Papa Francisc va oficia înmormântarea predecesorului său, Benedict al XVI-lea

de | 5.01.2023 09:24 | Actualitate, Home

Papa Emerit Benedict al XVI-lea va fi înmormântat joi dimineaţă. Zeci de mii de oameni sunt aşteptaţi joi în Piaţa Sf. Petru, pentru a participa la funeraliile oficiate de succesorul său, Francisc, o premieră în istoria recentă a Bisericii, potrivit AFP, citat de News.ro.

Citește și: Rezervările early booking arată că 2023 va fi un an record pentru litoralurile românesc şi bulgăresc

Sicriul lui Benedict al XVI-lea va fi transferat de la bazilică în Piaţa Sf. Petru, unde va fi rostită rugăciunea rozariului. Aceasta va fi urmată de o liturghie de aproximativ două ore de rit latin, în mai multe limbi, concelebrată de peste 4.000 de cardinali, episcopi şi preoţi. Ceremonia, “solemnă, dar sobră”, potrivit Vaticanului, ar trebui să înceapă la ora 09.30 (08.30 GMT), în prezenţa multor şefi de stat şi de guvern, inclusiv a cancelarului german Olaf Scholz.

De luni până miercuri, 195.000 de credincioşi au venit la Bazilica Sfântul Petru să-i aducă un omagiu teologului german, care a murit sâmbătă la vârsta de 95 de ani şi a cărui demisie în 2013 a surprins întreaga lume. Prefectura Romei estimează pentru înmormântare un aflux de 100.000 de oameni.

Citește și: Alexandru Rafila: „În funcţie de situaţia de joi se va declara epidemia de gripă”

Joseph Ratzinger va fi apoi înmormântat, în privat, în cripta bazilicii unde s-a odihnit Ioan Paul al II-lea până în 2011, alături de alţi 90 de papi.

Doar două delegaţii, Germania şi Italia, au fost invitate oficial de Sfântul Scaun, dar mulţi lideri politici, demnitari religioşi şi capete încoronate din întreaga lume şi-au confirmat prezenţa. Printre aceştia, regele belgienilor Philippe, preşedinţii italian, polonez şi togolez, fosta regina Sofia a Spaniei sau ministrul francez de interne Gérald Darmanin. Peste 1.000 de jurnalişti din 30 de ţări au fost acreditaţi pentru eveniment şi au fost mobilizaţi 1.000 de poliţişti, precum şi numeroşi voluntari italieni.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole