăvârșire, deși omul era forțat să muncească zilnic fără să primească vreun ban pentru munca prestată.
În 2015, Furdui Ilie Valentin l-a trimis pe Daniel Arsene să muncească pentru Grancea Petre și Grancea Maria, alți doi inculpați condamnați în același lot. Practic, din același an, victima a fost constrânsă de Grancea Petre, Grancea Maria și Grancea Alin să efectueze zilnic, în mod forțat, diverse munci și activități în gospodăria acestora (să facă curățenie, să măture, să încarce, descarce și să spargă leme, să spele vasele, să spele rufele), a fost folosit și ca șofer și a fost obligat să cerșească în beneficiul familiei Grancea.

Şantajat cu un împrumut pentru achitarea pensiei alimentare

4 02Modalitățile de constrângere erau similare celor de care Daniel Arsene avusese parte la ceilalți stăpâni.
„Victima a fost supusă constrângerii prin datorie de către Grancea Alin, în sensul că acesta a aflat că victima are de achitat o pensie alimentară și că este cercetată într-un dosar penal pentru abandon de familiei și astfel i-a împrumutat victimei 1.000 de lei, suma necesară pentru achitarea pensiei de întreținere, după care, sub pretextul stingerii datoriei a supus victima în continuare la executarea de munci și îndeplinirea de servicii în mod forțat”, se mai arată în referat.

Constrâns după ce i-au pus în cârcă defectarea unei maşini

Stan Marcel, cea de-a treia victimă ce urmează să primească despăgubiri, a fost recrutat de către Grancea Laurențiu. Deși, inițial, i s-a spus că va lucra ca șofer pe o autoutilitară cu care să transporte material lemnos, la un moment dat a fost acuzată de Grancea Laurențiu că din cauza sa mașina s-a defectat, fiind astfel nevoie de înlocuirea unei piese. „După ce numitul Grancea Laurențiu a achiziționat piesa respectivă, sub pretextul stingerii datoriei, a supus victima la executarea de munci și îndeplinirea de servicii în mod forțat, prin procedee care au adus victima în stare de lipsire de libertate”, se mai arată în documentul menționat.
Modalitățile de constrângere exercitate de către Grancea Laurențiu erau similare celor practicate de ceilalți „stăpâni”. Mai mult, de teamă să nu fugă, stăpânii îl și încuiau pe timpul nopții.

Legat noaptea, ca un animal

Ioan Bădescu, cea de-a patra victimă care va primi despăgubiri, este o persoană cu deficiențe intelectuale, pe care Furdui Ilie Valentin a recrutat-o prin constrângere și profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se afla. Din anul 2015 și până la începutul lunii iunie 2016, Furdui Ilie Valentin, Grancea Petre, Grancea Maria și Grancea Alin l-au forţat pe bărbat să efectueze zilnic diverse munci și activități în gospodăria acestora (să măture în curte, să spele rufele familiei, să aibă grijă de animalele domestice din gospodărie, să care gunoiul) și, mai ales, să cerşească în beneficiul familiei Grancea.
Ca şi în cazul celorlaţi trei, omul era ameninţat şi lovit cu palmele, pumnii, picioarele, biciul și diverse obiecte contondente, dar și prin afișarea de către „stăpâni” a unui „comportament violent (amenințări și loviri repetate) față de alte persoane recrutate și exploatate prin muncă de către aceștia, persoana vătămată fiind adusă în stare de aservire și lipsire de libertate în condițiile în care aceasta era supraveghetă permanent de membri familiei, nu primea mâncare în fiecare zi și era legată pe timpul nopții”, după cum se mai arătă în referatul cauzei.

„Nuţu”, exploatat până la moarte

În anul 2011, o altă persoană cu identitate necunoscută, zisă „Nuțu”, a fost recrutată prin constrângere de Grancea Petre în scopul exploatării. Astfel, din anul 2011 și până la sfârșitul anului 2015 (când persoana vătămată a decedat),  Grancea Petre, Grancea Maria, Furdui Ilie Valentin, Grancea Vasilică, Grancea Laurențiu, Grancea Alin și Onică Cerasela l-au muncit până la epuizare. Timp de patru ani, până s-a stins, omul a fost bătut și umilit: pus să le adape animalele, să le spele hainele, să le măture şi să le care gunoiul şi trimis să cerşească pentru ei.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii