Web Analytics
scris miercuri, 12.02.2025

Pastila de frumos. Pagini din istoria Simfoniei Lalelelor (III)

Am relatat în edițiile trecute două articole din conținutul acestui număr și o voi face și de această dată, considerând acest număr al „Jurnalului” cel mai important din viața (istoria) Simfoniei de până în prezent: este vorba de intervenția ziaristului Marian Staicu „A fost revendicată Simfonia Lalelelor”, fiind vorba de a reda pe pag. 6 – integral – o scrisoare deschisă a subsemnatului, care constituie, în fapt, „Certificatul de naștere al Simfoniei Lalelelor”.

Pastila de frumos. Pagini din istoria Simfoniei Lalelelor (III)

În preambul, dl. Staicu o prezintă drept „Lovitură de teatru”: „Sunt dispute aprinse, zilele acestea, în Consiliul Local Pitești și nu numai, dacă e oportună, sau nu, încredințarea organizării Simfoniei lalelelor unei firme private din București. Sunt voci pro și contra, în funcție de interese, dar și de priceperea/nepriceperea unora care, doar prin accident biografic, au ajuns în situația să hotărască prin vot destinul unei sărbători de suflet a piteștenilor. Cum se întâmplă deseori în viață, surprizele apar pe ultima sută de metri. Dăm publicității o scrisoare deschisă aparținând domnului Ilarie Isac, doctor în științe agricole, fost director, ani buni la rând, al Trustului Pomiculturii de la Mărăcineni și unul dintre organizatorii Simfoniei lalelelor la prima ediție, cea din 1978. E vorba chiar de omul care a dat numele Simfoniei lalelelor, a conceput-o și a organizat-o alături de primarul de atunci al Piteștiului, Valeriu Nicolescu. Scrisoarea e interesantă și pentru că dezvăluie multe din culisele organizării de atunci, nu lipsită de tălpi și priviri încruntate din partea mai marilor din PCR.

Cu destulă amărăciune în glas, doctorul Ilarie Isac (…), vorbește despre decăderea Simfoniei lalelelor după 1990, nesfiindu-se să o numească «Simfonia buruienilor». Dar ceea ce e cu adevărat incendiar ține de viitorul acestei sărbători floricole de tradiție a Piteștiului. Dr. Ilarie Isac spune clar că-și revendică, în virtutea Legii privind proprietatea intelectuală, conceptul organizării Simfoniei lalelelor. Mai mult, domnia sa condiționează Primăria Pitești să respecte patru puncte esențiale din conceptul de organizare a manifestării din 1978, altfel nu-i va da voie să organizeze «Simfonia» sub titlul original. Domnul Isac vorbește și de un eventual proces cu Primăria Pitești și chiar de câțiva martori surpriză. E vorba, să recunoaștem, de o situație inedită și explozivă în egală măsură. Cum va reacționa primarul Pendiuc și Consiliul Local? Până atunci, vă invităm să citiți această scrisoare deschisă cu adevărat provocatoare. Facem precizarea că titlurile și subtitlurile aparțin redacției”.

Alăturat este prezentată o fotografie a mea (nu cunosc sursa), sub care este înscris, pentru prima dată „Părintele Simfoniei Lalelelor”.
Încerc să extrag și să vă prezint, ad literam, extrase de esență din această scrisoare:
Domnule Mihai Bădescu,
„Am luat la cunoștință din presa argeșeană, cu surprindere și amărăciune, despre unele dispute în legătură cu organizarea celei dea XXV-a ediții a ”Simfoniei Lalelelor”. Mă simt obligat să iau atitudine (las la o parte orice modestie), pentru că este o manifestare pe care am conceput-o, i-am dat numele, am organizat-o în primele ediții, am ținut discursul inaugural, în 1978, la prima ediție (fiind flancat de primul secretar de atunci, Constantin Matei, și de dl Valeriu Nicolescu, fostul primar care a îmbrățișat cu căldură ideea, a sprijinit-o efectiv, s-a implicat în toate edițiile următoare alături și de domnul Gheorghe Pacea. Organele de partid de pe vremea aceea aveau oarecare reținere (ca să nu zic teamă) de o astfel de manifestare „de suflet”organizată în plină campanie de însămânțare. Personal, am fost atenționat de fostul vice-prim-ministru Angelo Miculescu (ministrul Agriculturii) „de ce nu mă ocup de flori”, eu conducând Trustul Pomiculturii, domnul Valeriu Nicolescu știu că a trebuit să dea unele explicații la o anchetă pe această temă. Cu toate că începusem să mă resemnez (la edițiile XXIII-XXIV nefiind nici măcar invitat), am hotărât, în lumina bunelor precepte care ar trebui să guverneze o comunitate în care valorile să fie stratificate pe principii normale, reale (nu pe bază de putere și de funcții), să fac publice conceptele care au stat la baza organizării ”Simfoniei lalelelor”.
Urmează.
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. Se apropie al 48-lea „Sărut al lui Dumnezeu dat Piteştiului”

Citește și Pastila de frumos. „Sărutul lui Dumnezeu dat Piteştiului” (II). Pagini din Istoria Simfoniei Lalelelor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Politică, delicatese şi multe trese

Primarul Cristian Gentea funcționează cu un singur viceprimar. Pe cel de-al doilea l-a pus în așteptare, fierbându-i pe toți: pe liberali, pe...

Din ediția tipărită