Peste câteva zile, cea de a 48-a Simfonie a Lalelelor își va cânta notele în viețile noastre. Vă îndemn la o reflecție, oare, notele acestei ediții, strucura programului, mai pot trezi emoții similare celor de mai jos, consemnate în decursul timpului în pagini publice?
Redau gândurile – emoțiile – unei eleve de 16 ani, ilustrând, parcă providențial, conceptul petru care am fost îndrituit de Dumnezeu să dau Piteștiului această unică bijuterie, consemnate în Cartea de impresii a ediției I din 1978: „…Am descoperit astăzi, pentru prima dată în viața mea, o lume mirifică de flori, de culori, de plante ornamentale, cu mare măiestrie prezentate. Plec de la această expoziție mai bogată, liniștită, cu gânduri înalte și curate”.
„Cei din generația mea, care avem în jur de 30-35 de ani, am deschis ochii cu Simfonia Lalelelor. Doamne, ce feerie și ce încântare! Simfonia a rămas definitiv agățată într-un colț al biografiei mele!”. Gabriel Grigore.
„După 32 de învieri, laleaua a devenit un brand. În fiecare an, în preajma Floriilor, mulți piteșteni își invită rudele, prietenii, cunoștințele, pentru a vedea un oraș grădină. Un oraș sub semnul heraldic al lalelei. Sărbătoarea a devenit a Cetății. Simfonia a biruit timpul! În vrăjmășia vremurilor pe care le trăim azi, cu atâtea zavere care parcă nu se mia termină, neîncovoierea lalelelor este, într-adevăr, o biruință. În ceasul istoriei acestei localități, Simfonia Lalelelor rămâne „o oră”, un reper de bucurie și frumos. Întru zidirea, în continuare, a temeiniciei ei, îi urăm astăzi, Vivat, crescat, floreat!”. Traian Ulmeanu.
…„Eram mică și ceea ce mi-a rămas întipărit în minte sunt două aspecte: mulțimea imensă de vizitatori și marea, aproape nesfârșită, de flori de tot felul”. Luminița Nicolae.
„Ce văd în centrul Piteștiului mă bucură, mă lumină și mă inspiră. O Simfonie ca o reverie. Visez cu ochii deschiși..”…„La Pitești, în întreg județul, Frumosul care ne-a desfătat și reglat zilele acestea cu asupra de măsură ar trebui să fie însoțit de Bine și de Adevăr. Ar trebui să-ți facă loc tot mai mult în viața noastră – acasă, pe stradă, la serviciu, în instituții – firescul, puritatea, autenticul, rafinamentul, civilitatea, sinceritatea, adevărul”… Mihai Golescu.
…”Și cel puțin în timpul expoziției dendro-floriole anuale, centrul Piteșului este el însuși o „simfonie”. Este o grădină frumoasă și apreciată în Europa …. A rezistat însă Simfonia Lalelelor, ceea ce, credem, este un lucru mare. Frumosul a rezistat timpurilor. Chiar dacă, adesea, a fost un frumos-trist”. Gabriel Lixandru.
Citește și Pastila de frumos. Se apropie al 48-lea „Sărut al lui Dumnezeu dat Piteştiului”
…„Cea mai spectaculoasă și vibrantă expoziție dendro–floricolă din România. De-a lungul celor peste patru decenii care s-au scurs de la ediția inițială, pragul Argeșului a fost trecut de mii de înalte oficialități și probabil de milioane de cetățeni din țară și străinătate. Pentru municipiul Pitești, Simfonia Lalelelor este momentul de vârf în care se dezvăluie lumii întregi, se promovează și pune în valori…”. Ion Bădulescu.
…„Se cântă Simfonia. Din petale, din stamine, din strune de vânt. Din frunze de lalele… Cântec. Din rădăcini de lalele. Din lujere. Din nervurile frunzelor. Cântă. Descântă. Încântă. Ni se cântă în inimă. Ni se limpezește mintea. Pentru o oră, pentru două, pentru cât ar fi bucurie în viața noastră atât de hărțuită în fiecare zi. Simfonia Lalelelor. Mulțumim. Pentru mine unul, dar câți la fel? Sărbătoarea din aprilie a Simfonei Lalelelor a intrat în așteptările ceremonialurilor fără de care scurgerea vieții nu mai poate să fie percepută. Ca sărbătorile Paștelor sau celor dintre Crăciun și Bobotează. Pentru mine este diversiunea pe care o aștept, deviația care îmi prinde bine, evadarea care mă bucură, paranteza în care mă închid cu toată ființa mea, să nu mai știu ce se petrece pe la poliție, pe scena politică, peste Prut, prin deșerturile Mesopotaiei. De 30 de ani ne pansăm la fiecare sfârșit de aprilie, rănile războiului încrâncenării noastre, cu balsamul flotilor, adăpându-ne sufletește la acest izvor al tămăduirii. Câtă liniște, câtă pace, câtă plăcere, câtă bucurie, câtă fericire în lumea florilor. Cine a trecut pe aici nu se poate să nu se fi simțit mai bun, mai bucuros, mai generos, mai frumos, mai neînvăjbit mai înțelegător, mai chibzuit, mai OM! Să îngenunchem și să cerem binecuvântarea florilor, ca să ne putem purifica și tămădui de toate bolile vanității și orbului orgoliu în luptele noastre pentru interese și putere”. Marin Ioniță.
N.B. Închipuiți-vă ce simt eu când, după 25 de ani, văd în fiecare primăvară forfota dn Pitești, grupuri de copii, de tineri și vârstnici care se îndreaptă pentru câteva clipe să se înalțe sufletește, să uite de necazuri, să devină mai buni în fața miracolului de forme și culori care le sunt oferite de Simfonia Lalelelor…
Dr. ing. Ilarie Isac
Citește și Pastila de frumos. Cireşi japonezi în parcul Institutului de la Mărăcineni
0 Comentarii