Un nobil prinț devenit rege, de pe vârful aurit al lumii, din netedul gazon al geometricelor grădini englezești, căutându-și originile și începuturile, și le-a descoperit în depărtate țări pline de „doine și doruri”, pe pajiștile pline de flori pe ducă, de negăsit de rare, acum 25 de ani, la adresele Viscri 163 și Valea Zălarului nr. 1. Am încercat, în măsura în care îmi stă în putință, o introducere pe măsura unei mari epopei, cu adevărat romantice, din viața unei înalte personalități, tumultoase, pline de mistere și contradicții, dar luminată și încărcată chiar de duioșie, legată de țara noastră, a cărei istorie, peisaje, tradiții, obiceiuri, habitat și gastronomie au cucerit. Găsindu-și chiar în genealogie, rădăcini: stră-stră-străbunica regelui Charles s-a născut într-un castel din județul Mureș.
Ultima dovadă, la puține zile după luminile reflectoarelor și privirile unei lumi întregi, se coborî, pentru câteva clipe de liniște, la ancestralul „baston”, pe cărările îndepărtate ale unei țări cântate de Eminescu, fără a pregeta să îl amintească, mărturisindu-și nedisimulata dragoste ce i-o poartă. Am urmărit cu mare interes întreaga transmisie tv și presa legată de acest rar eveniment. Interes pentru că avem de-a face cu un mare botanist, iubitor și ocrotitor al naturii, al biodiversității, al plantelor în general și al florilor în special. În ce mă privește, nu puteam să nu leg toate acestea, în vreun fel, de folosul Simfoniei Lalelelor.
Citește și Pastila de frumos. Grădina de lângă casă
În acest colț de pagină, anul trecut, ediția din 5-11 octombrie 2022, articolul meu a avut următorul titlu: „Prințul de Wales, la ediția viitoare a Simfoniei Lalelelor”. Redau, în rezumat, conceptul enunțat: …„luând la pas, dealurile transilvane, a descoperit pe întinsele pajiști necosite, stând să piară ca specii, numeroase flori rare, unice, pe care nu le mai văzuse altundeva. A hotărât, ca botanist și ecologist pasionat, să le imortalizeze, măcar ca imagine. Începând din 2012, timp de 6 ani, 32 de pictori-botaniști, selectați din întreaga lume, au venit în Transilvania, la Viscri și împrejurimi, de mai multe ori, pe an, în grupuri de 8 persoane, pentru a surprinde florile luate în studiu în toate stadiile de dezvoltare. Au fost realizate 124 planșe, strânse într-un album, „The Transylvania Florilegium”.
Trebuie amintit că în epoca fostului prinț, albumul a fost precedat de un proiect similar, arborii și florile dintr-o grădină proprie, din Highgrove, au fost, de asemenea, pictate și publicate într-un album denumit „The Highgrove Florilegium”, de succes în domeniul de specialitate. Volumul din Transilvania a urmat un design asemănător, cărțile fiind realizate folosind meșteșuguri tradiționale, rezultând o adevărată capodoperă artizanală, fiecare volum fiind finisat manual, având emblema de aur a ASR (la epocă), lansată la Londra la 24 mai 2018, cu prilejul Centenarului Unirii României.
Lucrarea este editată numai în 150 de exemplare (a câte două volume), la prețul de 10.950 lire sterline. Anticipând deosebitul impact pe care l-ar avea expunerea unor imagini din „The Transylvania Florilegium” într-un stand din Expoziția Floricolă a Simfoniei Lalelelor, am apelat la sprijinul jurnalistului piteștean Ion M. Ioniță, care a avut șansa cunoașterii, chiar de la origini, a istoriei acestei capodopere. Institutul Cultural Român, București, nu dispune însă de niciun exemplar din albumul respectiv. Mai mult, dezamăgirea mea și îngrijorarea au crescut aflând din transmisia tv a vizitei Majestății Sale că nici Biblioteca Națională a Academiei Române nu a achiziționat măcar un exemplar!
Oricum, notorietatea la care a ajuns Simfonia Lalelelor, deosebita deschidere pe care a asigurat-o decizia domnului primar Cristian Gentea de a o „planta” în Lunca Argeșului, perspectivele care se întrevăd pentru un major turism național și internațional impun demersuri susținute pentru realizarea și a acestui deziderat, în contextul ridicării permanente a standardelor Simfoniei Lalelelor.
Dr. ing. Ilarie Isac
0 Comentarii