Web Analytics
scris miercuri, 05.04.2023

Pastila de frumos. Eveniment comunitar??!!

Am aflat din presa locală a ultimelor săptămâni două anunțuri ale unor reprezentanți ai Primăriei Pitești privitoare la Simfonia Lalelelor din acest ani, și anume:
Data desfășurării, mai întâi 5-7 mai, apoi 21-23 aprilie; în al doilea rând, și reproduc mota a’ mot anunțul către presă: „Facem apel către toți cei care dețin studii de specialitate și au dorința de a se implica în acest eveniment comunitar să transmită, până la 27 martie 2023, la adresa primăriei, proiectul care reprezintă viziunea lor referitoare la amenajarea zonelor propuse ca nuclee ale Simfoniei, prin frumusețea și originalitatea aranjamentelor florale: Piața Primăriei, platoul de la intrarea în Parcul Lunca Argeșului și pavilionul expozițional, care va fi organizat tot în parc, într-un spațiu dedicat”.

Pastila de frumos. Eveniment comunitar??!!

Pentru că nu cunosc alte detalii, voi comenta cu toată circumspecția, deocamdată, cele două „știri”.
Mai întâi, data. De mare importanță pentru o manifestare care afectează cel puțin pentru una-două săptămâni viața unei comunități; fiecare își stabilește diverse activități în funcție de aceasta: concedii, anumite deplasări în afara Piteștiului, programul membrilor familiei, în special al copiilor. Dar, cel mai important, faptul că fosta Simfonie, în zilele ei bune, începuse să fie prilej de a ne invita neamurile, prietenii din diferite zone ale țării (și nu numai), pentru a vizita Expoziția internațională dendro-floricolă și ambianța generală a Piteștiului, plin de lalele la fiecare colț de stradă. Subliniez această șansă a Piteștiului, cu numai 150.000-180.000 lalele să-și capete numele de Oraș al lalelelor, floarea fiind adoptată și în heraldică. Cum ar arăta, să ne imaginăm, cu o broderie de 400.000-500.000 bulbi de lalele plantați? Să nu uităm turiștii din țară și străini, care începuseră să ne viziteze; nu îi putem avea, furnizându-le, de la o zi la alta, coordonate diferite!

Citește și Pastila de frumos. Mărăcin(i)eni. De ce nu… Trandafir(i)eni?!

Manifestările care au în centru flori devin atemporale, neputând să aibă o dată calendaristică fixă, aceasta fiind diferită, de la an la an, atunci când condițiile climatice determină plenitudinea etalării desăvârșitei frumuseți a florii respective. Cel mai notabil exemplu ni-l oferă „sărbătoarea cireșului”, numita „Hanami”, din Japonia. Stabilirea exactă a datei când cireșul va avea înflorirea maximă, atenție, până la nivel de oră, o realizează câteva sute de stații meteo și ecologiști. Când am debutat Simfonia Lalelelor în 1978, data de 6-8 mai nu am stabilit-o aleatoriu, după vrerea și puterea mea. Am contactat o colegă, domnișoara Lyly Bâtlan, unica cercetătoare din România specializată pe lalele, cu o colecție națională la Eforie Sud (frecventă în standurile Expoziției noastre), punct de cercetare al Stațiunii de Cercetări Pomicole Valul lui Traian, recent înființată.

Împreună cu Institutul Meteorologic central, la care am apelat, grupul de cercetare al acestuia a furnizat informația privind cantitatea de căldură, acumulată pe zile, pe care domnișoara Bâtlan le-a coroborat cu nevoia de căldură pentru desfășurarea diferitelor etape de dezvoltare, de la ieșirea din pământ a lalelelor, cu corecțiile necesare zonei Argeș; a rezultat perioada de înflorire maximă a lalelelor, început de mai 1978. Noi am stabilit, în consecință, 6-9 mai. Cu alte cuvinte, nu amatorism, ci rigoare.

Încerc o dezamăgire și îngrijorare profundă: „Apelul” la sprijinul public cu câteva săptămâni înainte de desfășurarea unei manifestări devenită de interes național, după 40 de ediții, dovedește faptul că Primăria Pitești, instituție de profil administrativ, a rămas singură, fără partenerul cu care s-a născut și care i-a asigurat caracterul Tehnico-Științific – sper, în perioada următoare, să-i stabilim un statut stabil, definitiv, care să oprească Simfonia Lalelelor de la retrogradare, de la coborârea din înălțimile Simfoniei, către categoria de „festival” (cu care se tot insistă), alături de pleiada precum „Festivalul Zacuscăi”, „Festivalul covrigului cu ou” ș.a. Înțelepciunea, noblețea, frumosul trebuie să triumfe! Simfonia trebuie să rămână Simfonie, înălțându-se necontenit spre desăvârșire, pentru bucuria generațiilor ce vor urma.
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. Sărbătoarea cireşului

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită