Intuind, din titlu, că nu poate fi altul, decât județul Argeș, a cărui capitală, Piteștiul, poartă numele de „Orașul lalelelor”. Nu se putea ca „razele” de frumos și de înălțare sufletească să nu pătrundă pe toate meleagurile dăruite de Dumnezeu cu vârfuri semețe de munți, cu muscele și dealuri înflorite de livezi, până în întinsele câmpii aurite de lanurile pâinii (noastre cea de toate zilele!). Într-o discuție recentă cu domnul profesor Dumitru Tudosoiu, inspector general al învățămâmntului argeșean, am aflat de intenția domniei sale de a declanșa, în această toamnă, o acțiune – de toată lauda pentru dascălii argeșeni: „Parada Florilor”, reluată și apreciată anul acesta în cadrul Simfoniei Lalelelor, se va bucura de mai mare relevanță în edițiile următoare, când participanții, școlile argeșene, vor flutura în mâini flori (lalele) produse în propriile instituții. Inițiativa despre care este vorba are în vedere plantarea, în grădinile sau loturile școlilor din județul Argeș, unor mici colecții, măcar 8-10 varietăți de lalele.
Iată cum o creație Dumnezeiască, aproape desăvârșită prin eleganță și diversitatea coloritului, laleaua, a reușit să devină, sub ochii noștri, o adevărată tradiție, la nivelul de a fi consemnată, ca simbol, în stema municipiului. Este un mare câștig pentru Pitești, pentru Argeș, urmând a-i fi consolidate rădăcinile. Va trebui folosită tradiția care s-a înfiripat nu numai pentru agrement, în cele câteva zile ale Simfoniei, ci în mai mare măsură, pentru viața economică a comunității, de zi cu zi. Am în vedere nu numai marele turism. Dar, după cum am mai aminit, nu am am reușit o bază locală de producere a bulbilor. Pays–Bas, denumită pe drept Țara lalelelor, cultivă 14.000 ha pentru obținerea acestora, instituind o adevărată industrie. Ar fi utile și la noi câteva ferme, nu numai pentru necesarul zonei, dar și pentru comerțul cu alte localități, fiind o activitate profitabilă.
Citește și Pastila de frumos. Câteva impresii dintr-o scurtă vizită în nordul judeţului nostru
De mare interes este alăturarea sprijinului Consiliului Județean, în cazul de față, câțiva dintre isteții primari ai comunelor argeșene ar urma să pornească o colaborare cu fermieri olandezi. Care, după cum a dovedit-o dl Timmerman (dăruindu-ne Tulipa-Pitești) și numeroasele delegații participante efectiv la realizarea „carelor alegorice” din edițiile trecute ale Simfoniei, au o mare disponibilitate pentru Pitești. Acțiunea poate fi demarată cu o vizită în mica localitate Lisse (nu departe de renumita grădină Kenkenhof), la un mic muzeu al asociației bulbicultorilor locali, care prezintă o retrospectivă asupra evoluției tehnicilor și procedeelor bulbicultorilor, de la origini (1594) până la tehnicile actuale, bazate pe cercetare și o îndelungată practică. Reactivarea relațiilor, pe multiple planuri, cu „partea olandeză” va fi de bun augur, mai ales că bază, chiar oficială, există, fiind vorba de înfrățirea cu orașul Tynaarlo și fundația olandeză Stichting Else.
Revenind la „tradiția lalelei pe meleagurile noastre” să amintim de Gh Pacea, care a scos (1972) lalele în spațiul public; de Simfonia Lalelelor, ale cărei acorduri (1978) au făcut-o cunoscută în lume; de sprijinul mass-media, al presei, care prin condeiul eminenților ei autori, au înfățișat-o ca „Simfonia Lalelelor – biruit-a timpul” – Traian Ulmeanu, „Ca o reverie” – Mihai Golescu; devenind un altar la care „Să îngenunchem cerând binecuvântarea florilor” – Marin Ioniță; consemnând, fără o anume ordine, întreaga pleiadă de domni-doamne, Gabriel Grigore, Cristian Vasile, Marius Ionel, Alina Crângeanu, Constantin Neguț, Mirela Neagoe, Gabriel Lixandru, Gheorghe Savu, Cristina Munteanu, Eduard Tomaziu, Iulia Ivănoiu, Elena Mitalcov Marta, Ștefan Afrimescu, C. Butoiu, C. Mușat, I. Girardi. Cu speranța, din partea celor activi, de a o sprijini și o înălța pe mai departe.
Dr. ing. Ilarie Isac
Citește și Pastila de frumos. „Haideţi să accelerăm drumul…”
0 Comentarii