Web Analytics

Părinţi disperaţi. Peste 100 de copii respinşi la înscrierea la creşele din Piteşti

de | 26.07.2018 14:10 | Actualitate, Politica si Administratie

# O mămică amenință că își va duce copilul la Direcția de Asistență Socială

Peste 100 de copii nu vor putea merge, în această toamnă, la creșele din Pitești. Numărul redus de locuri a făcut ca micuții să fie selectați în baza unor criterii stabilite prin HCL 238/2017. Părinții, nemulțumiţi de criteriile de selecție și de desfășurarea procesului de evaluare a dosarelor pentru înscrierea la creșă, au creat și un grup pe Facebook intitulat „Contestații Creșă Piteşti”. Disperată, o mămică a venit luni la redacția Jurnalului de Argeș, având-o în brațe pe fetița ei, în vârstă de un an și trei luni, Sofia, al cărei dosar a fost respins la înscrierile din perioada 1 iunie-29 iunie, dar și ulterior, în urma contestațiilor. Cătălina Dobrogeanu spune că a fost respinsă pe criterii absurde și discriminatorii, în această situație aflându-se peste două sute de părinți din Pitești.

„Asta e discriminare!”, cred părinții micuților respinși la primul examen din viața lor, intrarea la creșă

„Înscrierile s-au făcut în perioada 1 iunie-29 iunie. A fost pe bază de concurs, criteriile nu au fost afișate nicăieri, nu a fost transparență la dosare, au intrat foarte mulți copii cu pile, mulți pe nedrept”, spune Cătălina Dobrogeanu. În continuare, mămica explică de ce este nemulțumită: „Viza flotantă, pilele, punctajele care nu sunt corecte… Mi se pare ceva în neregulă în privința acordării punctajului. De exemplu, se acordă punctaj că ești în șomaj, același punctaj care se acordă și dacă mergi la muncă după 1 august, cum e posibil așa ceva? Cum e posibil ca mie, care vreau să lucrez, să nu îmi primească copilul la creșă? Vă dau un exemplu. La «Castelul Magic» (Creșa Arpechim), s-a intrat cu 15 puncte. Sus, în Războieni, s-a intrat cu minim 5 puncte, o altă neregulă. Se dă, de asemenea, punctaj că ești despărțită de soț. Păi, atunci, mă despart de soț, că doar așa găsesc loc la creșă! Sunt niște criterii absurde! Deci, copilul care are 13 puncte poate să meargă, însă copilul care a obținut 12 puncte sau 10 puncte, nu. Asta e discriminare! Domiciliul stabil nici nu e criteriu. Cei cu mutație în Pitești au aceleași drepturi ca și cei care stau în oraș. Sunt la creșă copii de la Bradu, de la…Ștefănești… Eu stau la 10 metri de creșă, se termină blocul și intru în grădiniță, dar nu sunt admisă. Am o cunoștință de la Lunca Corbului care își aduce băiețelul la creșă în Pitești. Am o vecină care nu a avut niciodată serviciu. Primește punctaj de mamă singură, dar în același timp și puncte că nu are serviciu. Deci, nu îmi vine să cred așa ceva! Nu o spun din răutate. Eu vreau să merg la muncă, dar ce fac cu copilul? Ea, că stă acasă și niciodată nu o să meargă la muncă, copilul ei merge la creșă! Și eu plătesc taxe și impozite la fel ca toată lumea. Soțul are serviciu, soțul meu a stat acolo dintotdeauna, acolo a crescut și copilul meu nu merge la creșă. Cum e posibil așa ceva? Că au intrat alții pe pile? Dacă s-ar face corect, criteriile ar fi corecte, atunci asta e! O hotărâre de Consiliu Local a fost dată în grabă, iar cei care au votat nu au gândit corect situația”, mai spune mămica luându-și din nou copilul în brațe. Iar în timp ce se îndreaptă către ieșire ne spune, cu năduf, că s-a gândit chiar să îl ducă celor de la Serviciul de Asistență Socială Pitești, cei care administrează creșele din Pitești adică.

Directorul DAS, Sorin Iancu: „Asta e, atât poate oferi municipalitatea!”

„Atitudini de genul ăsta nu sunt constructive!”, spune în replică șeful Direcției de Asistență Socială a Municipiului Pitești, Sorin Iancu. Acesta ne spune și punctul său de vedere asupra întregii situații, care riscă să devină explozivă. „La nivelul municipiului Pitești sunt un număr de 11 creșe, cu un număr total de 520 de locuri. Asta e, atât oferă municipalitatea. Din numărul total de locuri, 224 copii au fost reînscriși și au fost 296 de locuri disponibile, pentru care au fost depuse 433 de solicitări. Au fost declarate admise 317 cereri, iar diferența, de la 296 la 317, și anume 21 de dosare, au avut egalități de punctaj, nu puteam să nu îi primim. În final, 116 solicitări nu au putut fi onorate din cauza lipsei de locuri. În momentul în care noi am preluat serviciul de creșe anul trecut, aveam situații în care aveam copii înscriși și din alte localități, lucru care nu mi se pare corect și nu e în regulă. Le-am pus în vedere să găsească alte soluții. Deci, noi am anunțat locurile ca fiind disponibile în baza regulamentului de funcționare aprobat în ședință de Consiliu Local, în baza hotărârii de Guvern care aprobă metodologia de funcționare a creșelor. În conformitate cu această metodologie au fost aprobate criteriile de departajare a solicitărilor. Aceste criterii au fost în vigoare și anul trecut, iar la noi funcționează o comisie de analiză a cererilor. Cert este că locurile au fost ocupate în totalitate și au rămas neonorate 116 solicitări. Nu au fost respinși. Nu sunt onorate, nu avem locuri și pentru aceștia”. Referindu-se la acuzele că vin părinți din alte localități să își înscrie copiii la creșele din Pitești, directorul Iancu răspunde: „Viza de flotant e viză de reședință. Dreptul de a avea 2-3 locuințe nu e îngrădit. Eu nu pot să îi spun ăluia care are viză de flotant că nu are loc, nu am cum să fac asta. Aș face o discriminare. Este o presupunere să zici că, dacă are viza făcută de 2-3 luni, a făcut asta în vederea înscrierii copilului la creșă. Aceste criterii sunt publice, toată lumea le cunoaște, informăm cu prioritate mămicile care merg la serviciu din perioada aceea de creștere a copilului, mai devreme. Deci, obligatoriu, cine merge la serviciu în luna august sau septembrie are prioritate, față de cineva care începe activitatea în noiembrie, în decembrie sau chiar anul viitor”.

Şefa Centrului de Îngrijire şi Educaţie Timpurie Creşe, Denisa Bălan: „Serviciile de creşă sunt servicii sociale”

„Serviciile de creșă sunt servicii sociale, de aceea se află în administrarea Serviciului de Asistență Socială”, spune și Denisa Bălan, șefa Serviciului Centrul de Îngrijire și Educație Timpurie Creșe Pitești din cadrul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Pitești. Potrivit unui comunicat al respectivului centru: „Primăria Municipiului Pitești este preocupată de situația dificilă în care se află un număr atât de mare de părinți și în vederea rezolvării acestei situații a întreprins deja măsuri concrete. Astfel, prin hotărâri adoptate în ședința de Consiliu Local din data de 12.07.2018, a fost dat în administrarea DAS Pitești un spațiu în cadrul Creșei din str. Smeurei în care funcționa o grădiniță cu program prelungit. De asemenea, au fost alocate deja fondurile necesare amenajării și dotării spațiului respectiv în vederea înființării unei noi grupe de creșă cu 20 de locuri”. Din punctul de vedere al directorului Iancu, locurile acestea sunt, însă, deocamdată, ipotetice. Însă părinții copiilor respinși mai au posibilitatea de a-și reînscrie copilul în termenul de 10 zile pus la dispoziție după începerea anului școlar. Asta în eventualitatea că unii dintre micuți vor fi retrași de părinți. Slabe speranțe, cred părinții celor rămași pe dinafară.
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole