Web Analytics
scris miercuri, 02.04.2025

Pastila de frumos. Remember „Simfonia lalelelor Piteşti ’78”. O interesantă manifestare dedicată florilor, zonelor verzi, frumosului cotidian

În perioada 6-9 mai, din inițiativa municipiului Pitești, în colaborare cu Trustul pomiculturii – Mărăcineni, a fost organizată aici o manifestare națională de prestigiu consacrată florilor și zonelor verzi – „Simfonia lalelelor”. Oameni de știință, cercetători, horticultori, arhitecți-peisagiști au dezbătut probleme legate de dotarea orașelor în plină transformare urbanistică cu parcuri, scuaruri și zone de agrement, plantarea acestora cu flori, aranjamente dendro-floristice, producția de conifere, arbori și arbuști ornamentali, asigurarea de răsaduri și plante pentru apartamente.

Pastila de frumos. Remember „Simfonia lalelelor Piteşti ’78”. O interesantă manifestare dedicată florilor, zonelor verzi, frumosului cotidian

Simpozionul cu o tematică sugestiv intitulată „Florile – o necesitate pentru omul modern” a debutat cu o expoziție inedită pentru piteșteni, o expoziție de flori pe care au vizitat-o mii de cetățeni. Au participat cu exponate douăzeci de unități din țară, dintre care întreprinderea de sere Codlea, Stațiunea de cercetări Băneasa, punctul floricol Eforie-Constanța, Stațiunea de cercetări Cluj, întreprinderea de sere Arad, secțiile de spații verzi din municipiile Cluj, Arad, Timișoara, Tg. Mureș, Ploiești, Târgoviște, Pitești, Facultatea de Horticultură și Grădina Botanică din București etc.
Consemnăm în rândurile de față câteva idei majore care s-au desprins din lucrările simpozionului, idei utile pentru activitatea practică din acest domeniu. Cont. în pag a 6-a.

Câteva cifre despre… industria florilor, oferite de ing. Titus Pătrășcoiu, șeful Inspecției horticole din ministerul agriculturii (singurul reprezentant de la „centru” la prima ediție): suprafața destinată producției de flori în țară – 1230 ha; 120 ha de sere. Se recoltează anual 61 mil. de flori tăiate din 2500 soiuri; se realizează peste 800.000 ghivece. În municipiul Pitești se obțin anual un milion de răsaduri de flori și se produc, în medie, 150.000 plante conifere, arbori, arbuști și liane din peste 300 specii și soiuri. Piteștiul ocupă un loc fruntaș pe țară, fiind exemplu demn de urmat pentru alte orașe.

Dezvoltarea urbanistică și „verdele public”. În municipiul Pitești suprafața spațiilor verzi a crescut în decurs de 10 ani de la 50 ha la 200 ha, la care se adaugă fondul vegetal de 500 ha al pădurii-parc Trivale. „Verdele public” – denumire care definește toate spațiile și zonele de verdeață. Baza de producție a materialului săditor dendrologic este de 60 ha pepiniere dendrologice și 9000 mp sere. Oaspeții au apreciat ca modalități de lucru la specialiștii din Pitești următoarele: distribuirea vegetației se face ținând seama de planurile de sistematizare, de amplasarea, forma și înălțimea diferitelor construcții; ocuparea spațiilor verzi în procent de 10 la sută cu pete și rabate de flori; 1 la sută mozaicuri florale și 90 la sută plante diferite utilizate în sistem liber și peluze de gazon. „Expo-Parcul”, de exemplu, din cartierul „București”, este o creație remarcabilă a horticultorilor piteșteni. Participanții la simpozionul național „Simfonia lalelelor” au apreciat în mod deosebit colecția de plante, soluțiile tehnice adoptate. Una dintre realizările horticultorilor piteșteni, care a suscitat vii discuții și care a fost însușită ca o idee valoroasă în materie, se referă la asigurarea unei personalități floricole distincte pentru fiecare cartier. De fapt, originalitatea în spațiile verzi piteștene o dau abundența gardurilor vii (peste 60 km) și avalanșa de lalele (70.000 de lalele din 24 soiuri cultivate în zona centrală), urmărindu-se cultivarea lalelelor și în cartiere.

Ce se propune pentru viitor. În cadrul Simpozionului s-a propus amenajarea unei expoziții horticole permanente și a unei grădini botanice. Pentru a prezenta cât mai multe noutăți în materie, pentru producerea și aclimatizarea unor soiuri și specii de plante rare, s-a reliefat utilitatea unei mai bune colaborări cu grădinile botanice din țară și cu institutele de cercetări.
Opinii ale participanților. Ing. Elena Bâtlan, cercetător principal la punctul floricol Eforie – Constanța: „Piteștiul este orașul lalelelor, iar Eforie – „capitala lor”! Voi furniza în continuare Piteștiului alte mii de lalele! Ing. Viorica Canarache – cercetător principal la S.C.P.P – Băneasa: „Centrul civic al Piteștiului, noile cartiere, sunt realizări urbanistice excepționale. Subliniez ideea organizării unui asemenea simpozion, pe care o doresc permanetizată”. Pagină realizată de G. Buțoiu, C. Mușat, I. Girardi, foto – C..Călinescu.

N.B. Prima veste despre „nașterea Simfoniei” pe care o redau aproape integral, apărută în singurul organ de presă județean, săptămânal „Secera și Ciocanul” din 6 mai 1978. Material ilustrat cu o imagine a Expo-parcului și a 3 standuri din Expoziție. O republic în preajma celei de a 48-a ediții, prilej de reflecție asupra a ceea ce a fost, ce este și ce ar urma să fie manifestarea tehnico-științifică, culturală, Simfonia Lalelelor!
Dr ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. Purgatoriu?

Citește și Pastila de frumos. De la „Frumosul de Voineşti”, la o frumoasă crainică a Televiziunii Române

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită