Web Analytics
scris miercuri, 07.02.2024

Pastila de frumos. Standul sau taraba?

„Am descoperit astăzi o lume mirifică de flori, de culori, de plante ornamentale, cu mare măiestrie prezentate. Plec de la această Expoziție mai bogată, liniștită, cu gânduri înalte și curate”. Elevă de 16 ani, în cartea de impresii a ediției I a Simfoniei Lalelelor. Consemnare reliefată de mine adesea, o fac din nou, inclusiv perorația din rândurile ce urmează, întrucât întregul concept pe care l-am avut în vedere la nașterea acestei manifestări se subsumează, sintetic, în spiritul inocentei însemnări de mai sus. Revin și dezvolt subiectul determinat de o situație destul de delicată – urmare a ducerii în derizoriu a Expoziției din ultimele ediții ale Simfoniei dinainte de pandemie. Ne străduim să reînodăm legăturile, întrerupte, cu specialiștii în domeniu din țară și străinătate. Constatăm (este vorba de un grup „ad hoc” constituit la nivelul Primăriei și ICDP Mărăcineni) că există confuzii (determinate de excesul de comercializare pe care îl luase Simfonia) între standul expozițional și taraba comercială! Întâlnim tendința, legată de expoziția pe care urmează să o organizăm, că standurile „trebuie să-ți ia ochii!”

Pastila de frumos. Standul sau taraba?

Ar fi un dezastru pentru viitorul nestematei care este Simfonia lalelelor, dacă s-ar merge pe o asemenea concepție (de fapt, o inepție)! Depun mărturie, faptele au dovedit-o, că ineditul standurilor primelor 10-15 ediții, adevărate opere de artă, i-au asigurat existența și perenitatea. Doresc să scot în evidență chiar prima ediție, cu numai 20 standuri, o adevărată revelație în viața piteștenilor și, în egală măsură, în viața breslei creatorilor de noblețe, flori și peisaj, din întreaga țară.
Standul, în concepția realizatorului, poate constitui în întregime o temă pusă în operă prin măiestria și principiile modului de grupare a plantelor prin culoare, proporții, dimensiuni, forme etc.
Standul poate prezenta aranjamente florale, specifice diferitelor evenimente ale vieții: căsătorie, aniversări, festivități ș.a. Subliniez, particulare, pe baza unor criterii și principii statuate în experiența activității în domeniu.

Citește și Pastila de frumos. Se sting luminile

Standul poate fi constituit din buchete, de asemenea diferite în funcție de evenimentele pentru care sunt oferite. Un buchet realizat de un designer profesionist are în vedere, între altele, armonia culorilor, proporția varietăților, dominanța, așezarea, dimensiunile, ambalajul etc. Nu este o simplă îngrămădeală de flori care „să-ți ia ochii”. Sau să ți-i ia, dar într-un fel inteligent. Îngândurându-te mai întâi!
Standul, care, în sfârșit, poate expune plante, flori, singulare, cu mare valoare ornamentală sau noi creații.
Taraba, în schimb, după DEX: „Un fel de masă pe care negustorii (ambulanți) își expun și vând marfa la târguri, în piețe sau pe străzi”. Remarc, în structura Simfoniei Lalelelor, existența, în edițiile inițiale, a Simpozionului Tehnico-Științific, ombilical legată de instrucția, de profesionalismul realizatorilor standurilor, care, folosind prilejul, își prezintă propria experiență, întâlnindu-se în Simpozion. Pe care comercianții nu aveau cum să îl susțină, dovadă dispariția acestuia cu ani în urmă. Cu satisfacție, evidențiez din nou că Simfonia se află într-o zodie bună, grație deschiderii spre înalta cultură a actualului edil. Constatăm, din programul ediției 47, din 19-21 aprilie, apariția Simpozionului Tehnico-Științific. Ne străduim să-l „repunem în drepturi”, alături de Expoziție, gândind, în același timp, conceperea unui Statut (instituționalizare) care să-i asigure Simfoniei și peste veacuri, indiferent de vocația edililor care o vor administra, menținerea apetitutlui publicului pentru cultura de înaltă calitate.

Sperăm ca în standurile Expoziției din aprilie să admirăm lalelele de Cazane, varietatea Laleaua galbenă de Buzău, Bujorul românesc, un stand Ikebana ș.a. Poate și Laleaua pestriță din pădurea Stuhoasa-Botoșani.
Printre invitați (deocamdată) se găsesc și realizatorii decorului de basm la balul Prințului de Monaco, designeri florali din Galați.
Dr. ing. Ilarie Isac
N.B. Și poate reintroducem distincțiile pentru standuri!

Citește și Pastila de frumos. Să însămânţăm, cu discernământ, un proiect pentru o nouă ediţie a Simfoniei Lalelelor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *