Web Analytics

Pe 6 decembrie persoanele aflate în carantină vor putea vota cu urna mobilă

de | 22.11.2020 13:41 | Actualitate

Așa după cum se știe, în data de 6 decembrie, în România au loc alegeri parlamentare. În același timp, însă, din cauza pandemiei de Coronavirus, avem o situație excepțională impusă de  starea de alertă și măsurile restrictive adoptate de autorități. În județul Argeș nu avem, până la această oră, localități carantinate dar această situație s-ar putea schimba, având în vedere creșterea progresivă a ratei de incidență a infectărilor, în unele, (ca de exemplu în Pitești). În aceste condiții, potrivit prefectului Emanuel Soare, se vor folosi declarațiile, și va fi menționată ca excepție acceptată – pentru mobilitate. În cazul persoanelor aflate în carantină și care nu își pot părăsi adresa declarată, se va folosi urna mobilă, după cum spune reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Citește și Prefectul a cerut MapN ca Spitalul Militar Piteşti să devină spital suport COVID
În ziua votării, echipa care transportă urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanţilor din alte cauze decât COVID-19, la unităţile sanitare non-COVID, la unităţile medico-sociale, azile de bătrâni, penitenciare şi centre de reţinere şi arestare preventivă.
Echipa care transportă urna specială se va deplasa la unităţile sanitare COVID-19 şi la adresele persoanelor izolate şi carantinate numai după ce a asigurat exercitarea dreptului de vot de către categoriile de alegători prevăzute mai sus.
Citește și  Ce reguli speciale de protecție sanitară trebuie respectate în ziua alegerilor
Alegătorul care votează prin intermediul urnei speciale şi celelalte persoane prezente în incintă vor purta obligatoriu mască. Alegătorul îşi va dezinfecta mâinile înainte de preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea „VOTAT“, îşi va înlătura pentru scurt timp masca spre a fi identificat şi îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura.
Alegătorul va semna în lista electorală utilizând ori de câte ori este posibil pixul personal. Ştampila cu menţiunea „VOTAT“ şi, dacă este cazul, pixul utilizat de alegător se dezinfectează după votare de către unul dintre membrii echipei care transportă urna specială prin pulverizare/ştergere cu soluţie dezinfectantă sau prin ştergere cu şerveţele/lavete impregnate cu dezinfectant pe bază de alcool, se arată în hotărârea CNSU privitoare la regulile sanitare care trebuie respectate în ziua alegerilor.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii