Pe cine protejează preşedintele Dan Manu? Consiliul Judeţean ţine la secret dosarele unor proiecte culturale finanţate cu 100.000 de euro

de | 12.10.2016 18:28 | Actualitate

După ce săptămâna trecută am solicitat dosarele proiectelor culturale finanţate cu 4,3 miliarde lei vechi (aproximativ 100.000 euro) în perioada 2014-2015 şi ni s-a comunicat că informaţiile nu sunt publice, adică sunt cam… clasificate, am revenit cu o altă adresă către Consiliul Judeţean. De această dată am cerut să ni se comunice textul din lege potrivit căruia documentele respective nu intră în categoria informaţiilor de interes public. Răspunsul e de râs și de plâns, în egală măsură.
Onor Consiliul Judeţean, sub semnătura „transparentului” preşedinte Dan Manu, ne comunică faptul că răspunsul formulat anterior – prin Serviciul Relaţii Internaţionale, Tineret, Cultură – „corespunde art. 5, alin. (1), lit g) şi h) din Legea nr. 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public”. În continuare ni se indică și un link la care putem consulta documentele solicitate de noi. Numai că, surpriză, accesând link-ul respectiv am fost direcţionaţi la pagina oficială de Internet a CJ Argeş şi la o listă a documentelor publice gestionate la nivelul întregii instituţii, nu la dosarele propriu-zise ale proiectelor culturale finanţate cu bani grei de la bugetul judeţean. Joc de glezne, mai pe românește.

O listă praf în ochi, o simplă enumerare de documente publice, dar ținute la secret

Ideea este că lista respectivă, aruncată nouă pe post de praf în ochi (fiindcă o simplă enumerare a unor documente nu semnifică automat că ni se oferă și acces la ele) nu face decât să întărească faptul că datele cerute de noi – respectiv documentele privind încheierea unor protocoale de finanţare cu instituții publice, asociații, cluburi sportive sau persoane fizice – constituie informaţii de interes public. Doar că şeful CJ Argeş, Dan Manu, a preferat să ne trimită încă o dată la plimbare, dându-ne un link praf în ochi. Asta în loc să ne ofere acces, pe lege, la proiectele asociațiilor și ONG-urilor (unele dintre acestea fantomă, adevărate aspiratoare de bani) care au primit finanţări consistente de la CJ în perioada 2014-2015. De altfel, Jurnalul a dezvăluit în ultima lună că din banii dați de CJ pe „proiecte culturale” a fost finanțat un concurent protejat de dr. Claudia Radu (președinta Comisiei de selecție și aprobare a dosarelor) pentru a participa la concursul Vocea României de la PRO TV. Numai că PRO TV a reacționat imediat precizând că toate costurile legate de pregătirea, costumația și prestația participanților la concursul Vocea României sunt suportate integral de post, concurenții nescoțând niciun ban din buzunar. Atunci ce a făcut solistul Iulian Selea cu banii pentru pregătire dați de Consiliul Județean și de generoasa comisie prezidată de doctorița Claudia Radu și din care a făcut parte și actuala șefă de serviciu  Relații Internaționale din CJ, Roxana Stoenescu? Și exemplele pot continua, fiindcă CJ a finanțat, ca și proiecte culturale, filmări cu drona, excursii ale unor asociații studențești care au dus la munte elevi de gimnaziu sau mese la restaurant, unde a fost premiată soția fostului președinte Tecău. Ca să nu mai vorbim de formații mediocre de dans modern, gen Starfix și altele, care nu se știe în ce mod au promovat județul Argeș. Asta vrem să aflăm, pe ce s-a dus atâta bănet, și chiar nu înțelegem de ce se străduiește doctorul Manu să ascundă totul sub preș, cu încălcarea flagrantă a legii.

Secretomanie nejustificată: chiar o hotărâre de CJ spune că documentele referitoare la proiectele culturale sunt informaţii de interes public

Dar să revenim la răspunsul eschivă dat de CJ solicitării noastre pe legea 544 și care nu semnifică altceva decât o panică uriașă, dovadă că am răscolit un mușuroi de interese care tangentează corupția.  Atenție, domnule doctor Manu, la ce vă bagă la semnat pe sub nas subordonatele dvs, ca să nu picați în ridicol! Chiar art. 13 din HCJ nr. 18/ 30 ianuarie 2015, prin care a fost aprobat Regulamentul de acordare a finanţărilor nerambursabile de la bugetul public pentru activităţi nonprofit, spune clar că documentele solicitate de noi constituie informaţii de interes public. „Procedurile de planificare şi executare a plafoanelor de cheltuieli privind finanţările nerambursabile, desemnarea membrilor comisiei de evaluare şi selecţionare, procedurile de atribuire a contractelor de finanţare nerambursabilă, contractele de finanţare nerambursabilă semnate de autoritatea finanţatoare cu beneficiarii, precum şi rapoartele de execuţie bugetară privind finanţările nerambursabile, constituie informaţii de interes public, potrivit dispoziţiilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public”, se arată în Hotărârea Consiliului Judeţean. În aceste condiţii, refuzul CJ Argeş de a „desecretiza” dosarele proiectelor culturale nu se justifică. Oare ce e de ascuns şi pe cine încearcă să protejeze preşedintele Dan Manu?
Iustina Harco-Burcea

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii