Web Analytics

Pe 16 septembrie, locuitorii din Pitești și Curtea de Argeș vor putea călători cu autobuzele în schimbul a 5 deșeuri aduse la Kaufland

de | 12.09.2022 13:35 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Săptămâna Europeană a Mobilității va fi sărbătorită la nivel național printr-o campanie inedită desfășurată în 65 de orașe din țară – România Schimbă PET-ul cu biletul – printre care Pitești și Curtea de Argeș.

Citește și: Se închide circulația rutieră pe strada Sticlelor

Vineri, 16 septembrie, locuitorii din aceste orașe din toate județele țării vor putea călători cu mijloacele de transport în comun în schimbul a cinci deșeuri. Inițiativa aparține Asociației Act for Tomorrow și Kaufland România, fiind realizată în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul programului național Vinerea Verde. La nivel local, campania se bucură de sprijinul Asociației Zimbrul Carpatin, în calitate de parteneri ai acțiunii.

În Pitești și Curtea de Argeș, campania se desfășoară în parcările celor trei magazine Kaufland situate, în Războieni (strada Exerciţiului nr. 216), Pitești – Găvana (strada Nicolae Bălcescu nr. 93) și, respectiv, Curtea de Argeș (strada Albeşti nr. 30K).

Cei interesați trebuie să aibă la ei cinci deșeuri (PET-uri, doze de aluminiu, sticlă) și să le introducă în aparatele automate de colectare Tomra, puse la dispoziție de Kaufland România. În urma acestui proces, pentru cei ce au colectat deșeurile separat, automatele vor elibera un cupon în baza căruia vor primi biletul de autobuz pentru două călătorii de la voluntarii prezenți la fiecare punct de colectare.

Campania se desfășoară pe 16 septembrie, între orele 9-17, în 134 de magazine Kaufland România. Campania are ca obiective încurajarea folosirii transportului public și promovarea colectării separate a deșeurilor care vor fi transformate în noi resurse. Totodată, campania are și un obiectiv social, acela de a accesibiliza transportul public. Practic, cetățenii vor veni cu 5 PET-uri/doze/sticle la oricare dintre magazinele Kaufland și vor primi în schimb un bilet pentru mijloacele de transport în comun.

Extinderea campaniei este posibilă datorită faptului că de pe 1 septembrie 2021 toate magazinele Kaufland din țară dispun de infrastructuri de colectare separată de tip self-service pentru trei tipuri de ambalaje: PET-uri (cu volum de până la 3 litri), sticlă și doze de aluminiu (cu volum de până la 1 litru), compania devenind astfel primul retailer din România care oferă o rețea de automate de colectare separată la nivel național. În plus, în cadrul campaniei „Să reciclezi e mai ușor decât crezi”, toți consumatorii care vor adopta un comportament ecologic  primesc cupoane de 10% reducere, la fiecare 5 ambalaje colectate, pentru o anumită categorie de produse ce se actualizează lunar cu sprijinul furnizorilor. Pentru perioada 14-20 septembrie vor exista reduceri pentru toată categoria  de sucuri necarbonatate.

Toate PET-urile colectate în cadrul campaniei vor fi transmise către fabricile de reciclare, unde vor fi transformate în noi materiale.

Primăriile din orașele participante în campanie au fost invitate să se alăture ca parteneri și să susțină implementarea acesteia în orașele lor.

Campanii similare au fost desfășurate și în alte mari orașe din lume și au avut rezultate extrem de bune: Roma (Italia), Istanbul (Turcia), Beijing (China), Surabaya (Indonezia). De exemplu, în Istanbul, în primul an al campaniei au fost colectate 4,1 milioane de PET-uri, echivalentul a 75.000 kg de plastic – ne informează echipa Act for Tomorrow.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Pe vremea lui Ceausescu exista conceptul celor 3R (recuperare,reconditionare,refolosire).Vrem sa inventam noi roata?!Acest lucru se intampla in Romania Socialista si nu este o idee noua.De ce nu se reinfiinteaza centrele de colectare sticle si borcane plus alte ambalaje (aluminiu,hartie,carton,plastic,etc) unde cetateanul poate veni(in anumite conditii cum era pe vremuri) sa vanda aceste ambalaje si sa primeasca bani sau vochere de tot felul pt. cumparaturi?!O sticla de sampanie era 3 lei,una normala era 1 leu,s.am.d.Existau si puncte de colectare numite DCA-uri care colectau de toate.Se ducea omul cu ele acolo,se cantareau si erau platite.
    Ar fi o sursa de venituri si pt. nomazi si alte persoane fara venituri care i-ar mai ajuta sa traiasca,pe langa ajutoarele oficiale.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *