Web Analytics
scris miercuri, 03.04.2024

Pastila de frumos. Lalele, lalele, înfloriţi! (II)

Analizând pe fond, după 46 ediții, bilanțul pe care ni l-am propus, constatăm că, în afară de bucuria și animația celor trei zile ale Simfoniei Lalelelor, un deosebit câștig, de altfel, și de o oarecare recunoaștere a Piteștiului în lume, pe ansamblu, bilanțul este totuși negativ, față de ce putea și trebuia să realizeze această manifestare devenită de notorietate internațională.
Din dorința „mai binelui” care ar trebui să constituie un „motor” în toate domeniile și în tot ceea ce întreprindem în viață, voi încerca o radiografie, spunând lucrurilor pe nume, cu următoarea precizare: starea, neajunsurile la care mă voi referi nu cad în responsabilitatea actualei echipe de administrare a Piteștiului, pe care, dimpotrivă, o consider ca „o zodie bună” a Simfoniei, cu o multitudine de semnale fericite, începând cu „plonjarea” Expoziției în Lunca Argeșului. Sau tocmai pentru aceasta: o cred capabilă să demareze unele proiecte, chiar dacă necesită o perioadă mai lungă pentru finalizare.

Pastila de frumos. Lalele, lalele, înfloriţi! (II)

Radiografia prezentată în ediția anterioară, a maestrului Marin Ioniță, după primele 20-25 ediții ale Simfoniei, plasând-o chiar alături de sărbătorile de Paști și Crăciun, pentru comunitatea piteșteană, constituie urcușul acesteia către țelurile înalte, de mari dimensiuni, pentru care aceasta a fost gândită. Subliniez, nu ca o manifestare festivă de trei zile. S-a avut în vedere un concept complex, cu multiple rezonanțe, culturale, sociale și chiar economice. Neexistând în Pitești un pavilion expozițional pretabil acestui gen – plante vii – încă de la Simpozionul Tehnico-Științific al primei ediții, din 1978, s-a prezentat Proiectul de amenajare a unei Expoziții Horticole Permanente, care a și început să fie pus în operă, pe 20 ha, în punctul Valea Teilor. Sistat de dictatul primului secretar P.C.R., Ion Sârbu. Soluția actuală, Lunca Argeșului, deosebit de fericită ca locație, fără însă un Pavilion expozițional.

Citește și Pastila de frumos. Lalele, lalele, înfloriţi!

Simfonia Lalelelor a constituit o revelație în lumea horticolă românească: academicieni, profesori, cercetători, peisagiști, specialiști de la spațiile verzi ale marilor municipii au început să frecventeze, an de an, Piteștiul. A reușit chiar să determine, la nivel național, Comisia Națională de Floricultură, Dendrologie și Arhitectură Peisagistă. Care, adoptând-o, i-a asigurat perenitatea, devenind principalul „mobilizator” al realizatorilor Expoziției până la revoluția din ’89. Se mergea pe „ruta” național-internațională. Notorietatea ajunsese la un astfel de nivel, încât prezența chiar a președinților țării devenise iminentă. (Unii au și vizitat-o!). Prezența internațională, nu numai prin numeroșii ambasadori, devenise de rutină. Orașele înfrățite fiind prezente chiar cu standuri în expoziție. Treptat, în a doua parte a istoriei Simfoniei Lalelelor s-a mers pe prea mult populism, politizare, comercializare.

Mă aflu, personal, într-o perioadă de mare deziluzie. Încurajat de voința manifestă a domnului primar Gentea pentru „mai binele” Simfoniei, m-am angajat împreună cu Institutul de Cercetări de la Mărăcineni să sprijinim organizarea expoziției floricole și a Simpozionului Tehnico-Științific. Greu, extrem de dificil de a reînnoda firele întrerupte. Facultățile de Horticultură, Grădinile botanice, domeniile spațiilor verzi ale marilor municipii ș.a. au uitat de Simfonie, fiecare cu dificultățile lor. Va trebui continuat, pentru crearea unei permanențe de 20-30 instituții de specialitate. Nu ne-am creat în județ o bază de producere a bulbilor de lalele. Câțiva tineri, cu o mică practică în Olanda, ar fi de mare folos. S-a reușit un progres, plantându-se în toamna trecută peste 400.000 de bulbi, în majoritate concentrați în Lunca Argeșului, centrul Piteștiului fiind mai puțin înnobilat. Perioadă prea scurtă de trăire a evenimentului. Nu a intrat în „zestrea afectivă” mai generală (vezi Marin Ioniță), cu efecte socio-economice, turism, locuri de muncă ș.a.
Să ne hotărâm și să acționăm în consecință: dorim ceva de interes local? Sau o manifestare deasupra a tot ce atinsese la unele ediții? Sunt convins de alegerea înțeleaptă, iar realizarea acesteia o va asigura Proiectarea și realizarea unei Grădini botanice, cu toate dotările necesare pentru a se institui într-o selectă Casă a Simfoniei Lalelelor, bază pentru dezvoltarea tuturor dezideratelor.
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. „Pompe funebre” pe Valea Bratiei

Citește și Pastila de frumos. Grădina botanică

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită