Web Analytics
scris joi, 24.10.2013

Parchetul investighează morţile suspecte din „Dosarul Cheresteaua”

# Prim-procurorul Daniel Vişan confirmă # Faraonul lemnului de pe Valea Doamnei, Paul Andreescu de la SC Stania Bar Coșești, e tot mai încolțit de procurorii de la Parchetul Județean  # Pe lângă dosarul  în care e cercetat alături de alți doi nași argeșeni ai cherestelei pentru o evaziune fiscală de 18 miliarde, Andreescu mai este cercetat și pentru moartea a cel puțin doi muncitori în timpul defrișărilor ilegale.

Parchetul investighează morţile suspecte  din „Dosarul Cheresteaua”

În urmă cu câteva luni, în luna mai a acestui an, prim-procurorul Daniel Vișan, șeful Parchetului județean, ne spunea într-un interviu acordat Jurnalului de Argeș că în Dosarul Cheresteaua, pentru tragerea la răspundere penală a vinovaților de defrișările ilegale din zona Valea Doamnei, vor fi și disjungeri, dar și anchete cu privire la accidentele de muncă petrecute la firmele implicate, dintre acestea două fiind chiar mortale. „Chiar au fost câteva accidente de muncă în zonă, petrecute acum un an-doi, vreo două chiar mortale. Am preluat și dosarele respective să vedem care sunt conotațiile sau ce legătură au soluțiile respective cu ce s-a întâmplat. Asta s-a petrecut în disprețul oricăror norme tehnice de exploatare”, ne declara șeful Parchetului, în mai a.c. Pornind de la aceste declarații, practic de la decesele destul de neclare petrecute la firma celui mai potent faraon al lemnului de pe axa Domnești-Pietroșani-Coșești, ne referim desigur la Paul Andreescu, am pornit propriile investigații în urma cărora a rezultat materialul pe care vi-l propunem în continuare.

Împrejurările morții celor doi muncitori încă nu sunt lămurite

Dosarul Cheresteaua este unul dintre cazurile cele mai importante instrumentate de către procurorul Marius Ștefan, șeful Secției de Urmărire Penală de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș. Ancheta a debutat în forță în dimineața zilei de 12 noiembrie, anul trecut, cu 57 de percheziții simultane în locații din Coșești, Domnești și Pietroșani, dar și în  zone de munte, precum Nucșoara, Vidraru, Cumpăna, Valea cu Pești. S-au ridicat atunci importante cantități de documente de la trei dintre firmele vizate, e vorba de SC Stania Bar din comuna Coșești, administrată de Paul Andreescu, SC Doi Brazi SRL din Pietroșani a lui Ion Ghilencea și la SC Andris SRL din satul Gănești, comuna Pietroșani, adiministrată de Ion Andrei, zis și Brânză. De la acesta din urmă s-a confiscat și suma de 16 miliarde lei, găsită ascunsă în soba casei. Ei bine, din acest dosar deosebit de complex de evaziune fiscală, estimată la circa 500.000 euro, procurorul Marius Ștefan a disjuns un altul, după ce a descoperit că cel puțin doi muncitori care tăiau pădure în munte pentru firma Stania Bar și Paul Andreescu au decedat în urma unor accidente de munte petrecute în zona Pojarna – Nucșoara, în perioada 2011 – 2013, în circumstanțe destul de neclare. Atât procurorul Marius Ștefan, cât și purtătorul de cuvânt al Parchetului Argeș, procuroarea Iolanda Drăguț, ne-au spus că cercetările în cauză nu s-au finalizat încă, vinovăția nu a fost încă stabilită, prin urmare Parchetul nu s-a pronunțat încă sub aspect penal asupra acestor accidente. De asemenea, ne-au mai spus și faptul că accidente de muncă au fost destule și la celelalte firme implicate în exploatările forestiere ilegale, însă nu s-au soldat cu decese. De altfel, ITM Argeș a făcut mai multe controale vizând respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă, precum și a legislației privind încadrarea în muncă. Au fost aplicate sancțiuni sub formă de amenzi pentru abateri de la lege, iar la firma lui Paul Andreescu, Stania Bar, s-a întocmit chiar dosar penal pe numele societății, ca urmare a unor accidente de muncă mortale. Chiar dacă inspectorii ITM au constatat că cele două accidente mortale de muncă s-au petrecut din vina muncitorilor (pe principul mortul e de vină!), care nu ar fi respectat normele tehnice de exploatare a utilajelor,  surprinde totuși  faptul că ele s-au produs la aceeaşi firmă, în aceeaşi zonă de exploatere și într-un interval de timp relativ scurt, adică trei luni.

Muncă la negru și nereguli în deservirea utilajelor, soldate cu victime

Potrivit consemnărilor făcute de inspectorii ITM care au fost în control la exploataţia forestieră din zona Nucşoara, primul accident mortal a avut loc în 30 august 2011, la punctul Păpău şi lui i-a căzut victimă muncitorul forestier Gheorghe Coșcodaru. Acesta era funicularist calificat, angajat cu contract de muncă la societatea Stania Bar. Precizăm, pentru cititorii noştri, că funicularul are menirea de a transporta buşteni cu ajutorul unui sistem de cabluri foarte bine ancorate, având ca puncte de sprijin stâlpi sau arbori solizi, foarte bine fixaţi. Când funicularistul a vrut să întindă cablurile, le-a întins excesiv, iar un cablu a cedat dintr-un punct de ancorare și l-a izbit, provocându-i moartea instantanee. După nici trei luni de la această tragedie, a urmat o a doua, pe 27 decembrie 2011, căreia i-a căzut victimă un alt muncitor. De astă dată, victima a fost Ion Marta, ce deservea un excavator cu şenile în punctul Pojarna. Despre el, reprezentanţii firmei le-au explicat inspectorilor ITM că urma să fie angajat, însă nu se perfectaseră încă toate formele legale. Ceea ce înseamnă muncă la negru sadea. Din cauza unor manevre greşite ale  șoferului Ion Marta, care s-ar fi aflat sub influența alcoolului, excavatorul s-a răsturnat pe panta de 60 de grade şi s-a prăbuşit în râpă, strivindu-l pe acesta. Nu doar dosar penal s-a întocmit în cauză, de către procurori, ci s-a aplicat şi o amendă de 100 de milioane de lei (10.000 ron) de către organele de control ale ITM, pentru muncă la negru. Cam acesta ar fi filmul celor două decese considerate suspecte.

Fiul lui Paul Andreescu: ”Prima dată, familiile au crezut că pot obține de la noi niște sume colosale”

Am încercat să-l contactăm telefonic și pe Paul Andreescu, magnatul de la Stania Bar, însă la telefon ne-a răspuns fiul său, care ne-a oferit câteva informații.

# Ați plătit ceva despăgubiri familiilor celor morți în accidentele de muncă?
– Da, da. Familiilor și copiilor lor, bineînțeles.
# E vorba de domnul Marta Ion și de domnul Coșcodaru Gheorghe.
– Da. Ei, amândoi.
# să-mi spuneți despre ce sume de bani este vorba?
– Nu știu, pentru că nu sunt eu patronul, e tatăl meu, și el este plecat.
# Familia Marta v-a cerut în instanță și alte daune? Pentru că am văzut că și-a angajat avocat.
– Nu, nu, nu este adevărat.
# Atunci pentru ce și-au angajat avocat?
– Prima dată ei au crezut că pot obține de la noi niște sume colosale. Văzând despre ce este vorba și ce s-a întâmplat, că mortul a avut alcoolemie și așa mai departe, și-au retras plângerea și ne-am înțeles.
# Este vorba de o familie necăjită, cu posibilități materiale precare?
– Nu, era destul de ok, dar, știți cum e, rămânând singură doamna… automat nu mai are același sprijin și același ajutor.

Magnatul Paul Andreescu: ”Am plătit înmormântarea pentru amândoi, vreo 60-70 milioane”

Ulterior, după câteva zile de la această discuție, am reușit să-l găsim și pe patronul societății Stania Bar, dl. Paul Andreescu, cel care ne-a oferit câteva lămuriri în legătură cu aspectele discutate de noi cu fiul său.

# Domnule Andreescu, despre despăgubirile ce le-ați acordat celor doi angajați decedați în accidentele de muncă de la Nucșoara, Gheorghe Coșcodaru și Ion Marta, ce ne puteți spune?
– Am plătit la vremea aceea, acum 3-4 ani, înmormântarea, pentru amândoi, vreo 60-70 de milioane de lei. Gheorghe Coșcodaru era originar din județul Vâlcea și era despărțit de soție, era un om mai în vârstă, iar copiii lui sunt căsătoriți. Am plătit apoi familiilor, în vreo două rânduri, câte 10 milioane de lei, pentru pomeni. Familia lui Ion Marta este din Slănic, Argeș. Celor două fiice ale angajatului decedat, una dintre ele studentă, iar cealaltă elevă, m-am angajat să le plătesc, timp de doi ani, câte 1000 lei (10 milioane lei vechi) pe lună.
# Dar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș există încă, în urmărire penală, un dosar pe numele firmei dv.
– Cu privire la accidentul în care a murit Gheorghe Coșcodaru s-a dat încă de pe atunci, adică acum 3-4 ani, NUP. Mai trebuie să finalizez de plătit despăgubirile pentru cele două fiice ale lui Ion Marta, adică cei doi ani, pentru a se încheia totul. Asta ar fi la sfârșitul anului acesta.

Avocatul Irinel Pisicaru: „Abia după ce a pornit ancheta a consimțit să dea despăgubiri”

L-am căutat la telefon şi pe avocatul Irinel Pisicaru, din Topoloveni, despre care aveam informaţia că ar fi fost mandatat de către familia lui Ion Marta – constituită ca parte civilă în dosar -, să  solicite daune morale de la conducerea firmei angajatoare, Stania Bar SRL.
# Domnule avocat, ce despăgubiri a plătit firma Stania Bar familiei Marta, care v-a mandatat să o reprezentați?
– Haideți să vă explic. Am fost la un moment dat avocat al părții vătămate și nu știu prin ce împrejurări părțile vătămate au înțeles să rezilieze contractul cu mine. Sincer, nu mai știu despre mersul anchetei și nici despre ceea ce se întâmplă în dosar, asta de la momentul în care dosarul încă era la poliție. Știu că ne-am constituit parte civilă, dar nu știu dacă s-au achitat sau nu (despăgubirile, n.r.). Oficial sau neoficial, știu că părțile s-au împăcat.
# Din ceea ce știți dvs., patronul a consimțit încă de la început să le plătească despăgubiri familiilor defuncților sau au fost necesare presiuni asupra lui?
– Nu, nu, nu de la început. Asta de pe parcursul anchetei a spus-o. Eu știu că abia după ce a început ancheta a consimțit să dea despăgubiri familiei victimei. Noi ne-am constituit parte civilă în termen legal. Nu știu prea multe despre ce s-a discutat între părți, nu știu nici de ce au reziliat contractul cu mine. Sunt mai multe aspecte în care nu vreau să intru și am înțeles că s-au împăcat, s-au înțeles, asta e. Nu mai țin legătura cu ei, nu mai sunt la curent cu nimic.

 

Cam astea ar fi faptele și declarațiile celor care au, sau au avut legătură cu dosarul până la un punct, cum e cazul apărătorului Irinel Pisicaru. Din câte se observă, omul de afaceri Paul Andreescu e contrazis flagrant de procurori. În vreme ce acesta vorbește despre lămurirea celor două decese, (ca să nu spunem direct rezolvarea lor cu ”60-70 milioane”, cât a costat înmormântarea celor două victime), procurorul de caz Marius Ștefan, prim procurorul Daniel Vișan și purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, vorbesc de cel puțin un dosar penal disjuns din dosarul mamă de evaziune fiscală, cel cunoscut și sub numele de ”Cheresteaua”.  Altfel spus, nori negri se adună în continuare deasupra Coșeștiului, acolo unde își are reședința oficială Paul Andreescu, faraonul lemnului de pe Valea Doamnei.  
Material realizat de Adriana Gândilă

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...