Web Analytics

„Pe vremea lui Ceauşescu am încercat să revin la Piteşti, însă regimul comunist nu m-a lăsat”

de | 5.10.2017 09:34 | Actualitate

14 joana cotar bundestag# Exclusiv. Interviu cu Joana Cotar, prima româncă din Parlamentul Germaniei
O piteșteancă este prima româncă din Bundestag-Parlamentul Germaniei. Joana Cotar are 44 de ani și a plecat din Pitești la vârsta de cinci ani cu părinții în Germania. A urmat cursurile de științe politice și filologie germană la Universitatea din Mannheim, iar în anul 2013 s-a înscris în AfD, fiind aleasă în urma alegerilor din 24 septembrie deputat pe listele partidului Alternative für Deutschland, în landul Hessen. Joana Cotar a acordat un interviu în exclusivitate pentru Jurnalul de Argeș, interviu în care vorbește inclusiv despre amintirile sale legate de România și Pitești.

„Încă mă simt atașată de țara mea natală”

# V-ați născut la Pitești. Când ați aflat despre originile dumneavoastră românești?
– Părinții mei mi-au vorbit întotdeauna despre România, așa că am fost mereu bine informată despre țara mea natală. Aș mai vrea să spun că părinții mei vorbesc acasă și în românește.
# Ați mai revenit în România și la Pitești după ce ați părăsit țara cu părinții pe când aveați cinci ani?
– Pe vremea lui Ceaușescu, am încercat să mergem în România și la Pitești, însă regimul comunist ne-a interzis să intrăm în țara natală. Dar intenționez să petrec unul dintre următoarele mele concedii în România și să vin bineînțeles și la Pitești, orașul în care m-am născut.
# Care este părerea dumneavoastră actuală despre România?
– Încă mă simt atașată de țara mea natală, ador să urmăresc documentare despre România, să mă uit la fotografii legate de România și de Pitești. Când mă gândesc la România, încă o simt ca „acasă”, chiar dacă am plecat de acolo acum foarte mulți ani.
# AfD este acum a treia forță din Parlamentul Germaniei, în timp ce Angela Merkel a devenit cancelar pentru a patra oară. Cum vă veți descurca cu această situație?
– Sunt foarte mândră de rezultatul foarte bun obținut și sunt foarte mândră de partidul meu. Am făcut istorie. Avem doar patru ani și jumătate vechime ca partid și am ajuns a treia forță în Bundestag! AfD va fi opoziția puternică de care Germania are nevoie. Angela Merkel nu va mai reuși să își continue politicile atât de ușor.

„Părinții mei au fost profesori la Pitești”

# Care sunt obiectivele AfD ca a treia forță din Bundestag?
– Principalele noastre ținte sunt stoparea imigrației ilegale în Germania și controlul granițelor noastre, dorim să reformăm Uniunea Europeană, dorim să luptăm împotriva terorismului. Vrem de asemenea să reformăm sistemul nostru de taxe pentru a îl face mai corect și vrem să ajutăm familiile cu copii. Copiii sunt viitorul nostru și din nefericire Germania are o politică deloc prietenoasă cu copiii la ora actuală.
# Cât de mult afectează Germania numărul foarte mare Germania?
– Germania nu se descurcă cu acest număr mare de imigranți, nici numeric și nici financiar, avem un număr mult mai mare de incidente violente din cauza imigranților, avem acum atacuri teroriste-pe care înainte nu le aveam-și avem o problemă uriașă cu Islamul politic.
# Mai aveți rude în Pitești?
– Nu, din păcate nu mai am nicio rudă în orașul meu natal.
# Ce slujbe aveau părinții dumneavoastră la Pitești?
– Ambii părinți au fost profesori în perioada în care am locuit la Pitești.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii