Web Analytics
scris joi, 08.07.2021

Pastila de frumos. Simfonia Lalelelor, un nou început (I)

Începutul: 6 mai 1978. Organizatori: Primăria Pitești și Trustul Institutul Pomicol Mărăcineni (instituție tehnică, de cercetare științifică, coordonatoare a 26 de stațiuni din țară cu activitate dendro-floricolă). Obiectul: lumea florilor. Frumosul. Expoziția dendrologică organizată în holul Casei de Cultură. Tema: simpozion tehnico-ştiințific, desfășurat la Teatrul „Al. Davila”. O revelație! O lume mirifică a florilor, 20 de standuri cu sute de plante ornamentale dintre cele mai valoroase, nemaivăzute, etalate în aranjamente dumnezeiești, după anumite norme, de însăși creatori, academicieni, profesori universitari, cercetători, botaniști, managerii spațiilor verzi din marile municipii: București, Cluj-Napoca, Ploiești, Brașov ș.a.

Pastila de frumos. Simfonia Lalelelor, un nou început (I)

Într-un oraș cochet, Piteștiul, în zumzetul unui uriaș șantier edilitar, a reușit să se „strecoare” un eveniment de gen nou, nu prea apropiat de „repertoriul” obișnuit al epocii. Eventualele riscuri au determinat administrația locală de partid să rămână în expectativă la început, lăsând la latitudinea partenerului științific organizarea și inaugurarea, inclusiv a meselor festive oferite de trust la Mărăcineni. Dar frumosul a învins și s-a impus vederii și sufletului sutelor de mii de admiratori care au trecut pragul expoziției în cele 42 de ediții neîntrerupte (unicitate), de la numeroșii ambasadori, academicieni, personalități din conducerea statului, la mulțimea de turiști, tineri și vârstnici, români și străini.

Din nefericire, s-a ajuns la înlăturarea dintre organizatori a partenerului științific, deținător al ideii, inițiativei și conceptului Simfoniei Lalelelor. De aici liberul arbitru în desfășurarea edițiilor ulterioare. Zgomot excesiv, comercializare dominantă, tendințe de politizare, populism exagerat, alipiri neavenite precum „Concursul de mâncat mici”, Adi Minune ș.a.
Expoziția și simpozionul, din drumul anunțat spre consacrare internațională, spre un conclav cultural-tehnico-științific și crearea unei capitale a horticulturii românești, au mers treptat spre derizoriu, simpozionul fiind chiar abandonat.
Întreruperea forțată cauzată de pandemia care a apărut în 2020 ne permite un respiro pe care îl consider providențial, pentru o analiză de fond a luminilor și umbrelor care au însoțit Simfonia Lalelelor, situând-o undeva la 60-65% din nivelul pe care putea să îl atingă fără… slăbiciunile omenești.
De unde „un nou început”? Vă propunem să ne urmăriți în ediția viitoare.
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. Drapelul, de ziua lui, absent de pe Primărie şi din Piaţă

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Nici PSD Argeş nu mai este ce a fost

PSD a câștigat matematic alegerile în Argeș, însă e departe de gloria și procentele de altădată. Realitatea scorului din teren e mascată într-un...

Din ediția tipărită

Elena Lasconi

De ce a votat Lasconi pe Mihai Bravu

Câmpulung, dragostea mea, nu a mai fost locul în care Elena Lasconi să voteze! De data aceasta, ținând cont de miza scrutinului, primărița de Muscel...